自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

angelfan07 發表於 23-10-18 21:21
肝臟冇得抽組織化驗,只靠醫生經驗睇CT,你都搵過唔同專科醫生睇過,睇你信邊個醫生講法。
肝早期發現可做 ...

子爵府

lovedgs 發表於 23-10-19 16:27
如果無錢,
更加要自己出去檢查(比在政府排期照快好多,政府照不一定免費),
跟住攞報告去睇政府醫生(如果 ...
即是排左4個月才可做手術?

子爵府

KitChung 發表於 23-10-19 15:24
回覆 tkinwong 的帖子

MRI 要 14k. 可能睇到又可能睇唔到, 所以先想清楚
我記得去年頭我照過唔過1萬元,你問下其他醫生

洋房

回覆 KOKOMAN 的帖子

唔該 kokoman, 我找緊其他醫生跟進. 多謝!

洋房

多謝大家給我鼓勵和資料,MRI 報告終於出了,也給專科醫生確定病情,想向大家報告.
結果是血管瘤, 沒有問題, 大家可放心.

很感謝 陳智仁教授 (香港大學臨床醫學學院外科學系臨床教授) Professor Chan Chi Yan Albert
找到一個有 passion 的名醫是我的很幸運. 耐心問診, 深入淺出講解令我安心. 是病人之福.

也特別多謝 PM 我的網友提供意見 - amywong9, 三國1, fundfund, sillything.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

KitChung 發表於 23-11-1 21:20
多謝大家給我鼓勵和資料,MRI 報告終於出了,也給專科醫生確定病情,想向大家報告.
結果是血管瘤, 沒有問 ...

知道實際病情安心d。
祝你早日康復

男爵府

是良性嗎?

男爵府

即是那個醫生?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

可否告你睇咗邊位醫生

子爵府

KitChung 發表於 23-10-18 20:40
我想就這個標題分享我近日的遭遇,給希望找醫生求助的朋友對你們可能有幫助。之前有網友問找廖子__ 醫生好 ...

呢啲名醫係咁,佢地只想想手術賺大筆,冇心機同你解釋/照顧病人。

珍珠宮

我想謝問你,咩唔舒服令你去CT scan照肝呢?血管瘤不是超聲波就睇到嗎?點解要MRI先見到?

洋房

回覆 hauhauhau 的帖子

yes. 是良性 .

洋房

回覆 redhot 的帖子

因為倦, 一直瘦便去看醫生, ct scan 影像只是有影, 不確定是什麼. 所以要 MRI

洋房

我自己相熟醫生是 蔡錦怡醫生, 我和家人找他超過10年. 他是腸胃專科, 他很有耐性提點應該如何處理一步一步去看什麼醫生的安排. 十分感謝

陳智仁教授 (香港大學臨床醫學學院外科學系臨床教授) Professor Chan Chi Yan Albert
肝臟科, 專業, 為病人所想. 耐心解笞問題. 病人之福.

伯爵府

貴嗎?

珍珠宮

KitChung 發表於 23-11-2 10:14
回覆 redhot 的帖子

因為倦, 一直瘦便去看醫生, ct scan 影像只是有影, 不確定是什麼. 所以要 MRI ...

請問你,倦係倦到咩程度?可唔可以形容描述下?
其實我上個月普通 body check,從超聲波中見個肝有血管瘤。
我只是奇怪,我以為血管瘤超聲波檢查就睇到,冇諗到要MRI先睇得清楚,我就懷疑緊自己駛唔駛都要重新做個檢查

男爵府

KitChung 發表於 23-11-2 10:10
回覆 hauhauhau 的帖子

yes. 是良性 .

恭喜曬

子爵府

回覆樓主:

容小小經驗分享:
城中幾位名醫,都叫有一些家人經驗分享,也是XX權威、XX權威。
例如乳癌女權威,佢唔會講多餘野,也唔會噓寒問暖,集中講要點做,佢當然太多客,時間都唔容許佢咁做,其實想睇病人要咩,如果要關心,可能真係唔啱,但百貨應百客。

另外,MRI 應該比CT準確定點?曾經醫生都叫話照左MRI先,因為睇唔到片,一切也是空談,都要睇左先講。
法國醫院做緊$6000。

最緊要夾到舒服可以,權唔權威都唔代表一定好或唔好,好或唔好的定義何在?好個人! 也唔代表權威一定係唯利是圖,睇你都要咩

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

我家人2019年尾發生肝臟有問題, 轉介去睇廖醫生, 半個月後做手術, 今年7月尾復發, 8月初再去睇廖醫生, 過幾日做手術, 6日出院, 覆診, 上月照CT, 報告, 最近睇其他醫生發現肝癌未完全處理, 身上有多癌細胞,之後發現, 廖醫生最近手術都有類似情況。

洋房

回覆 soscho 的帖子

$1,500, 合理專科收費.
廖子良, $1,800. 5分鐘睇完.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊