自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

popocat 發表於 23-12-3 15:38
有,灣仔軒尼斯考級頭一定抽到入聯中皇仁

講明抽,唔會一定(以制度嚟講)
只係機會極高
因灣仔華仁、高主教、st jo男仔基本上都會揀自己中學
灣仔band one男對手主要來自聖雅各(其他每間少量),爭皇仁嘅唔多

子爵府

19801980 發表於 23-12-3 15:37
唔係好明,「老師話band 1a, 自行冇乜機」,即係暗示咗小朋友冇乜機會係band 1a?
...

佢係band 1a, 但自行要級1-3 ..

子爵府

tailinlin 發表於 23-12-3 15:18
元朗區勉強先叫得一個1A 中學, 鄉中,邊有2間?

崇德

男爵府

solim 發表於 23-12-3 15:51
崇德

崇德有親戚教緊,佢未去到B1A

子爵府

tailinlin 發表於 23-12-3 15:54
崇德有親戚教緊,佢未去到B1A

應該都很好吧,果區嚟講?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

popocat 發表於 23-12-3 15:38
有,灣仔軒尼斯考級頭一定抽到入聯中皇仁

只係比較容易,而唔係「一定」,唔會有學校講到你一定會喺大抽獎聯繫位入到我哋學校㗎啦,我自行唔駛嘥個位收你㗎喇。有無學校會咁蠢自己自行放棄個考級頭既學生呀?(而且唔一定係考級頭嗰啲先叫做B1A學生囉)
點解讀軒尼詩道官小易入皇仁?官中官小聯繫制度拆解
https://topick.hket.com/article/1429039

大宅

solim 發表於 23-12-3 15:50

自行又唔一定要頭三,但至少十名內

侯爵府

solim 發表於 23-12-3 15:50

你只係報同區,又唔係神校,我覺得你應該進取啲,自行唔進取既話,等幾時?排到個後備都好呀。
如果報兩間B1A兩間都無得in / in得差/兩間都唔收,咁你仲可以趁機諗吓小朋友係咪真係B1A學生呢?老師有冇估錯banding? 呢兩間B1A中學究竟啱唔啱佢程度呢? 然後再重新部署大抽獎。

男爵府

solim 發表於 23-12-3 15:55
應該都很好吧,果區嚟講?

算唔錯,不過都唔少功課,可受壓的小朋友入讀比較好

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

hfl2000 發表於 23-12-3 15:57
只係比較容易,而唔係「一定」,唔會有學校講到你一定會喺大抽獎聯繫位入到我哋學校㗎啦,我自行唔駛嘥個 ...

中學點諗我唔知.
但小學就一定想增加升讀band 1 嘅學生人數,小六班主任真係會叫學生自行唔好揀聯繫band 1架.

如果有聯繫band 1位,係睇你小學有幾多band 1同學仔,聯繫位收唔收得晒.

子爵府

Charlotte_mom 發表於 23-12-3 15:46
只係機會極高

我又想借位請教一下
如果已經係st joe小讀緊, 應該係有直屬位
自行應該揀其他中學?
甲係咪應該可否再進取一下?
乙一就揀返直屬中學?
感謝

侯爵府

popocat 發表於 23-12-3 16:13
中學點諗我唔知.
但小學就一定想增加升讀band 1 嘅學生人數,小六班主任真係會叫學生自行唔好揀聯繫band 1 ...

咁你點知其他聯繫小學今年啲學生會唔會特別勁?可能人哋全班都係B1A? 你點知自己學校既學生夠唔夠同人哋爭呢? 呢啲無保證一定吧? (只係我個人諗法)教咁樣揀嗰啲老師真係靠害⋯⋯

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

popocat 發表於 23-12-3 16:13
中學點諗我唔知.
但小學就一定想增加升讀band 1 嘅學生人數,小六班主任真係會叫學生自行唔好揀聯繫band 1 ...

我姨甥係軒小,前年升中
我姨甥老師,係好鼓勵學生搏皇仁 (不過早幾年自行提早公佈結果,一個軒官都無收,當時大家都嚇親,因為一直都以為級一二係自行入,點知皇仁根本唔吼)
我姨甥band one但無揀(因細妹覺得佢唔係1A料),到派彩嗰日老師都話可惜

王國長老

Fishbbmama 發表於 23-12-3 16:14
我又想借位請教一下
自行應該揀其他中學?

呢個純屬個人意願
如果覺得學生可以更上一層樓,就算touchwood抽唔入都可以叩門入到心儀,而唔需要用盡自行、甲部機會,即管一試
St jo 小學應該一直有叻仔咁做吧

男爵府

Fishbbmama 發表於 23-12-3 16:14
我又想借位請教一下
自行應該揀其他中學?

係、自行及甲1-3 可搏盡心水中學。乙一揀返直屬中學就得、但要make sure你係b1(因為b2有機會乙一都抽不入)

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

hfl2000 發表於 23-12-3 16:17
咁你點知其他聯繫小學今年啲學生會唔會特別勁?可能人哋全班都係B1A? 你點知自己學校既學生夠唔夠同人哋爭 ...

其他聯小如果同你間小學唔係同區,佢哋勁唔勁都唔影響你

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Charlotte_mom 發表於 23-12-3 15:08
乙部有點進取,乙23建議放棄一間,雖則話灣仔band one”最差”都入聖鄧,但你唔想吧

我姪女跑寶今年升中 ...

有人話真勁過庇既?

水晶宮

solim 發表於 23-12-3 13:10
請問級十至十五,老師話band 1a, 自行冇乜機,大抽獎如果黑仔係唔係都會落空band 1a ? 應該點佈署?謝謝
...

其實有彩數成分,因為排成績外,仲要看你隨機號碼是否夠前。因為同成績的人太多,到時隨機編號先就會優先派比佢。但問題隨機編號只有教育局才知。

當年我仔有中學部有得85%直屬位;自行二間試左都係失敗,因我仔弱面試。最後為保險,先升返自家中學部,之後靠插班轉校。因為聽過過一派不到第一志願就多數不知派到咩學校,我不敢博。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Charlotte_mom 發表於 23-12-3 15:09
是的
如外區(嗰區無借位)又非聯繫生,只能咁填

謝謝你

彩鑽殿

Charlotte_mom 發表於 23-12-3 15:46
只係機會極高

高主教唔係中西區架

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊