自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

水晶宮

12312 發表於 24-5-12 15:33
有YouTube 講河伯拿緊$41xx高額津貼(入息審查)

下,合資格咩?

大宅

要幾多錢先可以有資格攞

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

何伯退左休未?
好似自己開報紙檔,
收現金, 稅局好難查.

河馬在街市工作, 又係收cash,
唔知佢有冇申請福利(例如: 綜援)

所以, 我之前先話,
社署同稅局也可以調查

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

黃二少奶 發表於 24-5-11 21:16
好驚訝,仲敢出黎,好心咪再咁高調,咁核突

似霞姐咁 不停高調咁篤爆自己咁囉

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 24-5-12 16:41
何伯退左休未?
好似自己開報紙檔,
收現金, 稅局好難查.

若然好似你所講
收現金好難查/ 甚至查唔到

稅局可以點做?

水晶宮

有無片?

睇下見唔見到4195 / 4060 呢D長生津數字?

翡翠宮

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-5-12 17:24
若然好似你所講
收現金好難查/ 甚至查唔到

我多年前睇過有部戲有關日本稅務員, 每日怎樣追收現金入息稅的笑片.

戰術: 係工作/開業期間,
人釘人一個月/多個月找平均數.
可能出動一個人(釘小販)或一組人裏應外合(釘食肆),
一齊估算每日營業收入, 計平均每月收入(分旺淡季)

只是部電影,
我唔知在現實的日本有冇普遍咁做.

但在香港, 一定不夠人手做.

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 24-5-12 17:49
我多年前睇過有部戲有關日本稅務員, 每日怎樣追收現金入息稅的笑片.

呢單case 咁爆
特登安排人手
去做你講o既行動都值回票價
好睇過電影多多聲啦

水晶宮

不過計到營業額
唔清楚開支

都可能出古惑喎
那又該當如何呢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Jasmine-4711 發表於 24-5-12 16:41
何伯退左休未?
好似自己開報紙檔,
收現金, 稅局好難查.

其實稅局可查。

先係叫何伯交出七年來既來往收入支出、單據。查問佢買入賣出報紙、雜誌,汽水,啤酒、水..........等等既往來單據。呢度有排佢解釋。就算佢退左休,都要保留至少7年來既單據。

再查佢既450萬既收入來由。要佢解釋此筆錢既由來。(呢度就係佢女話可攬炒既原因,當然我估咋﹗)

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Jasmine-4711 發表於 24-5-12 17:49

當唔知有筆錢係幾多時,的確難查。

但當知道左筆錢係幾多時,就應唔難喇。 叫佢解釋返財富來源就夠佢解喇。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

翡翠宮

my005 發表於 24-5-12 18:50
其實稅局可查。

先係叫何伯交出七年來既來往收入支出、單據。查問佢買入賣出報紙、雜誌,汽水,啤酒、水. ...

不是入7仔買報紙/飲品,必須印單.

何伯是在街市/街市附近開報欄,
我家附近路邊報欄從來只收cash及
“冇收據”.

回其他人:
不怕市民漏報支出,“報大數”就反而會.
有親戚飯後, 無論誰付款, 她都問人要單據,
拿俾佢C6獨資公司claim是客户應酬費

別墅

回覆樓主:

想起呢到有個會員幾個星期前開po,話呀媽黃昏戀,呀媽個老公應該死前户口有幾萬元!佢都想幫呀媽由呀媽老公個親生仔手上爭返啲!

珊瑚宮

Jasmine-4711 發表於 24-5-12 19:22
不是入7仔買報紙/飲品,必須印單.

何伯是在街市/街市附近開報欄,

嗰啲報檔仔,當然唔會有單據。但無單據,稅局查到都要有盤數既。

咪睇下查到佢點解釋囉。

朋友開過咁上下收現金既舖,被稅局抽查過,所以都略知一二。都好煩架。可以要解釋每一項數,錢銀來由...........

仲要抬返7年單據上去解釋喎...............

象牙宮

如果事件屬實 有咁多錢可以攞到呢啲津貼咩

翡翠宮

my005 發表於 24-5-12 19:00
當唔知有筆錢係幾多時,的確難查。

但當知道左筆錢係幾多時,就應唔難喇。 叫佢解釋返財富來源就夠佢解 ...

講笑:

有男bk會員問, FTM 太太成日打麻雀. 日頭子女返學, 唔知太太有冇打牌.

晚上, 的男會員負責睇子女功課,
太太是me time/ 打麻雀半夜才回家.

每次上落1-2千元.
問大家, 自己應否取回財政權

70+的人有450萬元,
有五花八門的解,
包括過大海賭贏

但佢當年以3-4百萬個人資產, 和二仔一家排公屋,
當年如冇報全部財產在申請表,
假如何伯和他二子是明知故犯,

兩人都大鑊了!

翡翠宮

my005 發表於 24-5-12 19:30
嗰啲報檔仔,當然唔會有單據。但無單據,稅局查到都要有盤數既。

咪睇下查到佢點解釋囉。

我有唔只一個做生意的親戚,
幾十年來都有2 set數簿.

英文叫“ cook the books"

珊瑚宮

Jasmine-4711 發表於 24-5-12 19:34
講笑:

有男bk會員問, FTM 太太成日打麻雀. 日頭子女返學, 知有有打.

係﹗睇戲都有講:我老婆做雞唔得架﹗

呢啲,稅局調查人有晒經驗,會好有技巧既,咪睇被查人既能耐囉。

有啲人話賭返黎添,不過,佢地有經驗可問到大約真定假既。

珊瑚宮

Jasmine-4711 發表於 24-5-12 19:36
我有唔只一個做生意的親戚,
幾十年來都有2 set數簿.

所以要睇下對付係叻人定笨人喇。

若單係講何伯,我唔覺得佢夠聰明囉。

子爵府

wingyaumama 發表於 24-5-11 17:28
所以就上東張諗住整大件事逼啲仔女退返啲錢出嚟,點知個個都知佢係呃錢黨,重要大部份人企細女嗰邊!

依家 ...

預告片,新何太講到明係爭奪遺產!

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊