自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

ShingLing88 發表於 24-3-23 15:44
回覆 traeh 的帖子

因為個親戚每隔一個時間就呻吓,自己冇兒冇女,成日都問我,我乾脆問吓叻叻的BKJM們。 ...

佢連基本資料自己都唔去搵,佢適會領養小朋友嗎? 你對d terms 唔熟悉,唔緊要,不過萬一搵錯資料俾佢就唔好。

佢呻咪聽下就算,至多俾幾個機構資料叫佢自己聯絡。 如果佢有心去領養/助養小朋友,自然會去搵資料。

水晶宮

ShingLing88 發表於 24-3-23 14:24
係喎,搞錯咗添!係領養先啱。

寄養係幫人照顧其他人的小朋友,會轉小朋友,有各樣補貼

領養係攞個小朋友當自己小朋友咁養,唔會亦唔可以中途話唔養,無任何補貼

男爵府

2024勳章

回覆 granja 的帖子

謝謝你,咁佢又真係幾麻煩,自己找資料都懶。唔該你。

珍珠宮

1314625 發表於 24-3-25 07:11
寄養係幫人照顧其他人的小朋友,會轉小朋友,有各樣補貼

領養係攞個小朋友當自己小朋友咁養,唔會亦唔可 ...

首先好多謝你去解釋!
但請唔好用「攞」呢個字,請尊重小朋友不是你想「攞」就攞,唔係物件。
領養是決定去做小朋友的父母,教養佢一生!
(我是領養媽媽,我仔已十幾歲,仔等同我條命)

水晶宮

wan_sosin 發表於 24-3-25 22:17
首先好多謝你去解釋!
但請唔好用「攞」呢個字,請尊重小朋友不是你想「攞」就攞,唔係物件。
領養是決定 ...

不好意思,我好敬重領養同寄養家長的偉大,每個小朋友都係珍貴,錯的是那些錯的父母

我係一時諗唔到一個合適的字句

男爵府

Ada2288 發表於 24-3-23 14:21
助養係湊小朋友一段時間就交返比人,有津貼,領養係收養小朋友返自己屋企,審批會好嚴謹
...

唔係喎,助養係你俾錢對方父母繼續照顧自己小朋友,寄養先係有津貼比你湊小朋友,領養就係自己出錢照顧小朋友到老

珍珠宮

1314625 發表於 24-3-26 09:03
不好意思,我好敬重領養同寄養家長的偉大,每個小朋友都係珍貴,錯的是那些錯的父母

我係一時諗唔到一個 ...

唔緊要,我順便都想大家懂得如何尊重,因為好多人都會用錯字詞,例如「攞」「當」
我唔係「當」個小朋友係我個仔,無得「當」,佢真真正正係我個仔,我真真正正係佢媽媽,父母同子女,無一定要有血緣。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊