自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

LKT2000 發表於 23-9-30 09:52
我係過來人,我考過幾次公開試,最後大學First Honour 畢業,而家讀緊第二個碩士,由唔擅長到好清楚讀書考 ...

多謝你分享

簡單黎講,考試技巧係需要,但前題係先要理解。

侄女啱啱中四,操past paper 太早了,頭兩年應該要搞清concept, 我地凡夫俗子做唔到100%理解,至少都有70%理解。最後一年就操papst paper, 揀最弱嗰科去出面補習中心,學吓答案技巧。

而家課文內容都唔識,講考試技太早了

公爵府

mother904 發表於 23-9-30 10:00
讀書冇技巧,考試先有技巧。

讀書既唯一「技巧」就係搵岩自己理解同熟習內容的方法。 ...

同意

公爵府

Bloomberg 發表於 23-9-30 09:59
都要理解咗內容先可以談技巧。
唔理解內容就講技巧就叫做取巧。

exactly

子爵府

sunnymama2 發表於 23-9-30 09:11
侄女固然冇鬼用啦,最弊佢老豆仲衰,指一條唔啱侄女行的路。

當初揀科,我話應該因應侄女能力和興趣去揀 ...

如果係選科後讀吾掂,死症
假如係F4,宜家先剛剛開學,轉科
如果堅持吾轉科,F5開始要操卷,F6操太遲
醫科生有好醒,都有吾識教

我細女高中phy chem bio,吾適合佢讀,好勤力,都係得5。大學選商科,今次選對,即時吾同哂,自信返晒嚟。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

公爵府

opclk99 發表於 23-9-30 10:08
叻人就話"5"好easy,
其實边有咁易....
(一般1C英中平均線都係"4"咋)

如果佢間中學,今年最叻係係best 6 係31分, 仲會唔會係band 1C?

水晶宮

sunnymama2 發表於 23-9-30 09:19
前幾日侄女鬧跳樓。。。,真係開左窗嗰隻,點算好

最好幾技巧係唔好考DSE...
我識所有讀local sch 的fd, 都係會或打算DSE 前(中三)轉走

公爵府

opclk99 發表於 23-9-30 10:08
叻人就話"5"好easy,
其實边有咁易....
(一般1C英中平均線都係"4"咋)

上次揀科,侄女明明唔想揀phy, 都比佢老豆說服揀,我做姑姐都有再3同阿哥和侄女講,數理唔叻唔好揀physics, 但阿哥話physics 唔係數學

我都有話不如轉科,但佢地唔會聽我講。。。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

LKT2000 發表於 23-9-30 09:52
我係過來人,我考過幾次公開試,最後大學First Honour 畢業,而家讀緊第二個碩士,由唔擅長到好清楚讀書考 ...

路過
這是考試技巧,不是讀書技巧

男爵府

為何父母都把自己的不合理期望放在自己的仔女身上呢? 阿爸自己讀physics chemistry biology都危危地, 阿女已經講清楚選科意向, 點可以強加人意!? 一個文科人要 強行讀理科是很辛苦的, 完全係 落後太多,上堂又唔知做乜。 而且佢情緒已經唔穩定,點解仲要逼佢!? 希望阿爸快啲諗通佢,唔好再將自己嘅寄望不合理放在自己女兒身上

同埋每人讀書嘅styles係好唔同,有啲人鍾意死操爛操,操完再溫下自己不清楚的地方,有啲人係要清曬concept先至 再操的 所以醫科生好難答你 有什麼技巧, 個個人都唔同呀

男爵府

sunnymama2 發表於 23-9-30 10:07
多謝你分享

簡單黎講,考試技巧係需要,但前題係先要理解。

公爵府

lovedgs 發表於 23-9-30 10:08
如果係選科後讀吾掂,死症
假如係F4,宜家先剛剛開學,轉科
如果堅持吾轉科,F5開始要操卷,F6操太遲

呢個醫生補左我仔1年啦,主要英文。但我仔成績冇好過。但我好清楚唔係醫生唔識教,係我仔唔受教。

個醫生哥哥非常好,佢會私下買練習俾我仔做,又會濃縮英文考試笵圍比我仔温,但因為我仔唔肯讀書嗰隻,所以冇睇到醫生整的materials

所以我唔會因為我仔成績差怪醫生唔識教,事實上我明白,讀書技巧最最最重要係勤力,which is 我仔欠缺。

另外,醫生真係醫生,對住我個ADHD的仔,有時我仔講野寸寸地,醫生都可以咁好脾氣,真係EQ好高

公爵府

lyl 發表於 23-9-30 10:16
為何父母都把自己的不合理期望放在自己的仔女身上呢? 阿爸自己讀physics chemistry biology都危危地, 阿 ...

你講得啱,但某d人就係講極都唔明,偏偏自己係最冇說服力嗰個

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

伯爵府

sunnymama2 發表於 23-9-30 08:49
侄女今年升中四,揾左讀緊醫的大學生私補。侄女問佢有乜讀書技巧,老師話冇乜技巧,主要係好熟和理解課文。 ...

每人個人技巧/理解能力不一… 。(高材生夠理解吾到點解你讀10次都吾識/吾明~甘).
去到甘高班…相處至緊要(要夾),夾得開心…導C教得用心D,細路又聽講D... 。
我女由小三補到升中五先搵到一個夾口型,事半功倍好多…日日期望姐姐尼補,吾好落堂甘。
數癌都醫好(攞3).我女數學真系差到癲,升中五,我叫姐姐由中一課程一路執上去….數學300分滿分,我阿女落30幾分,半個學期我個女已經升返15 X分~仁至義盡170幾分完結。

子爵府

BK Milk勳章

sunnymama2 發表於 23-9-30 08:49
侄女今年升中四,揾左讀緊醫的大學生私補。侄女問佢有乜讀書技巧,老師話冇乜技巧,主要係好熟和理解課文。 ...

我覺得讀書叻既人(醫科生),唔代表係好老師。自己明白既知識,未必識用學生明白既方法去教佢。所以宜家嗰個好唔好,要睇學生本人感覺。

我覺得,要讀得好:
(1)遇到唔明白/唔識,就唔好拖,要盡快搵補習老師解釋個concept 清楚比你聽,否則愈積愈多唔識,只係浪費時間。

(2)自己做notes;老師如果派當然有用,但要加上自己明白既字眼,概念,方便自己記。

(3)上堂/溫書時,專心好緊要,事半功倍。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

sunnymama2 發表於 23-9-30 09:11
侄女固然冇鬼用啦,最弊佢老豆仲衰,指一條唔啱侄女行的路。

當初揀科,我話應該因應侄女能力和興趣去揀 ...
根本唔應該聽佢爸爸話... 呢3科一齊讀唔易... 如果無興趣... DSE想攞個5都好難... 爸爸想個女讀醫?

男爵府

回覆樓主:

讀書技巧或方法人人唔同,要自己摸索再加上勤力,大前提係對嗰課目有興趣,如果唔喜歡甚至抗拒,什麼技巧方法都無用,至於勤力,人人所需情度亦唔同

珍珠宮

sunnymama2 發表於 23-9-30 10:14
上次揀科,侄女明明唔想揀phy, 都比佢老豆說服揀,我做姑姐都有再3同阿哥和侄女講,數理唔叻唔好揀physics ...

唔好管人個囡 好既唔關你事 衰既又一定係你,何況自己個仔都未搞掂 想幫個姪女就多d陪下佢讚下佢就ok,越界就唔好了

公爵府

opclk99 發表於 23-9-30 10:22
Agree x 2
我女當年英中,
中文中史九十幾分,

好,我諗等埋第一次考試成績先,真係差不如轉中史。

我侄女有諗過揀中史,不過比佢老豆話廢科。呢科我以前讀過,當年有B, 侄女如果讀呢科努力d可以衝5,起碼唔駛太多理解。

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊