自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我仔女細時都好少去公園
最怕就係仔女排千秋玩
野蠻人又多,唔守規矩既人又多
陣間無仇報

侯爵府

牛年勳章

去公園玩係累,因為識互相尊重嘅人真係唔係好多,早幾日帶小朋友去公園,又係排韆鞦,一個韆鞦架有五六個韆鞦,有啲設計係俾幼兒,有啲中童有啲大童,我小朋友排中童,隔離一直有兩個韆鞦有兩個十二三歲女仔玩咗半個鐘都唔離開,我小朋友排緊果個,玩緊嘅男仔都玩咗有十分鐘,到佢起身,我小朋友行過去,點知個阿媽揮手叫男仔嘅家姐過嚟,個家姐就明明排緊另一個,我同個阿媽講,一個個分開排唔係公廁喎,排隔離見另一條隊有位,係自己人就攝入嚟,咁人哋永遠唔使玩?個阿媽無動於衷,過一分鐘隔離個幼童韆鞦有位,佢叫我小朋友玩,但我小朋友已八歲幾一睇身高就知坐唔落,我都費事應佢,然後佢又繼續由得個大女玩咗十幾分鐘,唯有同小朋友講,世上唔識互相尊重禮讓嘅人好多,但要做好自己,示範俾人睇咩叫禮讓同尊重,人哋亦唔係必定要顧及你,自己想玩就要有耐性等待,無耐性就選擇玩其他

別墅

Bbpig2014 發表於 24-2-16 20:59
佢哋係好鐘意打尖架, 下次感覺到佢想打尖, 就先開聲同佢講定話:「排緊隊, 下個到我個女」, 當然係用溫和語 ...

我覺得香港人排隊時見人‘’想‘’打尖唔會出聲,我諗大多數係怕講完對方話唔係,怕面檬,俾人話小家,每次當發生咗先出聲或算數(包括我自己都係),就係因為面皮薄所以先成日俾人有機可乘,人地面皮夠厚先做得出衰野,以後真係為咗自己,唔好怕面檬,講咗先,正所謂‘’你唔尷尬, 尷尬就係人地‘’,等對方知進退

Bbpig2014    發表於 24-2-16 21:45

別墅

糯米米糍 發表於 24-2-16 21:40
去公園玩係累,因為識互相尊重嘅人真係唔係好多,早幾日帶小朋友去公園,又係排韆鞦,一個韆鞦架有五六個韆 ...

你呢類韆鞦我直接唔俾個女排,因為我自己都唔識排,就算排啱,又係驚發生你嘅情況 公園有啲大人都好衰,如果有男人係身邊嘅女人講野會大聲啲添,蝦你得一個女人仔拖住個細

珍珠宮

回覆樓主:

最憎排秋千隊
成日唔知排成點 好亂
淘寶咗個掛牆秋千係屋企打唔洗同人爭

珍珠宮

靚靚C9 發表於 24-2-16 18:08
“你朋友坐咗落去30秒都唔够係唔啱” 呢句唔明

我重睇左幾次都唔明

別墅

DIMDIM2011 發表於 24-2-16 22:07
我重睇左幾次都唔明

唔好意思,係我表達得唔好,請看4樓

大宅

我都好怕排千秋,我覺得掛個告示牌,寫人多時候,每位玩幾耐,咁都好啲,你要勸喻人哋唔好玩咁耐,都易開口啲。

又無寫玩幾耐,面皮厚嘅,玩一個鐘,都吹佢唔脹

伯爵府

岩岩初二先遇過,又係排秋千~2個,我女玩緊,個仔排另一邊,有個女仔排緊我女個邊,突然個女仔落尼,話讓比個女仔玩,我仔無出聲~
之後個女仔再排我女個邊~
我問佢係咪排隊玩秋千,佢話係,知道要排隊,我仔排緊,你就讓比另一個女仔,咁大家唔駛排隊啦~個女仔唔出聲~跟住佢自己講,你有無工人姐姐,我就有啦~我無理佢~
原來佢係工人姐姐帶尼,佢有心串我~
去公園真係好累~

子爵府

回覆樓主:

大6人文化係幫小朋友點樣爭取玩先, 爭取好位置觀賞...唔理人..自己仔女大哂...在商場奔跑追逐伸手推開成年路人都係合理嘅!佢哋家長歪理當真理,冇教育子女, 对子女冇禮行為视而不見...

侯爵府

GOGOASIA 發表於 24-2-16 18:56
左邊還左邊,右邊還右邊,左邊大人坐落去唔岩關右邊打尖咩事?
呢啲叫轉移視線,佢明知自己打尖錯就特突搵 ...

我從來冇講咩啱唔啱, 而係唔明叫管理員來 "評理", 除咗條氣可能順啲, 對件事有咩幫助? 除非管理員有權力趕佢走!

反而如果真係打尖, 又唔理又唔肯讓, 真係可以報警, 話佢擾亂社會安寧。但一話佢, 佢又縮, 咁除咗話佢幾句, 其實冇咩可以做。

大宅

sillycat008 發表於 24-2-16 19:10
打尖真係某國人文化
所以佢地排隊真係一個痴一個貼住黎排
怕怕

係呀,我都好怕佢哋排隊會背貼胸,推住咁行

已刪除用户

子爵府

Locherry1215 發表於 24-2-17 00:09
岩岩初二先遇過,又係排秋千~2個,我女玩緊,個仔排另一邊,有個女仔排緊我女個邊,突然個女仔落尼,話讓 ...

你有無工人姐姐,我就有啦~

咁串?比我會話佢,你呀媽唔理你呀?真係慘。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

zitamamama 發表於 24-2-16 18:22
大陸人好鍾意打完人尖之後就話讓人。我都試過去海洋公園,後邊一班大陸人又係咁樣向前推打尖,跟住我望住佢 ...

我都試過
我同佢講:讓咩我!宜家係你打我尖打
跟住佢就唔出聲行埋一邊

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cookieman 發表於 24-2-16 20:56
都覺得個打尖女人強詞奪理,又唔知點落台

我女(9歲)試過係公園等咗成20分鐘先有得玩韆鞦,我係遠處看著 ...

你個女都好成熟
其實咁玩都唔開心啦,好有壓力

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

而家咩都上來審?!

咁之後幾日, 可能幾十個POST講打尖, 遇到怪獸家長、成街都係麻煩友

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

所以我好怕出去人多嘅公園,
我只會帶小朋友落屋企樓下公園玩,
人少啲,人口又冇咁雜。

子爵府

回覆樓主:

你朋友有排隊玩都OK, 最多玩一陣起身。
打尖就一定最錯,下次見打尖人行近就講定排隊後邊。

男爵府

開心吸收勳章 我的育兒心得勳章

selinako^^ 發表於 24-2-17 09:14
你個女都好成熟
其實咁玩都唔開心啦,好有壓力

係呀不過啲人真係好老土,好地地唔得嘅

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊