自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

幸福花海 發表於 23-10-9 22:00
市民打風期間一向都好多人出街,唔係今次先係咁,打咁多次風都無今次咁混亂,原因係乜?
...

個風太難測囉 ~

水晶宮

鴨鴨比 發表於 23-10-9 22:25
之前去日本嗰班人地打風咪乖乖留係機場等,真係人離鄉賤,去到外國就就乖,返到香港掛個9號風球,好似欠左 ...

何以見得係同一班人?

水晶宮

iamiam 發表於 23-10-9 22:51
市民最錯,明知8號,會掛9號,仲四圍去,港鐵已講隨時停,佢地唔理又怪別人
...

港鐵縱壞港人,8號都唔應該維持服務,咁 d 人就無得周圍去玩

水晶宮

維仔媽媽 發表於 23-10-9 23:22
8號風球大部份人停工停學系為了保護市民的安全,亦預留最少2個鐘時間俾佢哋收拾好手尾回家。點解佢哋要出街 ...

子爵府

大力大力 發表於 23-10-9 20:23
天文台、掛了8號風球、外邊又冇橫風橫雨、好多市民出街吃喝玩樂、甚至上深圳、因地鐵提供正常服務、但突然 ...

明知打風仲北上玩嗰批就低佢地既!返工嗰班就真係無奈。

珍珠宮

Bobo1210 發表於 23-10-9 21:40
出去玩個d 抵死啦!最慘係8號要返工既打工仔,趕唔切無車返屋企真心慘。
...

趕唔切返屋企咪留喺公司,再唔係book間酒店,去朋友屋企,打9號風又唔會打幾日嘅,咪就係打幾個鐘之嘛!

咁個d住離島個d, 真係要返工,趕唔切返屋企個d咪一樣會有呢d情况,咁多年來,人地咪一樣咁過。

珍珠宮

chocolatebean 發表於 23-10-9 22:18
如果天文台貫徹始終每次都有預警 咁就可以避免今次的混亂狀況 佢可以 6:45pm 出 8pm 掛 咁返緊工個批都有時 ...

正所謂天有不測之風雲,天氣突然壞得快都唔立即改掛,萬一架空站車卡出事點計?咪又係天文台嘅錯?到時如果有人命損傷仲大件事。

子爵府

yurijm 發表於 23-10-9 20:35
酒樓、茶餐廳、快餐店全部8號風球下開門
啲快餐店仲請啲學生妹妹做兼職
無人食,又點會冒險營業?

最錯喺唔知幾時開始,d 人覺得打風喺假期,打風喺天災,昨天有清路面的工人被樹壓傷

別墅

幸福花海 發表於 23-10-9 22:00
市民打風期間一向都好多人出街,唔係今次先係咁,打咁多次風都無今次咁混亂,原因係乜?
...

我覺得係指揮有問題,
今次打風似乎唔覺有人背後統籌社會運作(對比上個月蘇拉),
同埋天文台本身決策混亂,
小犬掠過香港時既路徑同強度同當初預計大相徑庭,
事後孔明去睇,3號轉8號、8號轉9 號、黑雨轉紅雨既時機值得商榷。

大宅

以我所知,如市民在8號風球或以上,黑雨等呢類惡劣天氣出街(非工作)如遇上意外,個人保險應該係會當作「天災」處理,吾會賠償的,是嗎?有錯請糾正。

珍珠宮

回覆樓主:

其實地鐵一早有告示話 地面路段會停 唔系今次至停 系D 人覺得8號唔勁 當無到個個走出去食玩買啫
不過今次系急左轉掛9號 唔同上冷提前話會掛10號 所以系甘嘈 而且再轉番8號既時間我都覺得系有心俾車開番

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

如果是放工後冇車搭的都為他們感煩惱,但係八號風球仲周圍去的就唔抵可憐。

大宅

0q.cathy 發表於 23-10-9 22:52
8號仲出街既人,要自己負責任,唔好講搭車,如果受傷,都可以要求救護車好似平時咁快到,8號風球掛上,唔 ...

係,所以我朋友公司安排好差, 電話台(+×囝),每次風球,上次世紀暴雨, 唔去到最後一刻都唔比收舖, 火車,巴士全停,全部同事無車返屋企,公司高層無人理會班員工係點。 呢d公司好無良。

伯爵府

JoeyYung1234 發表於 23-10-10 01:38
我覺得係指揮有問題,
今次打風似乎唔覺有人背後統籌社會運作(對比上個月蘇拉),
同埋天文台本身決策混亂 ...

當時咁急掛九号時其實未達標,如可以一個鐘前預報已經減少好多混亂

子爵府

試問停晒啲人又點番工?
大佬打風停工嘅唔乖乖地留喺屋企周圍去,仲要靠政府管?

別墅

幸福花海 發表於 23-10-10 08:17
當時咁急掛九号時其實未達標,如可以一個鐘前預報已經減少好多混亂

如果純粹講風力,其實連三號都未達標,
根本沒有需要連行駛中既列車都要sharp cut然後趕人落車。

不過我廢事講咁多,你睇過咗成日都仲未有任何政府官員回應前晚混亂情況,
你就估到佢哋都自知有疏忽,寧願冷處理算。

男爵府

大力大力 發表於 23-10-9 20:23
天文台、掛了8號風球、外邊又冇橫風橫雨、好多市民出街吃喝玩樂、甚至上深圳、因地鐵提供正常服務、但突然 ...

誤信網絡謠言,以為第二朝7:00前一定3號,所以夜晚趕住返屋企訓覺,然後第二朝返工。

男爵府

2023年兔年勳章

iamiam 發表於 23-10-9 22:51
市民最錯,明知8號,會掛9號,仲四圍去,港鐵已講隨時停,佢地唔理又怪別人
...

同意,香港刁民何其多,責任永遠是别人,不如改姓'賴'

男爵府

回覆樓主:

經過星期日打風之後我先至知好多人濫用地鐵呢個服務。
地鐵一直都係打八號風球, 維持有限度服務, 但亦都寫到明有危險會即刻隨時停止。
好明顯 D姐姐 佢哋係有 planning, 玩到掛先算, 重有時間番屋企。
原意係帶返工的人返屋企,唔係畀啲人出去玩。
去到八號風球咁鬼大風,又咁近香港,個風好似陀螺咁樣可以飄東又飄西, 突然之間變9號10號有乜咁出奇。
attach0/tmp/phpQny4Cd

子爵府

yurijm 發表於 23-10-9 20:35
酒樓、茶餐廳、快餐店全部8號風球下開門
啲快餐店仲請啲學生妹妹做兼職
無人食,又點會冒險營業?
所以香港人自私,自己著數就得,吾諗下人地返工危險,連貴d都鬧人

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊