自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

bb060908 發表於 24-4-15 07:43
咁點解要講呢句嘢? 我一路都超級唔明?

我估係故意設陷阱,引對方偏離辯論主題,最好令對方失去冷靜,一直離題,然後自己就話返對方離題再引返雙方入主題,從而企圖令對方被扣分,而自己引回主題得分。 所以個男仔反應快,轉數高,EQ都高,無被挑釁情緒,無被誤導偏離主題,反而光明正大,正面回應,斥責,並引回主題。 協恩小學女生敢用呢種技巧,應該係背後導師教既。 無法保證自己得分比對方多,咪盡力誤導對方,引對方離題,被扣分,呢啲係策略喎。

男爵府

kwokdicken 發表於 24-4-14 22:21
應該係佢自己或者佢個團隊搵返條舊片, 鋪緊路捧紅自己, 有D搞作

呢個推論好合理

男爵府

RelaxHippo 發表於 24-4-15 07:57
我估係故意設陷阱,引對方偏離辯論主題,最好令對方失去冷靜,一直離題,然後自己就話返對方離題再引返雙 ...

多謝你嘅解說,我而家先明點解會無啦啦彈呢句嘢出嚟 協恩老師用埋啲旁門左道嘅方法, 手法卑劣,就算贏咗都唔會光彩。BTW, 班女仔咁叻,應該係要靠實力去贏

侯爵府

2024年龍年勳章

RelaxHippo 發表於 24-4-15 07:57
我估係故意設陷阱,引對方偏離辯論主題,最好令對方失去冷靜,一直離題,然後自己就話返對方離題再引返雙 ...

個辯題係「真幸福」,油天用好多客觀因素主張香港兒童真幸福,協恩則主張「幸福」係主觀感受未必同客觀因素有必然關係,所以用「嬲」黎做類比,不論對方答有嬲或無嬲,佢地都會講相反,黎論證嬲同幸福一樣係主觀感受,你覺得幸福(嬲)但我未必有同感。

唔係你講到令對方失去冷靜離題。其實睇得多辯論比賽就會知呢種係一類請君入甕手法,唔使諗得咁負面。

珍珠宮

crazypaper 發表於 24-4-15 07:17
係,小六細路女,唔需要講到人地又妖又姣,何必呢?大家都為人父母

咪就係,本身個題目就係正方勁有利,反方好難辯。正如bk成日剷d人移民,話香港邊度唔幸福,根本生係香港係幸福嘅,証明辯論中嘅反方真係好難辯論,班12,3歲中學都未讀嘅細路女,一時急起上嚟諗到就做論點,有咩咁大罪。自己嘅仔女,12,3歲就話佢仲係好bb,小朋友,童言無忌!辯論中嘅12,3歲連中學未讀嘅細路女呢?出口傷人話發姣,妖魔,九唔搭八!唔知點解要咁講!痴線,唔怪得咁多學童自殺, 咁多人將成人世界嘅尺嚟量度小朋友,自己都做過小朋友,12,3歲喺台上發言都巳經好叻啦。 自己攬住12,3歲嘅仔女叫bb, 人哋生嘅就叫發姣妖魔,真心癲,根本係網絡欺凌個女仔,人哋當年仲係小學生,真係陰功!

珍珠宮

yauchuchu 發表於 24-4-15 07:28
把口好毒,可能唔抵得人地大個咗有成就有發展
講真小學雞辯論,十幾年後當事人都未必記得自己講過咩,講到人地心術不正...

子爵府

yan12345678 發表於 24-4-15 07:56
有圖有真相喎

侯爵府

sunnymama2 發表於 24-4-14 19:58
喺段片未hit前,我侄女已經send 俾我睇,我一早已經同侄女講個女仔好醒目,d人覺得協恩女亂黎,但我明白點 ...

細細個有咁表現,已非常好。

當年我咁歲數,成舊飯咁。

子爵府

露比2006 發表於 24-4-15 09:06
右二女同學是梁逸琛!
協恩話兩位女生低調不願接收訪問!但可透露近況!如有看過條片, 右一女學生先問“嬲 ...

侯爵府

開心吸收勳章

呢啲咪真叻女, 吾係娛樂版叻女.

大宅

RelaxHippo 發表於 24-4-14 22:21
我唔識咩辯論策略。 只睇個女仔辯論緊加一句係咪嬲咗我,我好認同個男仔既應對,係咪嬲佢同題目無關,無受 ...

講得非常好,班女仔根本冇咩好讚揚,甘細個就被教導走精面,勝之不武

珍珠宮

cmcn 發表於 24-4-15 10:26
講得非常好,班女仔根本冇咩好讚揚,甘細個就被教導走精面,勝之不武
...

辯論技巧點解會叫做走精面?

男爵府

KTKTKT5 發表於 24-4-14 23:40
放過人地啦,人地當年仲係細個,搞到個女仔比人取笑到,壓力爆煲先安樂
...

講得無錯!大人心術不正,用自己個思維套小朋友身上,呢d行為先邪惡

侯爵府

2024年龍年勳章

lopoto 發表於 24-4-14 19:24
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/1010156/%E4%BF%82%E5%92%AA%E5%AC%B2%E5%92% ...

香港好多叻仔叻女

男爵府

KTKTKT5 發表於 24-4-15 08:32
咪就係,本身個題目就係正方勁有利,反方好難辯。正如bk成日剷d人移民,話香港邊度唔幸福,根本生係香港係 ...

依家d人喐d就公審,連小學生都唔放過
其實呢幾個小朋友表現都好好,好叻
同埋呢d策略性的辯論好明顯就係老師教架啦

男爵府

咪就係,本身個題目就係正方勁有利,反方好難辯。正如bk成日剷d人移民,話香港邊度唔幸福,根本生係香港係 ...

香港人就係咁,自己就咩都得,同一件事係人哋度就咩都唔得,識少少扮代表,辯論係有策略㗎,老師教又好自己諗又好都係策略,好似打網球放遠波立即放近波,呢啲咪策略囉

子爵府

20162016 發表於 24-4-14 19:43
非池中物

巴渣女人, 好驚驚

侯爵府

2024年龍年勳章

vencyk 發表於 24-4-15 11:06
香港人就係咁,自己就咩都得,同一件事係人哋度就咩都唔得,識少少扮代表,辯論係有策略㗎,老師教又好自 ...

啲人淨係睇果兩三分鐘片段,本身又唔識辯論策略,又唔知雙方打緊邊個論調,就斷言啲細路女心術不正,真係無言。其實唔識無問題架,笑下咪算(原來cut咗句野出黎都為搞笑),但不斷俾啲師奶放大去批評幾個名校妹妹,真係好差勁。

珍珠宮

vencyk 發表於 24-4-15 11:06
香港人就係咁,自己就咩都得,同一件事係人哋度就咩都唔得,識少少扮代表,辯論係有策略㗎,老師教又好自 ...

呢樣真

公爵府

雖然我都吾理解要講‘嬲’嘅目的,但我絕對認同你嘅說法,吾知頭吾知路就去批評啲細路⋯,吾清楚辯論嘅技巧就話人走精面,就算個女仔係為自己鋪路再post出來又如何?對大衆有影響咩?吾鍾意未吾睇囉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊