自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

siu-miu 發表於 24-1-17 20:52
高手在二樓

1)其實咁多年唔掉即係唔掉都得

呢類post 起碼無限輪迴到4月都唔會停

子爵府

Prosperous 發表於 24-1-17 23:11
你睇下呢幾日, 有幾多呢啲垃圾 posts, 如果每樣物品開一個 post 問人點掉, 收幾錢, 呢度唔好叫親子王國, 改 ...

咁人哋有開post嘅自由嘅,我都有開post質疑膠袋物料,同我亦唔支持呢個措施,因為成件事係假環保,咁唔通我又係水軍咩? 我絕對唔係水軍,睇我過往嘅留言,就知道我絕對係支持政府同中央,勁憎黑暴黄色物體, 但呢件事上面無關政治,而係對呢個環保措施嘅本質有唔同嘅睇法啫! 連大公報喺上個月嘅一篇報到都表達對呢個環保措施及政府做環保事務上嘅質疑,唔通大公報又係水軍咩?
我明白你同有bk姊妹係真心為社會好, 係積極做環保,但我係睇到政府入面有人借環保為題,去做緊一啲引起社會公憤兼其實係唔環保嘅事。

珍珠宮

2024年龍年勳章

wlea 發表於 24-1-17 20:14
雨季將會有好多人唔記得拎遮留喺巴士,小巴,餐廳⋯⋯⋯⋯

你好叻,點解我諗唔到。

公爵府

2024年龍年勳章

LL1999 發表於 24-1-17 21:57
問題9:如棄置1件家具而該家具拆開成多個部件,是否每1個部件均須使用「指定標籤」?還是以繩子捆綁一起 ...
當局考慮個別個案是否涉及違例情況時,會顧及上述因素,按常理作出決定。

即是由佢決定

公爵府

2024年龍年勳章

LL1999 發表於 24-1-17 22:03
垃圾要綁咗結先可掉出去, 否則都係違犯法例
可唔可以响中間打結

珍珠宮

LL1999 發表於 24-1-17 21:57
問題9:如棄置1件家具而該家具拆開成多個部件,是否每1個部件均須使用「指定標籤」?還是以繩子捆綁一起 ...

真系麻鬼煩,甘之前JM話掉櫃時入面放滿垃圾即系吾得, 睇黎都要買個電鋸,鋸開一忽忽

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MC媽 發表於 24-1-18 00:03
咁人哋有開post嘅自由嘅,我都有開post質疑膠袋物料,同我亦唔支持呢個措施,因為成件事係假環保,咁唔通 ...

你既睇法好中肯, 其實未睇清楚問題, 就係度鬧鬧鬧,
我娘家有好多長雨傘, 其實我都會說服老人家唔好要, 只留一兩把咪算, 其他係 1/4 前掉咗去咪得
但我都想環保一些, 咪問雨傘可否回收?
其實我只係唔想就咁掉咗去垃圾房
所以開個 Post 黎問, 但原來咁樣問係唔得架!
唔怪之得而家好多人唔敢係度開 post 問野或答野,
我係 BK 都算耐, 真係見證住 BK 既轉變。

珍珠宮

2024年龍年勳章

打風時,大家記得袋定啲貼紙,萬一把遮吹爛咗都可以即刻掉,唔駛攞返屋企。
Minniemouse:-P

子爵府

LL1999 發表於 24-1-18 01:25
你既睇法好中肯, 其實未睇清楚問題, 就係度鬧鬧鬧,
我娘家有好多長雨傘, 其實我都會說服老人家唔好要, 只 ...

無必要理嗰d攻擊人既留言,好多都只係刷存在感,或者踩低人抬高自己感覺良好

子爵府

MC媽 發表於 24-1-18 00:03
咁人哋有開post嘅自由嘅,我都有開post質疑膠袋物料,同我亦唔支持呢個措施,因為成件事係假環保,咁唔通 ...

非常認同你既說法,如果配套一早做好, 綠綠好似便利店總有間係附近24小時開放,我相信已經小好多聲音

而且政府一直無支持回收業,突然有大量回收物料到底消唔消化到,唔好最後車左去堆填區。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

講唔過人就唯有去舉報話侮辱,其實自取其辱
攪咁多小動作,不如好好去學習點樣適應社會、世界改變好過啦!
淨係做埋啲小家小氣嘅嘢,自己做得唔好、唔去學,只會識得走去風紀投訴其他同學,拉低晒全世界條curve

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

講開今日先掉左條浴簾bar, 已經壞左冇晒壓力,裝好一陣又跌,咁一定要換,其實4月1日後都唔知點掉,膠袋又冇咁長,即刻要貼11蚊label掉?

男爵府

Anpanmama 發表於 24-1-17 22:02
其實用兩個膠袋頭尾笠咪得囉!
嗰啲水兵又會話咁咪唔環保囉,其實冇人話裏便除咗遮唔可以再擺其他垃圾㗎嘛 ...

兩個膠袋頭尾笠,點可以綁實?

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

一個垃圾費,搞到D人那那臨掉唒D嘢,真係勞民傷財

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chemlo0920 發表於 24-1-18 03:50
一個垃圾費,搞到D人那那臨掉唒D嘢,真係勞民傷財

咁都係一個機會斷捨離既

伯爵府

MC媽 發表於 24-1-17 21:37
我都唔明點解有啲人咁有攻擊性

呢度好多低質人士

伯爵府

hnh_mami 發表於 24-1-18 01:48
非常認同你既說法,如果配套一早做好, 綠綠好似便利店總有間係附近24小時開放,我相信已經小好多聲音

而 ...

講得啱,呢个係第一步,所以正苦完全係玩野多過真正回收,減廢

珍珠宮

hnh_mami 發表於 24-1-18 01:48

而 ...

綠在區區到時都唔夠位置及人手處理,到時會話「停收」,然後市民處理返就一定係去堆填區

大宅

anita_yps 發表於 24-1-18 01:56
講開今日先掉左條浴簾bar, 已經壞左冇晒壓力,裝好一陣又跌,咁一定要換,其實4月1日後都唔知點掉,膠袋又 ...

可以淘兩個掛杆架貼,頭尾用,中間u型托住支杆,冇壓力都用到,除非太重

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

anouck 發表於 24-1-18 08:37
可以淘兩個掛杆架貼,頭尾用,中間u型托住支杆,冇壓力都用到,除非太重
...

我地夜晚會晾埋抹地巾,加上厠所有濕氣,基本上試過所有貼既物品一律用2用就跌,所有除左鑽牆既,只有壓力杆可用

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊