自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

yy_chow1210 發表於 24-1-7 03:22
如題。會唔會因為你哋係first hon 上司同老闆都特別睇你

會,唔止特別睇,要求亦比人高d。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

yy_chow1210 發表於 24-1-10 00:35
我個同事話要印係卡片啫,唔係我。因為我覺得好似出嚟做嘢讀書叻嘅人反而際遇冇咁好。好好嘅例子就係mmc, ...

你會唔會太敏感或太自卑? 我唔覺得麥明詩show off自己,佢show 過乜野?

大宅

回覆樓主:

唔覺

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

出來做野, 有時好勁的學歷的但工作能力低,更比人睇唔起。 我都懷疑公司有些新人的ivy league 學歷是買回來的

男爵府

First hon 係一張好嘅入場券,但出嚟做嘢最緊要同人相處,工作表現,責任心等等

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

如果我係僱主,我會睇佢大學參加乜activities 多d,因為出黎做野溝通能力,組織力和主動性比1st Hon 重要好多

侯爵府

2024年龍年勳章

lovegeneration 發表於 24-1-10 05:06
就算first hon 都只會印hon係卡片上,並不會寫明first or second hon.

你睇翻樓主舊post就會明

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

11B 發表於 24-1-10 00:55
有啲仲覺得自己一入職就應該係senior位
有好多都係父母捧到上天,咁個小朋友咪以為自己真係好叻囉,會睇唔起人,覺得自己高高在上
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

如題。會唔會因為你哋係first hon 上司同老闆都特別睇你

讀到first hon 只可證實佢讀書能力,並唔代表佢做嘢能力,出嚟做嘢變通、思考快、轉數快、表達及社交能力都好重要。
莫非樓主你像first hon畢業,懷才不遇!

大宅

呢個只係錦上添花
通常出嚟做嘢,你做得叻,先會發現你係原來係學霸

唔會係因為你學霸,然之後做嘢會暢順啲或者叻啲醒啲

相反你做得叻,但係你學歷一般,其實又冇乜嘢

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

讀書求分數,求學歷,出嚟做嘢就係講轉數快同人際關係。
識好多有錢人嘅出身都唔係大學生,反而啲大學生識讀書,唔識變通,打死一份工。
讀書叻唔代表人際關係好。

別墅

回覆 amazing 的帖子

珍珠宮

牛年勳章

yy_chow1210 發表於 24-1-10 00:35
我個同事話要印係卡片啫,唔係我。因為我覺得好似出嚟做嘢讀書叻嘅人反而際遇冇咁好。好好嘅例子就係mmc, ...

MMC唔係first hon畢業的

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

yauchuchu 發表於 24-1-7 11:47
一見問first hon就知係樓主
點解咁執著first hon?
要印卡片?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

冇first Hon, 但際遇好好, 第一份工老闆好錫我(中型公司), 一年加咗3次人工, 第二份工係大公司(外國上市),阿頭好睇我,年年加人工,double pay , bonus, 做到提早退休,享受人生。

水晶宮

終極熊貓 發表於 24-1-7 12:38
呢啲思想好唔成熟⋯⋯
真係講岀黎會俾人笑㗎

好似一個小朋友問媽媽:如果我攞100分,你會錫我多啲嗎?
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

2024年龍年勳章

無Master 先至研究1st hon
依家閒閒地都周街Master, 你既1st hon 已經係無用
唔好印落卡片,會比人笑架

大宅

貝_貝 發表於 24-1-10 10:12
依家閒閒地都周街Master, 你既1st hon 已經係無用
唔好印落卡片 ...

絕對同意,1st hon已經唔馨香

大宅

回覆樓主:

見樓主又再問,認真答,有first hon都要有能力。我兩個好友first hon仲攞埋scholarship ,畢業後1個做保險,另一個普通文職,我唔知佢做乜,只知同佢食lunch要約公司樓下,因只有一個鐘食lunch,遲小小都唔得。
相反一中同,3rd hon 畢業,現在是銀行副總經理,很出名,財經雜誌常客。

大宅

貝_貝 發表於 24-1-10 10:12
唔好印落卡片 ...

全對,Master都周街都係,學業固然重要,但出來做事,能力也很重要。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊