自由講場

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我前日先響醫院照腰骨xray,醫生話我天生有兩節比正常短、我想好多人都有先天問題,只係會唔會變嚴重咁解啫

男爵府

skyyyjun 發表於 24-1-14 16:03
其實小朋友個書包真係好重,我哋大人孭一陣都攰啦

不過我知有啲家長好嚴格,由幼稚園開始已經落命令軍訓 ...
我自己送返學放學都會幫手背
我都覺得好重 好似背住一大舊石頭甘
已經分開左水樽果d用小食袋 都係甘重

男爵府

yeikaki 發表於 24-1-14 16:45
我已經唔係揀護脊書包,因為全程我拎,淨係入學校上課室,佢自己拎幾步路,真係好多書,作業,好鬼重。
...

成日用咩小朋友培養自已責任心去道德綁駕佢地,咁都要睇吓呢個所謂道德責任係咪影響佢身體會做成長期不可挽回嘅後果先得㗎!
我份付姐姐攪掂我女書包,唔會比長期背住,總之背得嘅話都由姐姐負責

公爵府

20170101 發表於 24-1-14 19:31
小一日日執書包都仲係好重!有好多嘢其實可以留喺學校,但學校唔俾。剩係兩本祈禱書都厚到死,又唔洗喺屋企 ...

agree, 祈禱書同家課冊都係好厚,日日要帶。

公爵府

Forgetmenot999 發表於 24-1-14 21:45
成日用咩小朋友培養自已責任心去道德綁駕佢地,咁都要睇吓呢個所謂道德責任係咪影響佢身體會做成長期不可挽 ...

agree,我都唔理人點睇,我日日拉架車仔幫兩個女拉書包,係超級重。冬天仲要帶暖水壺水樽,咁鬼重一個細路仔要去咩,真係靠害。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 我的育兒心得勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

日日同佢一齊執書包,都係好重學校 額外要求每日都要帶圖書,中英文各一本

男爵府

saming999 發表於 24-1-14 14:29
陰公,未必個個有姐姐幫忙孭書包

我兩個一仔一女都有,兩個都有側彎嘅問題。我帶左佢哋去復位解決左,不過都要注意坐姿同書包重量。

珍珠宮

回覆樓主:

我仔係無事嗰10%
我仔由小學到現在中學個書包都極重,不過都多數佢自己揹,但我仔大量運動,體格强健,如果瘦弱少少,或者女仔,個書包重到真係唔太掂。
仲要成日話學生唔執書包,點執都重㗎,水樽呢?雨具,手冊都好大本,幾樣都已唔輕啦,仲有書加練習,一堆校簿,有數得計。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

書包重, 成日坐

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都覺係坐姿問題,但上次我女去學童保健,我問醫生佢話唔關事

大宅

MommyPanel勳章 Poo得好勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

醫生講過側彎主要係遺傳所致. 因為亞囡有, 有次睇醫生時同醫生講開話亞囡坐姿唔好搞到咁, 佢就咁講俾我聽唔關姿勢, 主因係遺傳, 仲叫我趁早去跟進, 及早控制傾變情況, 否則要做手術就煩.

男爵府

chonghoiman 發表於 24-1-14 21:52
日日同佢一齊執書包,都係好重學校 額外要求每日都要帶圖書,中英文各一本 ...

真係嫌唔夠重。打波球拍又係,唔俾留喺學校,拎來拎去。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

書包真係堅重,小學六年我送返學我都係幫佢揹書包,而家上咗中學有locker真係好好多,要做功課同要溫書先拎書返黎,同埋中學冇乜作業,工作紙居多,連我女都話而家揹書包好舒服

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊