夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

唔覺得你貪錢
不過覺得兩公婆都係計較錢嘅人
性格係咁無問題,無話好定唔好,但要學習互相磨合

子爵府

你唔係貪錢
我明你呀,老公人工多啲想佢付出多啲
而且而家係拎人工40%公家,比例上大家係一樣的
但屋企嘢佢唔顧,而且仲要咁樣講嘢真係好差

我會唔照顧佢一排,唔會幫佢叫外賣,唔洗佢衫,總之唔理佢
佢就會知道其實平時佢過得咁舒服,係因為有你

子爵府

回覆樓主:

你地出街出錢佢比得自然,但你未問過佢碌張咭可能有啲盜竊感!佢先有咁嘅反應,但勁小家,比我會cut左張咭,張附屬卡毫無意義!

我都有老公附屬咭多年,另外老公有比家用,我甚少碌佢張咭,自從疫情後宜家佢想儲飛行里數,仲叫我多用佢張咭買野,早餐、雜貨、百佳之類!我有時有用有時冇用!用得太多都唔好意思!

公爵府

回覆樓主:

你唔算貪錢
你老公好小氣

大宅

千其唔好生仔. 生小朋友好多開支, 你老公咁計較, 到時仲煩.

複式洋房

vng314 發表於 24-5-10 13:05
我同老公兩個都打工,老公搵得多過我,所以聯名戶口佢6我4咁每個月入錢落去。 屋租、水電煤、小朋友雜費etc ...

咁如果係咁,我個人覺得你老公好斤斤計較
比著我,我唔會接受得到咁AA法囉
我同老公都係專業人士,人工就佢仲要多我1/3,每個月我老公會比一舊錢我for小朋友開支,有突既我自己落袋(emoji)
佢會負責哂屋企所有所有開支,外出食飯買野都一定會係佢比哂,因為係婆婆幫我地湊所以我只負責娘家家用,其他都係私己錢,所以我個人覺得你老公好孤寒度縮,真正愛你既人係唔會咁計較,寧願辛苦自己都令老婆仔女過得舒服d

大宅

vng314 發表於 24-5-10 17:28
咁我算唔算都有比家用? 我唔開心係因為我覺得如果一個男人顧家錫老婆, 佢唔會咁都計… 如果有一日我無收 ...

有呀! 我是 55 AA的
由結婚至今都係,12 年了,小朋友都6歲
老公現在人工多我少少,5% 左右

生活所有開支,供樓、供車、油錢,生日飯就算今日的母親節飯,都係common 戶口出的

當然從來都無家用
不過我又覺得好ok,因為我哋有信用卡(citi張optopus card - 主卡+附屬卡形式) 真係咩數都common 找數

好處係:好方便!無話邊個要請食飯。

我老公唔check數,所以生活所有消耗哈、以及淘寶等等,就自己決定用唔用common 卡找數。

涉及小朋友的,我就用。純我自己,就多數自己比。不過因為我消費算有很大自由(因我自己要cover 50%),所以我無投訴。老公最多叫我下個月淘少d

最緊要大家溝通清楚丫。

男爵府

你申請一張咭,用呢張咭去付家庭開支,找數時用阿公個戶口轉帳
有時生日或者節日,咪嗲下去送禮物俾你,咁可能佢俾得順攤D

別墅

唔覺得樓主貪心,反而係老公本身比較看重錢就真,少左份膊頭,你甘心Ok就一件事,但如果覺得委屈,某程度上係嫁錯人

大宅

樓主老公想均真都冇話唔啱,不過就唔係寵妻。純粹係想搵個老婆做家務,分擔生活開支

男爵府

vng314 發表於 24-5-10 13:05
我同老公兩個都打工,老公搵得多過我,所以聯名戶口佢6我4咁每個月入錢落去。 屋租、水電煤、小朋友雜費etc ...

家務又要你做,比多少少就叫你搵第二個,呢個男人靠唔住

子爵府

樓主,你地夫妻都無錯,只係表達方式會傷感情,一個家庭好難計得咁清楚,如果計得太清楚,好傷感情。

我地做法係每月老公俾一筆家用我,佢唔會問我點用,但佢買屋企野、交水電媒,會用佢餘下嘅錢,而我自己都有收入,老公家用會用來支付工人薪金、家庭日用品食品、小朋友物品等,我自己收入用作支付小朋友學費、保險、家俬電器、旅費等,多除少補。

建議樓主自己定一個理財規劃,為自己做一下預算,收入支出分佈表,老公有疑問時,俾佢望下,大家有商有量,感情先會好。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

vng314 發表於 24-5-10 17:18
屋企開支… 但佢又話唔知我用咗喎 (其實statement睇到)

其實用你自己張信用咭就可以了, 找數就可以用聯名戶口D錢~~

男爵府

大家好似逐蚊都要計住邊個出,咁生活好辛苦,唔係洗幾錢嘅問題,係下下要計個態度。用咗張卡,佢覺得唔應該佢份糧找數,咪用聯名戶口找囉,如佢嫌煩,樓主負責攪網上找數囉,其實本來純講用錢嘅流程係好少事,咁都嘈到叫老婆搵過一個,係計較。
如果相處上覺得佢份人好計較,其實樓主似係覺得老公唔夠愛,即已經唔係錢問題,去到咁,或者樓主應認真考慮老公說法-搵過一個。

複式洋房

_kapo 發表於 24-5-12 10:30
你唔係貪錢
我明你呀,老公人工多啲想佢付出多啲
而且而家係拎人工40%公家,比例上大家係一樣的

係呀, 我會諗,佢同我一齊係當我係一個可以幫佢分擔開支+做家務嘅工人,定係真心愛我囉…

複式洋房

Lovelifeafaf 發表於 24-5-13 00:21
咁如果係咁,我個人覺得你老公好斤斤計較
比著我,我唔會接受得到咁AA法囉
我同老公都係專業人士,人工就 ...

我認同,你老公好錫你

大宅

你老公因為出多少少錢叫你搵個第個,咁嘅說話你受落到?
你未有小朋友,快啲認真想清楚將來!不是教人分妻,為自己幸福想清楚,只有你自己最明白,我哋旁人一家唔知一家事!

大宅

夫妻講錢失感情,唔怪得新何太話有個男人為佢洗咁多錢,夫復何求咁話!佢計較都算,唔可以話你唔滿意就搵第二個㗎!真係要佢知佢唔可以咁講!

子爵府

回覆樓主:

唔係貪錢啦 係個老公cheap 男人咁計較
但話分兩頭 佢平時性格計較還好 如果只係對住自己計較 一定女方都有d問題
所以樓主首先檢討自己 係唔係令佢唔快樂先

大宅

vng314 發表於 24-5-13 17:32
係呀, 我會諗,佢同我一齊係當我係一個可以幫佢分擔開支+做家務嘅工人,定係真心愛我囉…

你老公好計較
想問佢出附屬卡俾你係for咩?
我老公出糧account任我自己過數,我過幾多都冇過問過
最欣賞佢呢方面係從來唔計較

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊