自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Jasmine-4711 發表於 23-10-9 08:45
回覆 breadcheung 的帖子

Thanks for your correction

No one knows Andy’s stardom would rise even higher, but the fact is he was absent from the music industry for 7/8 years before his death

子爵府

回覆樓主:

too much heaven 我最愛,MV都好正,Robin罕有地型過大哥。
How deep is your love 第二,超經典
Stay alive 第三,MV而家睇都超型
Night fever 第四
我都係今年先開始聽Bee gees,網上無意中禁到

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

how deep is your love真係非常非常非常之好聽。

侯爵府

Juilet

水晶宮

2024年龍年勳章

KTKTKT5 發表於 23-10-8 22:25
以前行街,有d舖頭都會播,近年好似極少聽到, 近年都係播Ed Shareen, Charlie Puth, 好似少左人聽Oldies
...

一來可能關版權事, 二來冇咩人識老歌了.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

公爵府

回覆樓主:

Bee Gees 我間唔中有聽呀~

珍珠宮

野原美冴 發表於 23-10-9 06:58
年青人唔聽阿媽年代的,

你都唔會聽你媽年代的粵劇、小調啦

咁又唔可以否定全部,因為英文歌係worldwide嘅, 7月喺歐洲旅行,咁不嬲都係好多人busking, 其中一隊喺有一個結他手同個主音,叫d圍觀者一齊唱歌, 好多人圍觀,唱左幾首,最印象深刻係唱imagine,唔同嘅國籍嘅人一齊大聲唱,因為imagine係有和平嘅訊息嘅歌,會諗起烏俄仲係戰爭中,當一大班人跨國界跨種族咁一齊大聲唱一首反戰歌,加上係本來係陌生人,個感覺係好深刻,嗰種打破國界,民族,語言嘅障礙,唔係粤劇,小調等可以比較到

珍珠宮

國際學校啲靚仔/妹反而會喜歡oldies
對Elvis、ABBA、Boney M、ONJ…都好熟
學校還改了Xanadu和Grease做音樂劇
上次在朋友家唱K,啲年輕人唱噻啲老餅歌都不知幾high

珍珠宮

回覆樓主:

Bee Gees 剩番一個,都無咩人聽啦!

大宅

2024勳章

以前行街,有d舖頭都會播,近年好似極少聽到, 近年都係播Ed Shareen, Charlie Puth, 好似少左人聽Oldies
...

我覺得自從有咗版權費之後,好多細舖仔已經冇播歌。唔知係咪呢個原因呢!

大宅

2024勳章

野原美冴 發表於 23-10-9 06:58
年青人唔聽阿媽年代的, 你都唔會聽你媽年代的粵劇、小調啦

我年輕時會去聴我老豆我老媽年代的粵劇 南音等 這是文化傳承.
例如, 我細路仔時, 我見到我老豆聴收音機在播劉雪庵版本的長城謠時的神情, 隱約懂得抗戰年代是他的年青歲月.

不過這一代啲香港年青人, 不知什麼年齡才會明白佢哋老豆老媽年青時的文化.

琥珀宮

...

其實而家d舖頭好少播歌,因版權問題

珍珠宮

Hellomimi112 發表於 23-10-8 23:07
仲有air supply

仲有 spandau ballet

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

Bee Gee、simon and garfunkel、The eagles、Beatles⋯⋯還有很多都值一聽再聽。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊