自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

睇返自己小朋友。
我大女個班25人,有次做家長義工睇過有18人訂飯,飯質素都唔差亦唔平,$32一個餐。
但有小朋友話好好食,有小朋友話好難食。
有家長就話想小朋友接受唔同食物,所以選擇訂飯。有一些小朋友係特別腌尖,做義工時見過。
如果小朋友咁有要求 真係唔好訂飯。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

鬼唔知多汁 濃味 好食咩
飯商要跟指引整,你想咩都無用,
比你跟佢嘅指引,仲要安排人手同時間運輸,仲要扣埋最低工資 仲要每日送多10幾盒後備
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

goodsnooky 發表於 24-5-18 12:52
我通常每日都會整午餐俾三個仔食,對學校安排嘅食物我會有保留。

你1次整3個,買餸同煮都比其他人方便,好多得1個小朋友,又唔食得多,真係好難預,無理由晚晚都煮多啲第2日帶,幾好食都悶啦
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我仔女小學時P1P2食飯盒,P3以上出指定位置裝飯餸,飯商有EE到校筆飯餸,佢哋2個都有添飯。做過家長義工,睇到飯盒係樣衰啲,但現場筆飯,好香又夠熱,我地家長義工會不定時失驚無神返學校試餐

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

子爵府

qazwsx123123 發表於 24-5-18 00:11
今日阿女下午早退,咁接佢順便拎埋飯餐返去
學校今年轉飯商我都係第一次見d飯既真身,陰公成盒飯得個十零條 ...

homemade lunch box

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔小學六年都係送飯或帶飯
初中三年簽字返屋企食
高中可出街食一樣係返黎食
已經煮左11年
我仲要煮多一年到 今年中五
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

sharebuy 發表於 24-5-18 02:12
強烈要求衛生署班人,都要一齊食指定飯商嘅飯盒

好贊成,難食指數爆標。個女話日日都食唔落,食意粉又干,食飯又無汁,食菜又無味,似狗飯(青少年口吻係差啲)我都以為個女問題,但係家長群大部分d仔女都係咁講,好慘、錢就用咗但無啖好食(學校唔準出街食)
前面是絕路~希望在轉角

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

校長會選飯商實好食。
真係好想學校搵1日突擊試食,家長同老師校長齊齊試食,就知幾難食
前面是絕路~希望在轉角

珍珠宮

某啲飯商真係好難食,其實大人都會揀間好食嘅餐廳食啦,如果間飯商難食,食一年都好慘。

以我女為例,佢幼稚園返全日,細細個學校已經包伙食。當時幼稚園有自己飯堂,日日有湯飲我女食得好開心。之後上小學佢話好難食,叫我煮飯畀佢,我初初都覺得好麻煩。但某一日佢早退,我喺學校聞到陣怪味,佢話係飯味。如是者煮咗幾年。

今年轉咗飯商,我女終於肯訂飯。佢話之前得幾個同學訂飯,而家大半班都有訂。有人話"好食又一餐唔好食又一餐", 但而家係食一年, 陣味我自己都接受唔到,叫佢點食落口。

男爵府

qazwsx123123 發表於 24-5-18 00:11
學校今年轉飯商我都係第一次見d飯既真身,陰公成盒飯得個十零條 ...

唔好話小學飯盒,就算出面快餐既午餐,為遷就成本,都是多飯少肉
想多啲肉,就唯有自己煮
我仔小學時,我都煮了兩年
attach1/tmp/phpTxIuzc
attach2/tmp/phpyLK4eg
attach3/tmp/php3v2OUj

男爵府

Tobbyy 發表於 24-5-19 13:24
某啲飯商真係好難食,其實大人都會揀間好食嘅餐廳食啦,如果間飯商難食,食一年都好慘。

以我女為例,佢幼 ...

邊間飯商?

珍珠宮

cara.mak 發表於 24-5-18 14:20
你外國係咪唔同香港?

香港某啲飯商唔錯嘅,係早排有間出事,但出事呢間都已唔差了。

外國啲Tuck shop賣嘅嘢全部都好簡單,味道亦都唔算係好,所以我一直都有發掘新嘅菜單,然後煮佢哋做晏晝。

珍珠宮

zxyggp 發表於 24-5-18 15:52
你1次整3個,買餸同煮都比其他人方便,好多得1個小朋友,又唔食得多,真係好難預,無理由晚晚都煮多啲第2 ...

其實都唔係好似你講咁容易,三個仔鍾意食嘅嘢都唔同,有時要遷就每一個人食嘅嘢,同埋唔可以之前嗰晚整,如果要做就一定要朝頭早煮好晏晝,唔新鮮嘅佢哋唔鍾意食

水晶宮

回覆樓主:

飯盒價差好遠,朋友$21,我間$27, 小朋友一直帶飯,間中作佢想食一餐比錢買,我地間飯商唔差,我食兩次可以接受

水晶宮

飯商要跟指引,不能夠多汁,亦唔會用老抽之類加色,所以通常望落清淡,一係你買定啲飯素、紫菜碎比佢帶返學校撈飯食啦

珍珠宮

sharebuy 發表於 24-5-19 14:28
邊間飯商?

舊: 美利
新: Danny

水晶宮

goodsnooky 發表於 24-5-19 14:50
其實都唔係好似你講咁容易,三個仔鍾意食嘅嘢都唔同,有時要遷就每一個人食嘅嘢,同埋唔可以之前嗰晚整, ...

我煮仔女+阿仔同學,三個飯壼,盡量煮啲三個都鍾意食嘅餸,一菜一肉,夜晚解定凍同醃定啲肉,晨早5:30起身煲飯(因飯煲煲飯要成個鐘),煲落飯暖定飯壼先刷牙洗面,再慢慢煮餸

小朋友冇理由完全三個都唔食某啲野,我常煮鹵水去骨雞翼,肥牛咖哩,無限配搭嘅炒飯,再唔係去吉野家買肥牛方便包,水滾煲返熱就直接倒入飯壼

水晶宮

回覆樓主:

建議學校整食堂

我樓下兩送飯25蚊都好食過佢

水晶宮

Tobbyy 發表於 24-5-19 15:21
舊: 美利
新: Danny

呢兩間好似唔掂
我女帆船

水晶宮

cherrieloy 發表於 24-5-19 15:15
飯商要跟指引,不能夠多汁,亦唔會用老抽之類加色,所以通常望落清淡,一係你買定啲飯素、紫菜碎比佢帶返 ...

可以跟,但我覺得主要用盒up住個陣味好難頂

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊