自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

長知識
樓主唔好唔開心
無下次就算

珍珠宮

Eauyeung 發表於 24-5-18 17:25
我知衰lu 😔 我在外國住的, 回港玩唔知頭唔知路, 以前都幫襯周X福所以好信任, 但而家上網 search ...
返 黎玩幾日, 人太放鬆, 又唔熟買金啫

經一事長一智囉
我都中過一次伏, 又係唔熟
1500蚊金, 即時跌淨500

金重量超小

告唔入, 當自己返黎玩洗費囉

珍珠宮

Eauyeung 發表於 24-5-18 17:03
我買時有問幾重手工費, sales一直冇正面答, 只係話一口價唔駛計, 但一口價也可知道重量計下啱唔啱先比錢嘛, ...

你可以堅持問幾重㗎

伯爵府

Eauyeung 發表於 24-5-18 17:07
我明白一口價買卡通公仔果D要比授權費, 比多D都值. 我嬲自己唔小心買左條鏈, 款式幾大眾化, 其他店都有, 不 ...

原來係咁,都多謝提醒
不過我好似買飾金
投資還投資
首飾還首飾

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Eauyeung 發表於 24-5-18 16:48
尋日下午去周X福買了一條PT950舶金頸鏈 $6700, sales話冇其他discount, 建議我花$520買一條淡水珠手鏈, 咁 ...

你買都係因為鍾意啫,又唔係打算賣返出去,戴多幾次就抵返啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

叫人小心? 明買明賣 佢冇呃你喎
佢次次叫我買我都問佢幾重 手工點計,一口價除左靚+特別之外,根本係唔抵

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

annie133 發表於 24-5-19 10:19
原來係咁,都多謝提醒
不過我好似買飾金
投資還投資

係一口價係999,其他係999.9
佢地話如果你溶左佢,回收價佢地會用返999.9 個價比返你

伯爵府

普通金款都係即場噤計數機計個價比你,咁一口價你自己唔問重量?店舖無話「保證全港最平」你輸打贏要喎

伯爵府

Debbie0331 發表於 24-5-19 10:46
普通金款都係即場噤計數機計個價比你,咁一口價你自己唔問重量?店舖無話「保證全港最平」你輸打贏要喎
...

下次自己帶個電子磅去買

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

selinako^^ 發表於 24-5-19 10:36
係一口價係999,其他係999.9
佢地話如果你溶左佢,回收價佢地會用返999.9 個價比返你
...

係呀!不過手工貴D係真,但如果款靚我又無洗謂,我買過幾次手鍊一口價,折左之後手工差不多近千,我當買款。

selinako^^    發表於 24-5-19 11:33

珊瑚宮

annie133 發表於 24-5-19 11:07
下次自己帶個電子磅去買

又唔洗自己帶磅。
我每次都會問,佢即場磅畀我,
我自己計過覺得ok先。買

大宅

尋日下午去周X福買了一條PT950舶金頸鏈 $6700, sales話冇其他discount, 建議我花$520買一條淡水珠手鏈, 咁 ...

呢啲店只適合買足金,飾金根本唔值,試過買飾金耳環幾千蚊,返嚟對比好耐之前係網上買嘅啲色仲要啞色,好似花園街嗰啲 ,從此唔會卑佢搵笨

複式洋房

Sales比條鍊我睇, 講價錢, 我冇為意佢唔係即時㩒價錢計比我,我以為個價錢係金價再round up少少到整數當手工所以叫一口價, 條鍊係好普通嘅款, 咁除左幾佰蚊手工咪係金價囉, 冇諗過係mark up咁多. 又因為佢去左倉搵多條幼D嘅比我睇等左半個鐘, 所以一拎嚟就快趣決定買邊條就比錢走人,當時係懞哂冇追問多D, 走左先識打番去問究竟係幾重.

唔係成日睇手飾唔知這些訂價手法, 我之後問朋友屋企人都唔知一口價係咁. 出post只是想提下大家.

珊瑚宮

Eauyeung 發表於 24-5-19 11:59
Sales比條鍊我睇, 講價錢, 我冇為意佢唔係即時㩒價錢計比我,我以為個價錢係金價再round up少少到整數當手工 ...

影來睇下個款。

子爵府

咁都可以告?
自己冇睇清楚,冇問清楚,問過冇答你又照買。

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

yurijm 發表於 24-5-18 17:05
唔好太耳仔軟
你事後識計返,證明你有一定常識
下次唔好一下子決定,好易被sales啲語言偽術迷惑

我就係你講唔識應付sales嘅人所以通常約埋friend先去買貴嘢我有個friend好理智同精明,同親佢去買嘢都買唔成,唔知係好事定壞事,試過好想買都比佢勸到無買,有時都會多謝佢同我慳錢

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Eauyeung 發表於 24-5-19 11:59
Sales比條鍊我睇, 講價錢, 我冇為意佢唔係即時㩒價錢計比我,我以為個價錢係金價再round up少少到整數當手工 ...

其實你話條鏈係好普通既款,咁其實你當初買原意係乜?點解會買?

珍珠宮

睛靈勳章

Dauntlessff 發表於 24-5-19 01:19
佢地係商人,專業賣金。日日做買賣。

你係消費者,幾年都唔買一次。

好怕人講咩"你情我願", 即係點?唔通你情我願就冇仇報?咁消委會要呢做咩
我認有時買嘢會鬼"暗"眼,去旅遊我覺得明比你呃都算,香港地比自己人呃就條氣唔順啦

大宅

多謝提醒,如果你唔講,我都唔知原來有一口價呢啲嘢,啲sales又唔講清楚啲,擺明有少少欺騙成分。
唔好嬲,唯有下次唔好再幫襯。
你咁樣講一講,我都唔會去呢間買。

水晶宮

好耐之前我有提過大家小心一口價啦!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊