自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我覺得一個地方一定有好又有唔好既店舖,大陸一樣有伏店,我都成日上去食同玩,但一樣有香港消費,呢間唔好就下次唔幫襯,幫襯第二間。
大陸租人工平好多,冇得咁樣比。

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

近家,近公司,算唔算呀

侯爵府

bonbonyy 發表於 24-4-3 08:13
認同!我都會北上玩嘅人,但我都覺得香港都依然好!
我冇幾耐前去豐x買notebook, 個sales都好好,幫我裝晒 ...

我豐澤換電話都超好服務

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

每個地方都有好有唔好,平唔係一定唔好,貴唔係一定好,只不過疫情過後,大陸係有進步,香港好似原地踏步,返大陸多左好多地方去,香港就好似同幾年前一樣囉。。。

大宅

lovedgs 發表於 24-4-3 10:05
2)有冇限時?

入座有講90分鐘,但冇執行到

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

同埋香港快d攪好個股市同樓市,以前經濟好,香港人使係香港無手軟,而家使錢真係要諗過度過

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

nobodyfool 發表於 24-4-3 09:19
想講下的士,試過有1,2次態度確實唔太好,但大部份都唔係算差,我多數坐3點幾嗰段接放學,好多時係年紀較 ...

呢段時間真係睇彩數,好多司機準備交更,我試過接放學上車都係去同一區,反而司機話近程仲好,做多轉就收工

公爵府

回覆樓主:

我係冇要求嘅人,基本上我俾錢,你得過扯過服務我,我都接受。香港服務大多數係ok,但唔叫好,差嘅亦佔少數。但如果講食物質數,我真係覺得香港越來越差,份量越來越少,越來越貴係其次,係俾唔到應該有嘅水準出黎。ps,我日日出街食的。

大陸服務係好好,佢嘅好係好主動同貼心。同香港好唔同。ps,我半年才上一次大陸消費的,所以我唔係盲捧佢哋。

珍珠宮

回覆樓主:

1. 的士我一年都未必坐一次。
2.北京樓幾錢一餐?可以時時唔想煮飯就走去食?
3.電訊公司一向競爭激烈,好少聽到服務太差,而且香港電話無得走上大陸上台,無得話邊度好啲。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Nbs 發表於 24-4-3 08:51
唔知係咪我好彩,我去嘅地方都冇遇到態度好差嘅職員
我都唔係淨係去高級餐廳,敏x 太x 呢啲茶餐廳都有去

敏華,早幾日叫咗杯紅豆冰,食晒全部嘢都未到,催佢無人理我,因為4個職員處理緊一個客碗飯,事源個客投訴碗飯太多豉油,太喊,根本食唔到,要求加白飯,之後職員就喺度搵邊個加豉油,要求嗰個職員賠返$10比公司(一碗白飯價),周璇咗好耐,個客忍唔住話,係唔係要賠$10?係就我比。阿仔講笑無人理我,因為裝緊白飯。4個職員喺客面前搞咗十幾廿分鐘,呢 d 唔應該喺客面前做。

circleda    發表於 24-4-3 15:45

水晶宮

nobodyfool 發表於 24-4-3 09:19
想講下的士,試過有1,2次態度確實唔太好,但大部份都唔係算差,我多數坐3點幾嗰段接放學,好多時係年紀較 ...

年紀大嘅司機,一上車老公就叫我快 d 扣好安全帶。老公話司機直頭無咩反應,仲唔快 d 扣緊安全帶?

水晶宮

白毛毛 發表於 24-4-3 10:02
我之前係另外啲po 都講過,暫時係我生命中遇到好多人口中的惡的士司機、食肆員工5隻手指數得哂。

...

咁我都係10隻手指數得晒,不過唔開心經歷,印象特別深刻

水晶宮

pauline_c 發表於 24-4-3 10:35
敏華,早幾日叫咗杯紅豆冰,食晒全部嘢都未到,催佢無人理我,因為4個職員處理緊一個客碗飯,事源個客投訴 ...

唔係高級餐廳,呢d 我接受喎
不過亦無遇過

水晶宮

Nbs 發表於 24-4-3 10:53
唔係高級餐廳,呢d 我接受喎
不過亦無遇過

大家接受程度真係唔同,樓面得4個職員(計埋收銀),全部職員處理一碗飯咁耐,唔理其他客都可以接受,咁係我要求高(我都係觀察啫 ~ 無出過聲)。
太興我一直好滿意。

複式洋房

1 好罕見,10個的士司機有4,5個都係故意兜路,另外4個兜左唔會當係一回事
你問我有咩好,其實我覺得野食暫時都仲係香港比較好
大陸好多時調味過度,食材亦未必真係間間會揀得好,當然香港都好多伏,但香港我自己有心水bucket list,大陸未有呢個list

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-4-3 10:43
咁我都係10隻手指數得晒,不過唔開心經歷,印象特別深刻

唔開心的事係會特別入腦。
好彩你都話10隻手指數得哂,即好或正常佔日常大部份。好呀。

水晶宮

白毛毛 發表於 24-4-3 10:56
唔開心的事係會特別入腦。
好彩你都話10隻手指數得哂,即好或正常佔日常大部份。好呀。
...

其實我覺得自己唔算西客,起碼甚少提出要求。之前好誇張嘅經歷已經喺 bk 講過,唔再講喇 ~
無提過嘅係其中一間食店,唔高級,最平都過百 per head,打開門做生意,招呼我入去食飯,成餐飯個唔知職員定老闆,喺度 flirt 另一枱客,搞到我好似入咗人地私人地方咁,勁尷尬,不過呢間嘢都好快執咗。

侯爵府

開心吸收勳章

2. 北京樓, 食物已經係mass production. 同以前已經差好遠了.

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-4-3 11:03
其實我覺得自己唔算西客,起碼甚少提出要求。之前好誇張嘅經歷已經喺 bk 講過,唔再講喇 ~
無提過嘅係其中 ...

呢個世界的人,有好人,有壞人;有正常人,有癲人⋯
久不久遇到個不正常的,你先正常

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

Fishqqma 發表於 24-4-3 08:17
坐的士未遇過黑面神,
近近地坐,遠D百幾二百蚊又有都冇遇過黑面神。
...
我都係冇遇過的士司機黑面~~~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊