自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 54heima 於 09-6-17 14:29 發表
做官都唔容易...自己一言一行尚要註意...連屋企人都唔錯得...

你講得啱! 雖然話就話一人做事一人當, 但如果衛生署署長太太俾人發現亂拋垃圾, 環保署署長太太俾人發現濫用膠袋, 禁毒署署長太太俾人發現吸毒等, 你估大眾市民會點諗?

禁止訪問

侯爵府

原帖由 wisekid2007 於 09-6-17 14:42 發表
I don't know whether 陳維安 knows such arrangement before. If he does, then we can say that he doesn't possess sufficient political wisdom.

why knows? 知又死, 唔知又死! 知, 容許太太舉辦, 無政治智慧! 唔知, 做人家長, 連小朋友畢業典禮係點情況都唔關心, 點做人家長, 重話係教育局長? 一樣死! 不過, 我唔係針對陳生, 其實都係好小事, 但政治就係咁醜惡, 無時無刻都要小心被人惡意批評, 佢從政經驗還短, 當係上了一當寶貴課吧!

水晶宮

畀面勳章

講起真係想喊架! 人地個個都好期待架嘛!!! 冇左一定會係個遺憾黎。 我等個仔一生人第一次行畢業禮等左4年(N1+K1+K2+K3),而家話取消就取消,真係好唔開心呀! 我寧願佢遲d。如果學校通知話取消的話我一定爭取到底呀!

原帖由 沙沙 於 09-6-17 14:14 發表
唔好啦..遲D都唔緊要架..我都想個女可以去幼稚園畢業禮..

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 lyhv 於 09-6-17 14:54 發表
why knows? 知又死, 唔知又死! 知, 容許太太舉辦, 無政治智慧! 唔知, 做人家長, 連小朋友畢業典禮係點情況都唔關心, 點做人家長, 重話係教育局長? 一樣死! 不過, 我唔係針對陳生, 其實都係好小事, 但政治就係咁醜惡, 無時無刻都要小心被人惡意批評, 佢從政經驗還短, 當係上了一當寶貴課吧!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

侯爵府

原帖由 bowling2004 於 09-6-17 14:55 發表
講起真係想喊架! 人地個個都好期待架嘛!!! 冇左一定會係個遺憾黎。 我等個仔一生人第一次行畢業禮等左4年(N1+K1+K2+K3),而家話取消就取消,真係好唔開心呀! 我寧願佢遲d。如果學校通知話取消的話 ...

yes, 希望大家嘅學校遲d都會補辦番, 咁就大家happy喇!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我個囡雖然唔係K3(而家係K2), 我都'鄧'你地傷心, 不過唔好太大期望有得延期舉行畢業禮, 費事又要失望多一次
原帖由 bowling2004 於 09-6-17 14:55 發表
講起真係想喊架! 人地個個都好期待架嘛!!! 冇左一定會係個遺憾黎。 我等個仔一生人第一次行畢業禮等左4年(N1+K1+K2+K3),而家話取消就取消,真係好唔開心呀! 我寧願佢遲d。如果學校通知話取消的話 ...
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

禁止訪問

伯爵府

回覆 12# 54heima 的文章

做官都唔容易...自己一言一行尚要註意...連屋企人都唔錯得...
做高官都唔容易...
做公務員就可以為所欲為:evil:

子爵府

好媽媽勳章

成件事就好似當年梁x松係加稅前買車既翻版囉. 冇政治智慧, 唔識避嫌, 招人話柄.

等待驗證會員

齊家治國平天下
都唔係無道理的

原帖由 wisekid2007 於 09-6-17 14:25 發表
It is not fair to comment 陳維安 a hypocrite from this issue.

His younger son is also studying in year 3 of GSIS, i.e. my boy's classmate.

I personally know his wife and consider her a very nice, s ...

翡翠宮

好媽媽勳章

食得咸魚抵得渴....
(我唔係話 其他家長, 我係話副局長咋...)
係父母都愛自己仔女... 但 ~ 咩身份先得o架 ??
有腦o既.... 就同其他家長傾左, 唔好用自己身份出面(出信), 叫其他家長出面丫o麻 ... 人o地就無證據話你啦....
蠢 + 想拎威, 無辨法o架啵 ~~~~

講真, 我都覺得今年畢業o既學生好慘... 希望學校可以遲 d 補番啦.....

男爵府

原帖由 麟媽媽 於 09-6-17 11:27 發表
副局長有料坐呢個位,
唔代表佢老婆都有同等智慧既,
可能只係作為一個媽媽,
唔想個d 小朋友失望罷。

我認同作為一個媽媽出於唔想小朋友失望既心理先咁做,但而家 d 病菌開始社區漫延,都係遲 d 先攪好 d ,如果完全唔攪又真係好可惜﹗

禁止訪問

珍珠宮

家吓d乜長乜長,個腦真係唔知佢生係邊, 早排有個放底長張卡片就扮大晒, 家陣果個乜長既老婆又整單咁既嘢..!
我都唔明點解要比咁多點去請埋晒d咁既人做乜, 我真係好唔想交稅囉.
佢依家係咁想挑戰政府呢.

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 LoveChild 於 09-6-17 08:43 發表
我都好明白,其實我有錢的話,都好想好似佢咁,幫小朋友舉行返個畢業禮, 不過就等復課令出來才舉行,延期唔緊要,最緊要唔好取消,就算九月開了學,都無所謂 ...

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 bigbighei 於 09-6-19 12:59 發表
家吓d乜長乜長,個腦真係唔知佢生係邊, 早排有個放底長張卡片就扮大晒, 家陣果個乜長既老婆又整單咁既嘢..!
我都唔明點解要比咁多點去請埋晒d咁既人做乜, 我真係好唔想交稅囉.
佢依家係咁想挑戰政府呢. ...

有d高官及高官太太, 成日都以為自己高高在上架啦

禁止訪問

男爵府

唔理陳太為人係點,作為一宗新聞黎睇,呢位副局長太太都係冇政治智慧lor.唔通自己老公做呢瓣,自己唔識避嫌咩!你唔可以下下話佢係佢,我係我.你睇阿董太當年全副武裝去過牛頭角下村之後,阿董生俾人笑左幾耐!喂,你係特首夫人喎,有咩行差踏錯,人地一定入你老公數,呢d就係做官嘅待遇.當然,如果你做得好,好似周美青,馬英九都一樣俾人加分,好公平嘅.

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 LoveChild 於 09-6-17 08:43 發表
我都好明白,其實我有錢的話,都好想好似佢咁,幫小朋友舉行返個畢業禮, 不過就等復課令出來才舉行,延期唔緊要,最緊要唔好取消,就算九月開了學,都無所謂 ...

同意
愛 我 就 別 傷 害 我

首頁

尾頁

跳至