自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

kittylam 發表於 24-2-29 21:31
我就係國內卡,2018深圳開¥6蚊月費用到而家,一直都可以收短信。

係特別中港卡?

我又想像唔到國內求其一個人的國內手機, 黎到香港又唔漫遊乜都唔做, 都收到國內短訊喎

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cattz288 發表於 24-2-29 21:39
開咭果時要開架

係唔係自動開架?我直接插卡手動開過任何野,自動開我冇理

珍珠宮

qpalzm 發表於 24-2-29 21:40
係特別中港卡?

我又想像唔到國內求其一個人的國內手機, 黎到香港又唔漫遊乜都唔做, 都收到國內短訊喎

普通聯通卡咋,只係之前個月費唔同,再早d開月費仲可以再平d。

伯爵府

cattz288 發表於 24-2-29 21:34
要開通話漫遊, 唔係講數據漫遊

咁係香港漫遊收短訊係咪要收錢?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

qpalzm 發表於 24-2-29 21:40
係特別中港卡?

我又想像唔到國內求其一個人的國內手機, 黎到香港又唔漫遊乜都做, 都收到國內短訊喎

要開通話漫遊架, 等如你香港咭去外地, 唔開就乜訊號都收唔到
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

qpalzm 發表於 24-2-29 21:43
咁係香港漫遊收短訊係咪要收錢?

收SMS不嬲都唔駛錢
放下自在

象牙宮

kittylam 發表於 24-2-29 21:41
係唔係自動開架?我直接插卡手動開過任何野,自動開我冇理 !
...
開咭果時要求開囉, 咁喺香港先有訊號架
放下自在

伯爵府

cattz288 發表於 24-2-29 21:43
要開通話漫遊架, 等如你香港咭去外地, 唔開就乜訊號都收唔到

我理解都係咁

如果要漫遊要收費已係另一樣野,唔似一卡兩號免費收

珍珠宮

cattz288 發表於 24-2-29 21:43

咁算唔算開咗漫遊?
attach0/tmp/phpKDOnE2

伯爵府

cattz288 發表於 24-2-29 21:44
收SMS不嬲都唔駛錢

有d咁事?我仲以為同聽漫遊電話一樣要收費

珍珠宮

cattz288 發表於 24-2-29 21:45
開咭果時要求開囉, 咁喺香港先有訊號架

開卡點講我已經唔記得,我張卡開咗幾年。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

中移動1卡2號, 18蚊個月, 本身個台送2gb 大陸data

珍珠宮

qpalzm 發表於 24-2-29 21:47
有d咁事?我仲以為同聽漫遊電話一樣要收費

免費架,一日鬼死咁多短信
attach0/tmp/phptQjOK1

象牙宮

qpalzm 發表於 24-2-29 21:45
我理解都係咁

如果要漫遊要收費已係另一樣野,唔似一卡兩號免費收

一個係通話, 一個係數據, 用佢上網, 數據漫遊費梗係貴喇, 如果長期放佢喺電話, 唔小心本地果張無數據跳左內地咭就......
放下自在

象牙宮

kittylam 發表於 24-2-29 21:46
咁算唔算開咗漫遊?
熄左數據漫遊
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 24-2-29 21:50
一個係通話, 一個係數據, 用佢上網, 數據漫遊費梗係貴喇, 如果長期放佢喺電話, 唔小心本地果張無 ...

我一家同朋友都係長期放,一直都冇咁嘅事發生。

珍珠宮

cattz288 發表於 24-2-29 21:52
熄左數據漫遊

我冇熄,係本來就係咁,我冇set過任何野,只係直接插卡。

珍珠宮

減齡達人勳章

qpalzm 發表於 24-2-29 21:29
一卡兩號梗得啦

我講「國內卡」係指得一個大陸號碼個d, 應該係香港收唔到國內短訊吧?

我張中國聯通卡係深圳開的,單一個大陸號碼,無漫遊功能,打唔到電話返香港,也唔可以香港打電話返大陸,數據也沒有漫遊。

但可以在香港收到大陸send過來的SMS, 免費收SMS. 不過,在香港SMS 收大陸驗證碼通常等好耐,可能1、2分鐘才收到,有時亦收唔到,要重發。

象牙宮

回覆樓主:

我用中國移動加$18就有大陸號碼,一卡兩號

伯爵府

回覆樓主:

你問自己用緊嘅電訊商,加個大6號碼,唔洗轉卡,我中移動$18每月

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊