自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

fundfund 發表於 24-2-24 11:01
鐵唔好亂咁補!可以的話盡量用食物去代替鈣片,例如深綠色蔬菜,芝麻,果仁,芝士都係高鈣食物,仲有曬太 ...

點解唔可以補鐵呀?

大宅

mandy952 發表於 24-2-29 08:51
B雜,角鯊烯
精神左,頭髮靚左

角鯊希咩牌子?
有咩功效?

公爵府

醒目開學勳章

ToChu001 發表於 24-2-29 10:58
點解唔可以補鐵呀?

因為supplement 個量會高於食物好多,我哋身體沒有機制可以排除過量的鐵,因此鐵過量可能會沉積在肝臟、心臟、胰臟、關節等處,有機會誘發其他疾病,所以如果要補鐵,最好去驗咗血睇吓有冇需要,或者請教咗醫生先。

伯爵府

我都無習慣食supplement. 我間中會食吓For women 嘅Multi Vitamin 軟糖,純粹好味又叫補充吓,但唔係日日食,一星期一兩日吧。呢兩年無恆常運動,食嘢亦好隨心所欲。
我40尾,無白頭髮,唔算成日病,間中感冒都會,但好快好返,中Covid 完全無symptoms, 42歲時仲生個細仔。身體算託賴,平時就算跌親扭傷都好快好。
我都識D朋友食好多supplement, 好注重健康,但保養成果因人而異,有朋友仍然保養得麻麻。我估,一個人嘅身體,遺傳佔好大因素。

伯爵府

aidan08 發表於 24-2-29 11:28
我都無習慣食supplement. 我間中會食吓For women 嘅Multi Vitamin 軟糖,純粹好味又叫補充吓,但唔係日日食 ...
要足夠鈣每一日,如果吾系日後會骨質疏鬆症

琥珀宮

fundfund 發表於 24-2-29 11:07
因為supplement 個量會高於食物好多,我哋身體沒有機制可以排除過量的鐵,因此鐵過量可能會沉積在肝臟、心 ...

就算補,鉄唔使日日補

琥珀宮

ToChu001 發表於 24-2-29 10:58
角鯊希咩牌子?
有咩功效?

呢個牌子,精神d, 頭髮會順滑左,冇咁多鉄線狀嘅頭髮,補肝,肝生髮,但如本身有肝炎請問左醫生先
attach0/tmp/phpr226c1

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊