自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

公爵府

2024勳章

zitzai 發表於 23-9-18 08:26
個問題癥結係貴租。食個早餐咁計,$4x 係新常態,食落肚都唔知有無 $15,仲要未必話食得飽,好食就更加唔好 ...

仲有人工貴呢, 呢啲係成本, 轉嫁落顧客度, 啲嘢梗係貴
遲啲仲話取消強積金對沖,又話垃圾徵費。。。。 到時實再加

qoo888    發表於 23-9-18 11:27

侯爵府

2024年龍年勳章

happymama2009 發表於 23-9-18 09:45
Exactly! 最近去街坊茶樓飲茶,都有限時90分鐘,真係好趕客

我唔知你地覺唔覺,疫情復常後多咗餐廳限時,以前無限時都依家都限,明明話少咗人出街食,又話要救市,少咗人做咩多咗餐廳限時

90分鐘聽落都好夠,但食起上黎真係食得好趕,最頂唔順係60分鐘就有人黎提你埋定張單先,之後不斷收碟,實際食得自在係一個鐘都無

子爵府

angelist 發表於 23-9-18 08:58
而家有啲餐廳$70 個飯, 加杯野都要加$10 , 電費又加, 書簿又加, 人工都唔見有加得咁快, 市民點敢亂洗 ...

我新搬入去新界北, 嗰度間茶餐廳, 小菜大部份$90起, 有啲仲過百, 我之前係市區都唔使呢個價錢, 味道唔特別好, portion又唔特別大, 但又見都幾多人幫襯, 或是附近無乜茶餐廳啦...

我而家未熟習環境, 之後我都去深圳食好過......

公爵府

2024勳章

yauchuchu 發表於 23-9-18 09:53
我唔知你地覺唔覺,疫情復常後多咗餐廳限時,以前無限時都依家都限,明明話少咗人出街食,又話要救市,少 ...

係囉, 咁樣想坐耐傾下計都唔得

象牙宮

3333 發表於 23-9-18 09:37
呢期曼谷物價比之前貴咗好多,但都係平靚正,我唔睇價錢咁食都使唔到咩錢。不過都會喺香港消費嘅,一返香 ...
朋友岩一家去完曼谷,
兩月前去完沖繩,比較曼谷買野小,
用錢多過沖繩喎,佢都話消費貴左。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

跟本不用講, 你班兩個口高收入米去撐下夜市囉, 何必叫市民入場姐.
我做市民姐何必用自己銀包去撐兩個口 口中的「經濟」
5好同我講什麼經濟5好大家收皮, 我怕經濟未撐起時, 我銀包先打柴
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

2023年兔年勳章

CYT0408 發表於 23-9-18 09:12
嗯嗯,只係商家比人錯覺
咁租金平左會平番比大衆嗎
總之商家個個都係吸血鬼想赚到盡

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

kwhkwh 發表於 23-9-18 09:55
跟本不用講, 你班兩個口高收入米去撐下夜市囉, 何必叫市民入場姐.
我做市民姐何必用自己銀包去撐兩個口 口 ...

2口人點都會係咁姨落場打個卡閃人
可能買兜$50魚蛋影張相
影完俾兜魚蛋保安食咁上下
佢地最care都係自己份人工仕途
最緊要唔好有咩大變動大問題
做下樣搞下活動 好似有做野咁 刷下存在
每月幾十萬人工繼續袋袋平安

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

楊潤雄出晒名唔做嘢⋯⋯咁大家明啦

yeung_ma    發表於 23-9-18 12:46
stagea    發表於 23-9-18 10:38

子爵府

maynjune 發表於 23-9-18 08:01
市民個錢包無錢,c仲叫人出去夜消費。 香港d 嘢貴到唔合常理,搞好物品成本基礎先啦!
...

物價與品質不符

大宅

加菲貓3 發表於 23-9-18 09:07
都唔太關租金,連擺檔既都貴,根本好多人得益太高,一個檔口或開間鋪,就想養一家既思想。。。未退休前,個 ...

搵到錢會話你知、叫你入行同佢爭食呀。

大宅

mercurycc 發表於 23-9-18 09:54
朋友岩一家去完曼谷,
兩月前去完沖繩,比較曼谷買野小,
用錢多過沖繩喎,佢都話消費貴左。

我依家在普吉 物價晤便吖

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

香港物價真係超貴, 唔好話同大陸比,就算 東南亞 (泰國, 日本,韓國)消費全部平過香港, 除日常生活必需品外, 真係唔想係香港駛錢。

侯爵府

vivibabyvivi 發表於 23-9-18 08:10
市民荷包唔係冇錢,你睇幾多人去旅行,或者北上玩到癲就知啦,只係想洗得物有所值啫

...

說得非常對! 所有我話都要搞好物價成本先再講啦
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

侯爵府

cy101 發表於 23-9-18 09:03
銀包d錢係得咁多。梗係想搵d性價比高嘅地方消費!

一定係咁樣呀!
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

大宅

Chiuchoiluck 發表於 23-9-18 10:17
香港物價真係超貴, 唔好話同大陸比,就算 東南亞 (泰國, 日本,韓國)消費全部平過香港, 除日常生活必 ...

泰國人人工好少點同香港比?
我依家在普吉食個早餐250株上下。

子爵府

回覆 leopak 的帖子

我同你諗法一樣,香港地人工雖然唔算最高,但稅率係最低,如果俾你返大陸搵$3000個月,但係買嘢又平啲,大家又制唔制? 如果覺得ok, 其實真係可以搬返內地生活呀,最緊要係有得揀!

大宅

政府無法令遊客多啲消費,更加冇能力搞好經濟增加市民收入. 唯有鼓吹本地消費, 充撐場面. 塘水滾塘魚囉! 融入大灣區後, 香港憑什麼仍收高價? 香港人識去深圳, 國內人世界各地遊客商旅都識揀更高性價比, 更有特色的地方.

子爵府

yauchuchu 發表於 23-9-18 09:53
我唔知你地覺唔覺,疫情復常後多咗餐廳限時,以前無限時都依家都限,明明話少咗人出街食,又話要救市,少 ...

覺呀!依家約食飯寧願去食放題因為有3小時。其實我食得少,食放題係唔抵,純粹買多啲時間

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

princesssarah 發表於 23-9-18 09:26
我樓下條街嘅街舖今個月執左2間食肆,之前已經執左2-3間,仍在招租
...

佢哋唔怕㗎,有啲係大手租晒十幾間賺差價,你諗吓佢賺差價都夠cover凋空幾間嗰條數喎,根本就係有組織地抬高整體租金

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊