自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

adaho123456 發表於 24-3-4 10:50
有次去果度嘅超市,有個呀伯專登用購物車撞我哋,重鄙視我哋,就知韓國D人幾有禮貌。
...

人地用軟實力洗哂d祟韓人腦

大宅

回覆樓主:

佢咁好彩,冇比人踢過喼

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

明月幾時有,把酒問青天。
不知天上宮闕,今夕是何年。
我欲乘風歸去,又恐瓊樓玉宇,高處不勝寒。
起舞弄清影,何似在人間。
轉朱閣,低綺戶,照無眠。
不應有恨,何事長向別時圓。
人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,此事古難全。
但願人長久,千里共嬋娟。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

這幾句都只係基本禮貌

見到遊客問路找路應該主動幫忙
這樣 才顯出 是好客之都

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

foggyao 發表於 24-3-4 01:15
哦!咁真係文化差異,原來內地人嘅習慣,撞到人都唔會say sorry。咁下次比佢地撞到,望一望,或唔望都好, ...

係真嘅
我去內地網,真係有文化差異
有d內地人真心覺得,唔小心啫,唔駛咁介意仲特登去講sorry

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Png 發表於 24-3-4 01:49
香港人表面冷漠
但一般都有禮貌同守規
尤其是如在街上見到有人跌倒, 車禍

我同c6分別試過
陪失明人士去搭地鐵(見佢哋唔熟路就送到上車)
一入地鐵好似摩西過紅海咁,人潮即刻分開兩邊,彈起身讓位嘅唔少
個景真係好有愛

王國長老

yaumuimui 發表於 24-3-4 11:12
你真包容,上次在山頂排隊撘(emoji)全部人排隊中,有內地旅客大搖大擺打尖,已提她要排隊,她完全聾左咁照 ...

大家生活習慣唔同
佢在佢自己地方點做我唔理,亦唔會話佢有冇禮貌
但去到人哋主場,就應該參考當地規矩,呢樣嘢內地人真係有排學唔識
唔跟都算,好多內地人唔會好似呢篇小紅書作者咁會欣賞,反而嘲笑批評(香港人真係好鍾意排隊㗎),我覺得好差

王國長老

waic 發表於 24-3-4 11:30
真係喎,我買野比錢收銀都會講聲唔該,佢比收據我,我又會講多次唔該,總之咩都會唔該 : ...

我有次去上海
直到睇到店員面上尷尬嘅表情,我至留意到原來自己一直謝謝
問有無碼,謝謝
拎俾我試,謝謝
拎件新俾我,謝謝
帶我去試身室,謝謝
收銀,謝謝

原來自己都唔覺,直到兩個店員一直擺手話不用不用,原來我令人尷尬了

子爵府

Charlotte_mom 發表於 24-3-4 11:54
大家生活習慣唔同
佢在佢自己地方點做我唔理,亦唔會話佢有冇禮貌
但去到人哋主場,就應該參考當地規矩, ...

最反感是提咗都直行直過唔排隊,當你透明一樣,好難明白點解可以咁厚顏。去到人哋地方要跟從好應該,我都試過起台北在地鐵食香口膠比當地人提醒唔可以(入閘前食梗),咪即刻道歉兼唔食,我覺得尊重別人=尊重自己,這些品德教育真係要識。

民房

回覆 hct300 的帖子

多謝哂,唔使客氣

王國長老

Cathy1121 發表於 24-3-4 01:53
廿年前去過南韓賣衫商場,D 女人大搖大擺正面撞你,一句sorry 都冇!吾止一次!感覺佢哋好冇禮貌
...

我廿年前嘅印象同你一樣
上年再去,似乎改變咗好多,至少街上無人推人情況

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

只是大陸人最基本對人嘅禮貌都無啫

王國長老

yaumuimui 發表於 24-3-4 12:05
最反感是提咗都直行直過唔排隊,當你透明一樣,好難明白點解可以咁厚顏。去到人哋地方要跟從好應該,我都 ...

好多內地人未有排隊呢個概念

子爵府

Charlotte_mom 發表於 24-3-4 12:09
好多內地人未有排隊呢個概念

好難理解,我們幼稚園重點教育已經是禮貌、排隊

男爵府

Cathy1121 發表於 24-3-4 01:53
廿年前去過南韓賣衫商場,D 女人大搖大擺正面撞你,一句sorry 都冇!吾止一次!感覺佢哋好冇禮貌
...

這個真,我都覺得韓國人無乜禮貌

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 24-3-4 11:58
我有次去上海
直到睇到店員面上尷尬嘅表情,我至留意到原來自己一直謝謝
問有無碼,謝謝

我試過拎餐說謝謝,
個工作人員好奇怪笑笑口說:應該是他說謝謝!

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

beef-noodles 發表於 24-3-3 20:46
係香港人整體都算係幾有禮貌

有同感

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

hct300 發表於 24-3-3 18:19
禮多人不怪!有內地客近日在小紅書發帖,大讚香港人很有禮貌,指港人除了「不小心擋到路或碰撞到,會說So ...

都真。以前唔返上去。
近年上深圳玩過十次到,我嘅體會係……發覺撞到佢哋,佢哋都無反應,無乜所謂咁。感覺佢哋個人距離感好少,貼得好近都得。

同埋係上面,買嘢問完唔買,佢哋無咁易黑面。我講“不好意思“,”佢哋通常會講句“無事”。
有次想食間店,又怕趕唔切回港,個女仔同我講,平日一至五同lunch 會少啲人。仲話我哋計埋食應真係唔夠時間,建議我們下次嚟。

係另一間食店,我call唔到美团外賣返香港。個女仔用佢手機幫我order. 我過返錢俾佢。又真係幾好。

男爵府

newcook 發表於 24-3-4 01:08
但點解我日日搭地鐵都比人坐到過哂界既?我啲邊界感去左邊?

應該大部份香港人都有邊界感,但有小量係無,所以這種人係香港都乞人憎。
香港人大部份都係有禮貌,不過普遍係性急、無咩耐性。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

foggyao 發表於 24-3-4 01:15
哦!咁真係文化差異,原來內地人嘅習慣,撞到人都唔會say sorry。咁下次比佢地撞到,望一望,或唔望都好, ...

唔洗嬲,因為我撞到佢哋,佢哋都無反應。
不過可以互相影響,例如我係大6坐地鐵企側邊俾人出先,啲後生見我咁又跟我企側邊等

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊