自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

差唔多間間酒樓收銀都係甘衰格,翠x 要自己加水,仲收十幾蚊一個茶位同加一,而家好少再係香港飲茶,完全冇服務

水晶宮

咁呀… 如果我心情差都會爆佢㗎

大宅

rex13 發表於 24-5-12 20:19
真係要探究吓,點解酒樓收銀特別串

試過兩人叫了八樣食物,收銀懷疑我呃茶錢,幾次問是否只有兩人,最後要求我走去找經理簽單,證明是兩人。當然我拒絕,叫他自己問經理。

在另一間酒樓,一人吃了兩百多,收銀
又懷疑我呃茶錢,問我如何吃兩百多。

伯爵府

回覆樓主:

有時吾好自己食(吞)咗,

反嘲返佢,我現在要求你出畀我,我無幫親咩。

珍珠宮

月亮BB 發表於 24-5-12 21:41
試過兩人叫了八樣食物,收銀懷疑我呃茶錢,幾次問是否只有兩人,最後要求我走去找經理簽單,證明是兩人。 ...

呢啲真係唔會有下次⋯
呃都唔呃佢個十元8塊啦。
好唔尊重你人喎。
佢以為自己系邊個?離譜

複式洋房

cecelc 發表於 24-5-12 17:18
你答佢,係呀,應該尋晚同你講呀,夠唔夠早呀???

正呀(emoji)(emoji) 我下次都會咁講

珍珠宮

bbkq 發表於 24-5-12 21:48
有時吾好自己食(吞)咗,

反嘲返佢,我現在要求你出畀我,我無幫親咩。

過程系。
我俾單佢,我話用八達通俾呀。
咁ok 啦。do 完我跟手已經話俾返張單我泊車,佢就話早啲講用八達講呀嗎!(學其他jm話齋,琴晚同你講定好無)
我當時就打晒問號⋯
我咪話佢點樣早啲講用八達通?我話我咪用八達通俾咗囉
之後佢原來系自己出單show 咗現金⋯
我咪話佢,我點知你點出單,我唔理你,你總之要俾返張單我,我話你都離晒譜架。亂up一通。
佢老闆可能人工俾得un,多嘢做,都唔係咁樣同啲客出氣㗎⋯⋯如果接受唔到,就唔好做服務行業呀嗎!
以前返工總有啲同事每天都呻到樹葉落晒,但永遠呢啲同事系做得最耐。我至唔鍾意呢啲人。
成日放負成身怨氣,真係財神見到都走。

公爵府

回覆樓主:

D阿姐係咁㗎啦,我試過佢打錯單就得,我叫錯嘢即時秒速更正,佢都gut我,大大聲鬧,打咗單冇得改!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

rex13 發表於 24-5-12 15:38
講緊個收銀呀。
我純粹埋單,叫佢俾返張單我泊車。我又係用電子付款,我又無用一個惡劣態度叫佢俾。佢都要 ...

有次去u購買嘢
俾錢中途我load到會員code就俾收銀,佢好串咁話「下次早d攞出嚟」
嘩!真心著咗!我喺度做㗎?點知你個系統咁趣,要一早嘟嘅啫

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 24-5-12 23:15

有次去u購買嘢
俾錢中途我load到會員code就俾收銀,佢好串咁話「下次早d攞出嚟」

如果yuu會員,開頭do,中途do,最尾do⋯都無影響㗎⋯⋯?其實佢哋都係一樣當貨咁do。點解要將啲唔好嘅情緒發洩去人哋道又無欠佢哋!
乜u購要分先後次序㗎咩?
另外⋯「下次早啲講」都唔係第一次聽。
試過系街市買咸蛋,我想要啲無刮走灰個啲,點知佢又裝咗落袋,佢又係話下次早啲講。不過個次我就無同佢計較,系街市買嘢預咗無服務可言,買完就算。

珍珠宮

BGCOME08 發表於 24-5-12 22:56
D阿姐係咁㗎啦,我試過佢打錯單就得,我叫錯嘢即時秒速更正,佢都gut我,大大聲鬧,打咗單冇得改!
...

其實而家碰倒好服務個啲,真係好小。

近排食過間川菜,待應有禮貌,價錢合理。但其實口味對我嚟講一般,但我都會再去。因為感覺良好,坐得舒服。
另外又試過一個小菜館,多人嘅,長期要等位而且又限時90分鐘,但係又係服務好。夠鐘要你走,佢都會送碗糖水俾你。間接話你知夠鐘。又係一樣感覺良好,會再去。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

少左係香港飲茶,試過幾次侍應唔太友善,今日一家三口拎部腦上去整,順便蘩樓食埋晚飯,服務好,唔限時,味道唔差埋單五百,物超所值!

水晶宮

rex13 發表於 24-5-12 22:47
過程系。
我俾單佢,我話用八達通俾呀。
咁ok 啦。do 完我跟手已經話俾返張單我泊車,佢就話早啲講用八達 ...

通常口邊成日叫走嘅同事,永遠留得最耐,一日到黑呻窮、呻老錢搵得少、呻唔做野食蕉,仲順便拉晒全公司嘅女人落水,覺得女人要出黎做野係老公無能!
呢d女人真係成身怨氣,我老公話佢地老公最失敗唔係搵得少,而係比個老婆四圍唱

珍珠宮

吾好嬲
吾好同佢一般見識

水晶宮

回覆樓主:

唔話公司嘅政治飯(春茗),我4年無去過茶樓飲茶了!
而家服務、價錢係點真係唔知,反正都唔想去!

男爵府

rex13 發表於 24-5-12 17:27
啲收銀真係特別串。
反而點心ee都無咩特別。

收銀阿姐老seafood高高在上,黑口黑面,問多句都比佢鬧返轉頭,真係好受氣

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

明白,我都係轉數慢既人,唔識即刻窒番對方

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

喺香港比錢,無論買嘜,得一半人會同客講多謝,咁多年來,我遞錢/信用卡會講一次唔該 收返又講一次唔該,近年見對方多謝無句我唔會再講唔該

pansy888hk    發表於 24-5-13 01:46

大宅

rex13 發表於 24-5-12 23:48
其實而家碰倒好服務個啲,真係好小。

近排食過間川菜,待應有禮貌,價錢合理。但其實口味對我嚟講一般, ...

有次食飯,沒預先book檯。十四人被安排在8人檯,個個要坐圓櫈。人都未坐低,先上了十幾碟花生、蕎頭等食物。
最後我地堅持分檯,當晚酒樓冷氣不夠,檯面又不夠放食物,一邊食一邊滴汗。這間酒樓一次就夠!

大宅

回覆樓主:

長沙灣元州邨商場有間叫“經典廚房”,個收銀好巴閉,黑面,寸嘴,對老人家更加唔客氣,佢老細請左佢真有福。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊