自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

推得就吾返轉頭

珍珠宮

兩間公司係點都未知,比我照去B唔去A。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ChloeMa 發表於 23-10-30 16:21
除非你係好想入 A, 唔係嘅話, 我就唔會嘗試去counter offer。 講真好少見到hr 咁小家, 人哋reject個offer就 ...

係,好肉酸,我唔會再同佢傾。俾你傾到要嘅offer日後都無運行
而家咩事啫,好似欠咗佢咁。簽完合約最後決定唔做,幾咁閒,大家好嚟好去啦,第一日做HR咩

我嗰時有offer話要考慮吓,HR都好聲好氣問我有咩concern。佢花時間我都花時間㗎。我好得閒去玩咩。雖然佢的確俾唔到我要嘅條件,但傾嘅時候大家係好聲好氣 (最後我take咗offer)

男爵府

chamomile23 發表於 23-10-30 14:17
之前收到A公司offer, 壓左我一千蚊,但因為嗰陣冇其他offer喺手同埋好不滿而家份工都照接受左offer, 簽埋約 ...

梗係婉拒啦,唔好哂自己時間。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

reject左就唔好返轉頭啦

複式洋房

Charlotte_mom 發表於 23-10-30 19:46
係,好肉酸,我唔會再同佢傾。俾你傾到要嘅offer日後都無運行
而家咩事啫,好似欠咗佢咁。簽完合約最後決 ...

咁你覺得我仲覆唔覆佢email 話嗰邊比到高啲人工我所以我揀嗰邊
如果直接ignore會唔會好冇禮貌

男爵府

回覆樓主:

照睇A公司都冇咩錢途,安心做B公司算啦。佢俾說話你聽,你都可以話有其他更好offer囉,商業社會係咁架啦,唔講金講心咩。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

chamomile23 發表於 23-10-30 14:17
之前收到A公司offer, 壓左我一千蚊,但因為嗰陣冇其他offer喺手同埋好不滿而家份工都照接受左offer, 簽埋約 ...

算喇,壓左1k,已經無budget喇
放下自在

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

chamomile23 發表於 23-10-30 20:21
咁你覺得我仲覆唔覆佢email 話嗰邊比到高啲人工我所以我揀嗰邊
...

都係嗰句,交代一聲好嚟好去囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔好諗A啦!一千蚊都壓,佢未必比到B offer, 再者已經違約左A,無謂因少少再turn down埋 B ! 我會藉詞成過package 去比較,再婉轉拒絕A ! 不單只因嗰12%, 禮貌答覆希望日後再有機會合作!

男爵府

chamomile23 發表於 23-10-30 20:21
...

禮貌上一定覆返a 公司,世界好細 山水有相逢
[size=x-small]囡囡 出世~重

大宅

...

就咁答thanks, but no thanks
唔解釋得唔得?
點解唔做,大家都心知ga la …

男爵府

A公司嗰個人都不是好東西
佢應該比老闆話過,原先傾好左一定有野先令你推佢。而家要搵你返工先交代到。

子爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章

...
禮貌D覆一句, 你對Career path planning 有少少改變, 於是決定唔join 佢地公司, 但又唔洗解釋太多

珍珠宮

2024年龍年勳章

唔會還價,自己對A公司無誠信在先,一於做B公司
希望每天開心渡過 ;-)

大宅

littlesheep123 發表於 23-10-30 14:46
同返a講去唔到你都好失望, 話a樣樣都好, 可惜你等錢洗

咁樣答都好得體喎

子爵府

既然B係meet 到你要既野,我唔會再 negotiate,無謂浪費大家時間

男爵府

一定唔會返轉頭揀A

男爵府

唔還,揀b,推左佢先吱小小出黎,無前途

大宅

虎到金來勳章

你知佢俾唔到B咁高,咁仲講嚟做咩,算啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊