自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

琥珀宮

angelfan07 發表於 24-2-22 09:54
如果俾我都會有d唔開心,主要原因係有乜事要入院碌咭找數無咁方便。

可以暫時調高額度

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

BO_NG 發表於 24-2-22 10:51
有啲信用卡,例如富邦嗰張 Ambassador白金卡,佢唔俾調低太多信用額,最少都要10萬…

我自己都有張渣打 ...

我喺 HSBC 有幾張信用卡,佢自動加額,加晒額度已經過百萬,仲 sell 我申請新嘅信用卡,唯有自己要求降返低,亦要求佢唔好再自動加。佢仲嚇我如果加返大額度要申請,真係諗唔到要咁大額度做咩?買樓比首期咩?

公爵府

劫褲濟朋 發表於 24-2-22 10:12
渣打銀行
乜野揸兜?
女人之家改埋d 咁難聽既花名

揸兜有幾難聽?女人唔可以講?
鍾意隨便鬧人冇家教嘅人,家教都唔慌好

水晶宮

2024年龍年勳章

bmuimami 發表於 24-2-22 10:57
係咪少用?銀行係會對少用信用卡嘅客戶減信用額嘅,耐唔中就會檢視吓

經常用呀,因為開卡以來只有加大冇減低過,昨日開封信一睇,減到得返1/5。。。
頭先打去客服,對方話所有收到呢封信的客人都係銀行的一個綜合決定,冇特定針對個別客戶的原因,咁我都接受的。

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

回覆樓主:

我試過,幾年前AXXN咭寄信來,通知我降低我3/4信用額,話我好少用,保障我喎。其實又真係成年都冇用,跟住順手cut鬼咗去

另一邊廂,HXXC加大我信用額5倍,可能我成日用佢張咭,攪到我要打去阻止佢提升我信用额

我覺得銀行有小小亂來

水晶宮

Rita 發表於 24-2-22 11:01
經常用呀,因為開卡以來只有加大冇減低過,昨日開封信一睇,減到得返1/5。。。
頭先打去客服,對方話所有 ...

Revised咗之後個額夠唔夠用?唔夠同佢哋講。如果係夠只係好似心理上唔好,俾我就會算數唔理!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

唔好唔開心同hard feeling。 銀行一向會定期review客戶信用額度,加上近年信用卡被盜被騙率高咗,按你實際使用額度去調整係一般正常做法同保護你。

水晶宮

2024年龍年勳章

白毛毛 發表於 24-2-22 11:07
唔好唔開心同hard feeling。 銀行一向會定期review客戶信用額度,加上近年信用卡被盜被騙率高咗,按你實際 ...

而家明白咗了

男爵府

虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

依家信用卡唔多安全, 成日都聽到有人俾人盜用
降低簽帳額, 當俾人盜用後, 可以保障銀行損失
所以唔關你即將登六事, 唔好唔閞心

水晶宮

2024年龍年勳章

ilovedanny 發表於 24-2-22 11:10
依家信用卡唔多安全, 成日都聽到有人俾人盜用
降低簽帳額, 當俾人盜用後, 可以保障銀行損失
所以唔關你即將 ...

係,而家明白咗

珍珠宮

Rita 發表於 24-2-22 09:31
出來做嘢開始,用渣打用到而家,信用額度一向比咗6位數字,而我從來依期找數冇遲過。昨日收到佢信,將我信 ...

不要唔開心,大額度風險高,調低個額度仲安全。我反而次次都要通知他們咪set咁高,又或調低d

子爵府

你應開心,銀行關心你,信用額越少越安全,好多銀行唔理覺得你會駛大的就加大引你用多D,只要想到任何人都一定有機會俾渡用,而你就要負擔你那時就會想點解唔要少D額度。

琥珀宮

littlefunpig 發表於 24-2-22 10:18
我都係自己減... 張張6位數我真係唔掂
俾人盜用左大鑊, 自己cut 淨1張仲要cut 個額, 一找完數block埋張卡
...

冇用架,而家直接整張假卡,碌爆佢
所以上網買野一定唔可以入信用卡號碼,要用支付工具

水晶宮

2024年龍年勳章

LokYauYau 發表於 24-2-22 11:16
不要唔開心,大額度風險高,調低個額度仲安全。我反而次次都要通知他們咪set咁高,又或調低d
...

而家知道咗,唔係我個人問題而調低,我接受,冇唔開心了,多謝大家

珍珠宮

回覆樓主:

最近申請虛擬銀行信用卡
唔使入息證明
我求其填入息一萬
都批四萬五畀我
如果定力唔夠嘅年青人真係好大鑊

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

用唔到咁大額其實仲危險,俾人盜用損失慘重。我自己反而要求銀行減細個額,夠用就算。真係簽大額搵銀行加或簽幾張都得。

不過我明白,自己要求減同佢減你又兩回事嚟

伯爵府

PW530 發表於 24-2-22 10:03
我係相反自己減,驚比人盜用,如需要大額自己入定錢入去先用
...

侯爵府

littledot 發表於 24-2-22 11:00
揸兜有幾難聽?女人唔可以講?
鍾意隨便鬧人冇家教嘅人,家教都唔慌好
...

打劫條褲比朋友,當朋友係乞衣?咁都唔見得好聽啦!

男爵府

pauline_c 發表於 24-2-22 10:59
我喺 HSBC 有幾張信用卡,佢自動加額,加晒額度已經過百萬,仲 sell 我申請新嘅信用卡,唯有自己要求降返 ...

係呀,買新樓俾首期,可以碌卡賺回贈!

同埋渣打可以信用卡套現,擺落去馬拉松戶口賺息差: 之前最多一個月十萬 (咁樣run 都冇咗二十萬信用額),但而家一個月得六萬

講真,額度比到咁高,自己用唔到都係冇用,反而仲驚佢俾人盜用!所以一係自己要求減信用額,一係自己e-banking set 暫停張卡…

侯爵府

我就鐘意信用額細了

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊