自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章

shobi 發表於 24-3-13 19:54
原來搬係有搬遷費,教人如何不申請!

華富邨重建|消息:華安樓、華樂樓2027年遷出‎ 搬遷津貼1萬 ...

被迫遷先有搬遷費啫,要住到被迫遷都唔易

水晶宮

遇見晨曦 發表於 24-3-13 22:28
極之奇怪,個標準真係唔知邊個天才諗出黎,另一個好好笑既標準係長者條隊,長者兩人入息上限係2萬3,年青 ...

我覺得係因為公平問題,18已經係成年人,冇理由唔比佢地申請,怕比人去平機會投訴,所以set個門欖好辣。點知香港有班人年青人真係信晒傳媒,咩得公屋得天下呢d低能野。

水晶宮

emilylam 發表於 24-3-13 22:35
我都唔知點解佢要個女排公屋,讀完大學搵工好多都超額吧,為了排居屋?
...

咪係,大學畢業後都唔只$12000蚊人工啦,簡單浪費時間去排。為左居屋仲on居,綠單又有幾大機會呀講真(綠/白單quota各500),有得選擇都係偏遠偏細單位。好好把握跌市機會買細價樓上車好過啦。

大宅

虎到金來勳章

Kittymummy 發表於 24-3-13 22:44
我覺得係因為公平問題,18已經係成年人,冇理由唔比佢地申請,怕比人去平機會投訴,所以set個門欖好辣。點 ...

我又覺得現時公屋最大客源都係老人家同新移民,正常年青人根本冇咩可能上到樓(除非有特殊原因),但而家玩兩極法真係唔OK囉,根本逼班年青人去接手個癲既樓價!一邊話要加大學學費,大學生一畢業出黎已經成身債要還,要返工,要社交,邊個會想捱一世,再做多幾十年樓奴?一係搵人組隊兩公婆一齊供樓會比較容易,但兩人都要返工,邊個肯生仔?長老又年時已高,唔幫手又俾人話,幫手又有心無力,唔怪得咁多人情願養隻貓狗就算。

子爵府

hct300 發表於 24-3-13 18:41
立法會議員洪雯今日(13日)於立法會會議就房屋供應提出質詢,指有年輕人為排公屋而放棄工作,令不想「躺 ...

房屋處office,太把呢啲食飽無憂米嘅阿太
嫁個廠佬/生意人,隱瞞做「好」盤數,用公務員福利,拎埋公屋………. 算吧啦,要捉,捉邊啲揸寳馬凌冶返工,拎公屋嗰班員工先啦

唔好咁難聽,後生排公屋就躺平,大把打工仔,為慳得一蚊得一蚊,推遲下午茶當lunch,夜晚等特價爭鮮、兩餸、麵包填肚,星期六、日,大把老人家冒風雨寒,排隊拎免費飯呀!

侯爵府

李豆豆 發表於 24-3-13 22:42
被迫遷先有搬遷費啫,要住到被迫遷都唔易

但會另有安置㗎嘛!仲可以用綠置居資格買居屋!

子爵府

Kc天長地久 發表於 24-3-13 23:08
房屋處office,太把呢啲食飽無憂米嘅阿太
嫁個廠佬/生意人,做「好」盤數,用公務員福利,拎埋公屋………. ...

適當分配資源先係重點
細個住公屋,期望脫貧,讀書上游,生活成本輕啲,進修學費都有錢吖
局長講呢啲,係咪歧視先,比啲關懷鼓勵年輕人好喎

珍珠宮

Shellyxlk 發表於 24-3-13 19:43
對e位局長好反感,聽佢講嘢覺得認屎認屁,一面得戚樣,成日聽到佢講嘢口吻:我令到公屋輪候時間短咗:我10 ...
x100
成日都話我有乜乜乜,我做乜乜乜,我乜乜物,我乜乜物,自大到,好似全港部門得佢做野咁。。成個香港佢話事,屬於佢嘅

男爵府

遇見晨曦 發表於 24-3-13 23:03
我又覺得現時公屋最大客源都係老人家同新移民,正常年青人根本冇咩可能上到樓(除非有特殊原因),但而家 ...
講到買樓好易,人人大學生咩

大把人20K都無,唔排公屋點生存

侯爵府

kikiboy 發表於 24-3-13 22:32
鑽石山啟鑽苑係居屋

有兩幢係公屋,我都係見到個post先知

大宅

2024勳章

Shellyxlk 發表於 24-3-13 19:43
對e位局長好反感,聽佢講嘢覺得認屎認屁,一面得戚樣,成日聽到佢講嘢口吻:我令到公屋輪候時間短咗:我10 ...

我都好唔鍾意呢位局長,成日講嘢啲口吻好難頂,又要出風頭,樣樣都講我做咗乜乜乜!

男爵府

回覆樓主:

簡直係風涼話呃邊個,多得政策傾斜公屋地點好配套好交通方便又有幸福感,做乜要辛辛苦苦草錢只夠買偏遠龍床盤

珍珠宮

減齡達人勳章

Kittymummy 發表於 24-3-13 20:10
咩野思維?比佢排到都係派185/210呎果堆,一係舊一係偏遠,仲要長期接受個女低收入
...

我聽過父母叫仔女夠18歲就排公屋,因為用公屋做踏腳石,上咗樓之後用黎抽居屋。根本間公屋係唔會住。

珍珠宮

減齡達人勳章

Kittymummy 發表於 24-3-13 20:10
咩野思維?比佢排到都係派185/210呎果堆,一係舊一係偏遠,仲要長期接受個女低收入
...

我聽過父母叫仔女夠18歲就排公屋,因為用公屋做踏腳石,上咗樓之後用黎抽居屋。根本間公屋係唔會住。

侯爵府

popocat 發表於 24-3-13 19:04
何局長之前讚公屋要起好d靚d, 財爺又話公/居屋起喺啟德因為都要有靚d嘅view
而家又叫年青人唔好 ...

水晶宮

FennieMan 發表於 24-3-14 01:55

...

要成為綠單個代價都唔細。到抽中心水樓都唔易(地區+呎數),買2手食高價比上手業主大賺。買左太多限制。值唔值花咁多年時間,真係見人見智。

男爵府

遇見晨曦 發表於 24-3-13 23:03
我又覺得現時公屋最大客源都係老人家同新移民,正常年青人根本冇咩可能上到樓(除非有特殊原因),但而家 ...

d官不知民間疾苦. 你分析得好啱, 呢d就係香港人嘅現況, 不過d官唔會知道. 香港政府一屆比一屆差.

大宅

加鹽加醋,特別挑起,以偏概全,挑動憎恨 特區政府
情到深處人孤獨

男爵府

TingTing 發表於 24-3-13 23:19
x100
成日都話我有乜乜乜,我做乜乜乜,我乜乜物,我乜乜物,自大到,好似全港部門得佢做野咁。。成個香港 ...

我都有留意,句句的開頭都係‘我’,佢應該係見風擺同專注manage up 的人,之前偏幫公屋戶話要啟德起簡約公屋,又話要增加公屋幸福感,而家上頭開始唔想d人再趟平向下流,佢就即改口風,但呢種人通常都會扶搖直上

侯爵府

TingTing 發表於 24-3-13 23:19
x100
成日都話我有乜乜乜,我做乜乜乜,我乜乜物,我乜乜物,自大到,好似全港部門得佢做野咁。。成個香港 ...

聽佢講嘢以為政府啲樓係佢自己荷包出錢起,簡約公屋收樓笑晒口,ok,花錢攞威風,佢探訪劏房戶又4萬咁口,有乜咁開心好笑?唔係應該慚愧?其實住屋香港一個咁嚴峻嘅議題,點解係用依種態度去處理

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊