自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

Mikor 發表於 23-11-23 01:54
取消排名,減少測考。一日要追排名,一日家長都可以痴上腦,第一永遠得一個,個個都想自己仔女做
...

取消排名係一個好方法,我仔以前間小學,只有頭5名會有排名,以後的全部無,只有跟全級平均分比較,我覺得幾好,減少左好多學生因排名而產生的壓力

珍珠宮

nownowma 發表於 23-11-23 08:00
同意,平時可以有小測,但建議不計落成績表,純粹當幫學生溫習。

同意,一年兩考,小測不計入成績表

男爵府

薯圈 發表於 23-11-23 10:38
係我講架!我係咁諗架!

不過我唔會話人地係怪獸家長。緊張學業家長孩子handle ...

邊個跟唔到,自殺個d ?
其實自殺個d 有幾多個真係因為成績差?
成績好就一定開心,成績差就一定唔開心、之後自殺?
靑少年自殺我唸唔單止成績、仲有好大因素係個家庭有冇愛、有冇人關愛佢地、朋輩關係等等。

珍珠宮

honeyfamily@@ 發表於 23-11-23 02:00
我個仔琴日考完試,我諗住呢個星期都無功課,諗放學後同佢去邊度玩。結果今日已幾樣功課,唔好講個仔,我都 ...

我都係,真係夠晒痴線,仲有考試前追進度,2日教一課書,吸收差啲嘅學生點攪得掂。

更正: 我係考試最後一日都俾功課。

珍珠宮

chanti 發表於 23-11-23 12:46
邊個跟唔到,自殺個d ?
其實自殺個d 有幾多個真係因為成績差?
成績好就一定開心,成績差就一定唔開心、之 ...

兩樣野來的。
第一。認為放鬆孩子,不一定迫上b1都可入大學确實係我的想法。

第二,我講緊嘅成績好唔好唔係針對緊自殺學生,不要斷章取意。

人生除生死無大事,要行到自殺呢一步當然係可以好多原因,小朋友嘅問題多數跟父母學業朋友有關,但只要父母多留意關心,理解同疏導一下,可減少自殺問題。

大宅

課程多又深,就算唔追成績,都要做好基本嘅嘢,每日花去大部份時間,沒有其他時間去愛別人愛自己,去過濾沉澱每日遇到嘅問題,呢啲咪就係壓力囉!
政府只會賴,小修小補,做啲無謂野去顯示自己有做嘢。其實,所有課時、課程、功課減半,還返時間俾大家,已經好好!

子爵府

薯圈 發表於 23-11-23 10:44
同意,一年兩考,小測不計入成績表

我仔小學只計兩考,其餘功課默書測驗一概不計
我們覺得很好,但一定有人又會話兩試定生死好大壓力

珍珠宮

.

大宅

HiPP勳章(2)

eightnine89 發表於 23-11-22 20:58
依家啲課程追到氣咳
未吸收都教新野
未固本點培元

無幫過小朋友跟功課既,吾會明白,家長抽到時間幫佢學業就好D,如只有學生,你要佢自動波,所有野十全十美,一定無可能

珍珠宮

cupid0627 發表於 23-11-23 13:06
...

其實任何制度都有利弊,我當年就是學能測驗時代,就是一試定生死,之後才改為呈分。本來呈分概念是好的,但家長學校們又變為由第一次呈分開始谷 只能說,父母比較的思維不改,任何制度都可以迫死學生。

另外我又唔太介意一試定生死,最緊要有得重考,反正社會都好多情况係只有一次機會,早d適應未嘗不可。

子爵府

2018復活節勳章

cupid0627 發表於 23-11-23 13:06
...

其實寧願平時老師小測下當溫習,又可知道程度跟唔跟得上,跟唔上再睇下點幫補。但如果下下要計落成績表就變左壓力,完全兩回事。
人地話兩試定生死,我反而覺得開學兩個月都無就測驗,測得唔好嘅話,考試考得好都會打折,呢d 真係兩睇

子爵府

nownowma 發表於 23-11-23 13:34
其實寧願平時老師小測下當溫習,又可知道程度跟唔跟得上,跟唔上再睇下點幫補。但如果下下要計落成績表就 ...

其實一計落成績就有壓力㗎啦,我寧願每年有兩次壓力,都唔想長年個個禮拜都有壓力,我見我朋友就係咁,長時間默書測驗考試,無限輪迴,我見到都想死

子爵府

做得多唔等於會入腦
太密集的測考默稍為放鬆少少,大概家長、學生、老師也開心吧!

子爵府

honeyfamily@@ 發表於 23-11-23 02:00
我個仔琴日考完試,我諗住呢個星期都無功課,諗放學後同佢去邊度玩。結果今日已幾樣功課,唔好講個仔,我都 ...

same here我哋下星期一考試,今個星期四都有9樣功課,星期五都有3樣,考完試第二日5樣

大宅

每日返學時間長,功課又太多或太深,d小朋友好需要抖下氣

大宅

半日制或減少功課先可以還學生一個開心既童年

大宅

支持半日制

子爵府

父母是問題,但外人亦是,好以上面有jm一句班友仔疫情無枉管,玩創哂個心,返學跟唔上,咪跳樓囉,這些無用評論未令個情況越變惡劣,個問題是社會無資源去搵出問題,睇到不少個案根本無先兆,現在是你越明顯才有機會有人介入,但收收理理的無人知這才最可能出事,個個都知壓力問題但點解無人夠提出減壓,個壓力來至什麼地方學校,又這學校的壓力又來至什麼地方,睇下每次有人問happy school就會俾人話你就知這個社會問題。

男爵府

BuffetQueen 發表於 23-11-23 13:56
same here我哋下星期一考試,今個星期四都有9樣功課,星期五都有3樣,考完試第二日5樣 ...

人都癲,小學幾年級?

伯爵府

ernbe 發表於 23-11-23 13:12
功課減半已經好好

好同意,應該減d功課,俾小朋友多leisure time 放空下,玩下,relax下。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊