自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

pomanlife 發表於 23-12-11 12:37
打工仔永遠只有加辛
遲下辛都冇得加,而加某龍頭公司放advanced leave....

洋蔥頭媽咪    發表於 23-12-11 13:48
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

我公司講明無得加, 已經連續幾年無加.
點解成日都要養呢班人.....

洋蔥頭媽咪    發表於 23-12-11 13:47

男爵府

Bbpig2014 發表於 23-12-11 13:36
要學英國, 冇貢獻就不要來。

強國人心機重、貪心基因強, 一個來就好快帶一大竇來, 攞公屋、攞綜援、攞盡各 ...
你究竟知唔知點解香港咁多新移民??
係因為太多無能力係本地娶港女既港男上大陸娶老婆....有幾多個好似伏明霞郭晶晶咁高質架...

侯爵府

好痴線(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

回覆樓主:

就黎連d南亞人都有錢過我,個個月手fingfing唔使做就有錢派

洋蔥頭媽咪    發表於 23-12-11 13:50

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

香港就係懶人/窮人天堂,唔駛做都包食包住,不論表現都年年加人工,生活真係比一般打工仔好好多。

洋蔥頭媽咪    發表於 23-12-11 13:52
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 23-12-11 13:25
下個月頭就要交稅,十萬個唔願意

男爵府

福利政策傾斜向基層, 我地打工仔只能乖乖交稅。。而加唔可以有反對聲音

水晶宮

xyz_yy 發表於 23-12-11 13:26
我未拎過綜援....不過睇數字, 健全人拎綜援只係佔人數2%
其他case都係老人, 殘障, 健康欠佳, 單親, 低收入 ...

住公屋,再加其他各類津貼,唔好單純睇呢$4xxx

洋蔥頭媽咪    發表於 23-12-11 13:56

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 23-12-11 13:00
我哋今年都唔知有冇人工加,垃圾費就有份
唔好話加人工啦,分分鐘都俾人炒啊
Big 4 已經有兩間要求員工放假,就知道個市差成點
真心唔明個政府係諗乜嘢㗎囉

洋蔥頭媽咪    發表於 23-12-11 13:55
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

xyz_yy 發表於 23-12-11 13:44
你究竟知唔知點解香港咁多新移民??
係因為太多無能力係本地娶港女既港男上大陸娶老婆....有幾多個好似伏明 ...

單係結婚?計埋其他各種方式未?

男爵府

人地得閑就上呢度說好香港故事,輕鬆月豆1萬,又免住屋租金,外加各項津貼,過得唔知幾快活

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pauline_c 發表於 23-12-11 13:53

住公屋再每月支2萬,N咁多津貼,仲有邊個會去打工。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

咪喺,仲有好多時政府都比免租期,又唔見政府幫我哋供兩個月樓
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

其實無差幾多..只係餓唔死你....唔係都唔會仲有咁多公公婆婆執紙皮..

翡翠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-12-11 13:02
有手有腳健全非長者,真係唔應該長期比綜援囉

根本就係
好人好者點解唔工作
又話香港好多公司請唔到人要揾外勞
咁點解唔叫呢班人岀嚟工作呢?
根本長貧難顧
冇可能冇了期岀綜援
乞丐都要岀嚟坐響街等人施捨
呢班人響屋企嘆住冷氣就等政府比錢佢洗
仲要好意思話唔夠洗
香港政府幾時先會正視呢個問題?

男爵府

esmehouse 發表於 23-12-11 13:58
咪喺,仲有好多時政府都比免租期,又唔見政府幫我哋供兩個月樓
拎綜援社處直接交租比房處, 綜援戶唔會因為免租而褲袋多咗錢...明嗎?

水晶宮

xyz_yy 發表於 23-12-11 14:00
其實無差幾多..只係餓唔死你....唔係都唔會仲有咁多公公婆婆執紙皮..

其實攞綜援,住公屋嘅公公婆婆,有幾多會去執紙皮。
執紙皮嘅,有 d 自力更生,有 d 古古怪怪(之前報道,有婆婆有私樓都執紙皮)。同經濟狀況,無直接關係。

伯爵府

綜援吾係問題,問題在批核嚴吾嚴謹

男爵府

pauline_c 發表於 23-12-11 13:55
單係結婚?計埋其他各種方式未?
睇咗LINK
除咗港人子女及結婚,. 其他都係優才計劃wow

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊