自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我爸爸都係咁樣,每當全屋企人都好唔得閒嗰陣,佢就去整嘢,爬高爬低,而家我成日都要搵大仔同二仔去睇實佢,唔好俾佢去搞嘢。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我覺得老左就麻煩... C6聽到我咁講好唔高興... 我唔係唔尊重老人家... 而我真係覺得老左就多野跟尾.. 所以我自己怕太老..

水晶宮

回覆 三國1 的帖子

我明。我62都係頑劣果種,成90歲,不斷趕走工人,唔係嫌人地蠢,就係嫌人地懶。請個十項全能,勤奮向上,美貌與智慧並重的博士生黎伺候佢好唔好 ?

大宅

回覆樓主:

站喺佢角度嚟講,佢認為自己行得走得,唔係廢人,惟有做後生嘅睇住佢做

公爵府

No113113 發表於 24-2-14 14:20
我最嬲係佢呃我,表面上就好像好聽我年青人勸,點知擰轉身就另一回事。
...

你並不孤單。
我屋企嗰兩個都係咁

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

70+歲老豆,成日工程師上身咁,乜都唔聽人講,佢做野慢幾拍,身體唔好,成日走去抺窗做危險野,仲走去串我:你估我係你咩,窗都唔抺 ,我心諗我抺唔抺窗都唔關你事啦,又唔係你住,接受到咪得囉

侯爵府

No113113 發表於 24-2-14 14:07
今日返家見到我媽係度整廚櫃門,要爬上爬落,我真係好驚她跌親。
其實以前我們都千叮萬囑,叫她不要攪粗重 ...

情況跟你一樣, 但又可以點樣
無辦法, 睇完呢幾行字後, 唯有安慰自己睇開d
attach1/tmp/phpoR7PRp
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

珍珠宮

Jane1983 發表於 24-2-14 16:07
回覆 三國1 的帖子

我明。我62都係頑劣果種,成90歲,不斷趕走工人,唔係嫌人地蠢,就係嫌人地懶。請個十 ...
我6299係要仔女所有事要親力親為先叫孝順,見老公放工攰到死死下,仲要返去幫手依樣嗰樣,62仲要講我後生做咕哩都冇你咁攰,返工有冇咁辛苦呀!嗰下真係氣頂,聽到99話呀仔夠喇,唔駛再按(腳),唔想你咁辛苦,見到都肉赤,嗰下真係想嘔,咁錫d仔女就請工人啦!錢又唔係佢地俾,仔女又照樣返去睇佢哋

瑪瑙宮

No113113 發表於 24-2-14 15:55
又不洗趕住返工。都不知急咩。
早上又係,成日同個孫爭厠所用,個孫要返學的。
...

咪就係囉.

廿幾年前佢試過一次巴士落樓梯 '鄧' 落黎入左院, 腳郁唔到, 我以為從此佢殘廢, 幾個月後唔知點又慢慢好番晒. 我果時祈求個天減我壽比佢好番. 果次好在佢最後好得番咋.

子爵府

回覆 No113113 的帖子

企椅上落已算小事,四大長老都會做。奶奶還用張會郁的膠椅才危險。

姑仔見老爺上次拜完神話頭暈已叫他不要搞,不是在家拜,要拿住一大盆拜埋村的其他位置。但完全不聽,繼續做話自己沒事。

奶奶割了膽通了波仔,繼續不戒口,煲豬骨湯食肥食物,就算食素都是加工素肉和煎炸食物,講極都不聽。叫她沒事不要亂食補充品,都是不聽,又食西藥又食中藥又食補充品。不合食不好食開了就給我們。

水晶宮

回覆 三國1 的帖子

叫仔女放工返去幫佢按腳,真係唔係好多老人家做得出。你老公願意,真係孝順,呢個係難得。不過都係要請工人,仔女人到中年,事業忙又有壓力,又要照顧自己下一代。真係錫仔女的,應該有d分寸。

伯爵府

今日返家見到我媽係度整廚櫃門,要爬上爬落,我真係好驚她跌親。

一樣的。除非佢真係爬唔郁/做吾到。

象牙宮

人老了, 真係會固執,好煩,好嬲。如果她1个人住。沒法子。
未成老人, 不斷自我檢視。
整廚櫃門?
沒关門, 沒有柜門,不會死人。but 老人跌傷。有机會走不動。 得乏自己計算。

厨房304碗碟吊柜拉篮升降上推下拉式碗架升降橱柜收纳阻尼拉篮-淘宝网 (taobao.com)

厨房吊柜下拉式升降拉篮 橱柜吊柜垂直上下升降壁柜调味调料收纳-淘宝网 (taobao.com)

鼎点升降拉篮收纳得吊柜升降缓冲厨房橱柜不锈钢升降机橱柜下拉式-淘宝网 (taobao.com)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆樓主:

我媽都係咁,講極唔聽,已經跌過1,2次啦(佢今年79歲)

珍珠宮

Jane1983 發表於 24-2-14 17:55
回覆 三國1 的帖子

叫仔女放工返去幫佢按腳,真係唔係好多老人家做得出。你老公願意,真係孝順,呢個係難 ...
佢哋會覺得仔女可隨時請假架!6299幾個仔女都算孝順,我眼中係愚孝,62連左右手揸藥膏都唔肯做,要仔女新抱返去幫佢揸,我認不孝,我唔會理佢哋

子爵府

個個一樣,心急!

水晶宮

回覆 三國1 的帖子

左右手搽药都吾肯,又要按腳 ,佢地係咪後生時真係好錫仔女,所以修得佢地咁孝順?
我識的人好多都孝順,但父母使得咁盡的,真係少。

珍珠宮

No113113 發表於 24-2-14 14:10
其實都不是第一次了。
我媽一向都鐘意改傢俬。
以前我由得她,但現在她75歲了,真係好驚她一失足成千古恨。 ...

老人一跌,健康就會一落千丈。

珍珠宮

Jane1983 發表於 24-2-14 18:35
回覆 三國1 的帖子

左右手搽药都吾肯,又要按腳 ,佢地係咪後生時真係好錫仔女,所以修得佢地咁 ...
又唔可以話駛得盡,兩老冇出聲,係d仔女自動波做啫,好彩我老公完全唔會要求我做,佢仲已經先開口話我有病唔操勞得,係99度打定底

水晶宮

三國1 發表於 24-2-14 20:10
又唔可以話駛得盡,兩老冇出聲,係d仔女自動波做啫,好彩我老公完全唔會要求我做,佢仲已經先開口話我有病 ...

咁你老公識做,打定底先。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊