自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Hard sell 得黎幾滑稽

原帖由 tkkmama 於 09-7-15 09:11 發表

玩凌空踢爆???精彩呀~~

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 wong.b.5 於 09-7-15 09:25 發表
Hard sell 得黎幾滑稽

佢唔講最尾呢句或者會好dd....

"不過原來教小朋友真係有辦法架, 我最初都係唔識, 好彩後來都學到! 如果唔係, 真係浪費左佢嘅時間!"

禁止訪問

珍珠宮

Exxxxx Txxx d 主角好唔吸引,阿伯教英文,個女o既又唔得,d 公仔都唔 cute,係我真係唔會買lor (哎呀,一陣出律師信比我呀 )

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

子爵府

原帖由 pigletmom 於 09-7-15 00:19 發表
我阿囡18個月未夠就識晒A-Z 及 a-z, 數字由 one
to ten; 好多單字都識講; 20個月識full simple sentences, 數字由one to sixty; 而家24個月已經全英文對答, 講東話也完全ok, 普通話識簡單的對答, 日文識唱我成日唱 ...

嘩!你阿囡好叻啊

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 w_y 於 09-7-14 21:09 發表
2.5 yr 時我都係係只問耕耘不問收穫的階段, 唔好理佢識唔識, 多讀多睇, 多鼓勵佢講, 去上下英文課, 一定有幫助. 想英文好, 只識認 abc 無用架. 小朋友語文有一個爆發期, 會在好短時間識多好多, 好嚇人架. ...

非常同意

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 pigletmom 於 09-7-15 00:19 發表
我阿囡18個月未夠就識晒A-Z 及 a-z, 數字由 one
to ten; 好多單字都識講; 20個月識full simple sentences, 數字由one to sixty; 而家24個月已經全英文對答, 講東話也完全ok, 普通話識簡單的對答, 日文識唱我成日唱 ...

神童!!
我提意你帶囡囡去比傳媒介紹下...
佢咁叻
     [em:14: ]

男爵府

我無特別教盈盈, 好多英文都係返n班佢上堂自己學既:one to ten, sit down please, happy birthday, good morning, stop , sorry, dog , umbrella..... a-z, 簡單既文歌都okay!

不過佢識讀唔識認, a-z都未識。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 Jennyhui 於 09-7-15 11:29 發表
Haha~~
原來有咁多小朋友既英文程度同我個仔差唔多, 我都放心d~~
我個仔依家讀緊N班, 學校都未教英文, 但阿仔既英文係我用flash card教佢.
佢依家已經識A-Z 大楷, 識數1-10 (中+英文), 仲有20幾個英文VOCAB.
最近教 ...

我仔仔都有睇 exxxxxx txxx, 我係上網 bit的 不過除左呢套, 我都俾好多英文vcd 佢睇架... 仔仔9月就4歲, 學校的外國老師話, 以 2nd language 來說, 仔仔英文算唔錯, 肯主動講, 又有問有答. 但我仔仔係 2.5歲才說話的. 2.5歲的他 只說單字.

其實, 2.5歲既小朋友學野好快架, 如果可以俾到英語環境, 唔洗一年就講到句子.

複式洋房

唔, 照gum睇佢會5歲入大學, 7歲攞博士學位. 同時通曉八國語言添.

原帖由 vvwinky 於 09-7-15 12:32 發表

神童!!
我提意你帶囡囡去比傳媒介紹下...
佢咁叻

公爵府

我女就黎3歲我而家先教佢認ABC 123,但都唔係好記得,我都係留比9月開学miss教,因為我每日都要照顧個大仔,教得個大又教唔到個細mouth:

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

少少自己既睇法

其實我自問英文都算ok好,要教仔仔(就黎2.5歲)英文句子/簡單對答絕對無問題,但學英文唔單止詞彙/文法,仲有文化,自問真係提供唔到好既英語環境俾仔仔,所以我主要同佢講廣東話,當佢識咗一d嘢中文之後,我會話埋俾佢聽o個樣嘢既英文係乜嘢,有時d字深/長少少,我都照教,前兩日佢飲菊花茶,自己飲飲下講咗句"chrysannumnum" (chrysanthemum),同埋有一次去超市見到牛油果,佢話"牛油果 avocado"。

我知道如果呢個時候我同佢全英語,佢好快會pick up到好多句子,但整體認知就可能會聽少咗,因為我既英文文化有限(前日睇碟講six degrees of separation,我要問老公先知點解,雖然個個字都識,但無人地既文化)

骨子裡我認為中文先難學,尤其香港咁不中不英,d報紙雜誌又錯字連篇,所以同老公好有共識要教好中文先,我老公既英文好好,但都唔係屋企教,佢d日文都ok,學咗幾年就考一級(好大個先正式學),所以我地認為先讓小朋友有整體認知同埋學好d禮拜/修養,英文反而唔難。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

公爵府

原帖由 macca 於 09-7-14 23:21 發表
但bk亦都有好多2歲神童!!!
我女細個歲半去健康院d姑娘叫佢神童,姑娘問我佢識講咩,我話咩都識,1歲識講句子,so而家中文好流利仲識鬧人同博咀,原因要多謝有個好哥哥日日同佢嗌交,有時我覺得個女講野仲叻過哥哥(哥快5歲)
不過無時間教呀女英文所以佢識好小

別墅

我個仔4y都係咁上緊,唔知佢係咪有學習障礙,好似學極都無進步, "s"音仲未發到,sleeping係leepsping,spoon係poons....

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 w_y 於 09-7-14 11:28 PM 發表
hey, bk 幾個月神 b 都有啦. 半歲未夠同時上中英日法西班牙語, 呢一兩年真係越來越多. 有點 crazy 的感覺.

諗起SASA個TOPIC
盡我一己之力,發放正能量!

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我女而家叻啦, 自修文言文~~~~同周公先生.

我女果時 d 人無咁誇, 我仔果期媽咪會我真係睇到好多人係咁架.....多謝 x 山語言

原帖由 召藥師 於 09-7-15 16:29 發表

諗起SASA個TOPIC

侯爵府

in my experience (from the last 3 yr), they don't answer our questions or don't say a word to us doesn't mean they don't know the stuff. but sometimes they will spill it out unexpectantly.

別墅

我就不同意了, 英文中文不是要取捨, 應是同步, 但香港客觀環境始終是中文為主, 我個仔由2歲不多懂說廣東話到2.5歲會說長中文句只是半年時間, 因為電視, 小朋友一起玩都是以中文的, 他中文的進展比英文自然. 所以作為家庭環境如有能力不妨keep 英文環境, 起碼小朋友多接觸不抗拒. 重英文不等於要忽略中文, 我們亦同步教他認中文字, 及背普通話唐詩. 三字經, 學習中國文化.

至於學日文, 我自己大學時代亦學了2年, 只考到3級, 因為1-2級是很重文法, 如果無實際需要及環境, 為學習而學習一種語言, 其實好難保持.

原帖由 eeb 於 09-7-15 16:19 發表
少少自己既睇法

其實我自問英文都算ok好,要教仔仔(就黎2.5歲)英文句子/簡單對答絕對無問題,但學英文唔單止詞彙/文法,仲有文化,自問真係提供唔到好既英語環境俾仔仔,所以我主要同佢講廣東話,當佢識咗一d嘢中文之後,我會話埋 ...

民房

不過我之前入過佢地個討論區, 仲download左佢地個 "子女學習風格知多少"來測試阿B係咩學習形式, 因為我阿B成18個月一個字都唔識講, 醫生又話正常, 但人地話女仔應該快D, 而且又有家姐同佢講野, 之前大女都好早識講野! 所以當時好擔心!
之後跟方法check到我阿B係視覺形, 佢地教埋我方法, 真係好work喎, 我阿B真係開姑講野, 而家就來20個月, 已經識講好多字, 英文都開始識講單字! 而且我都係PM佢地, 都冇幫襯, 所以如果有需要的家長, 也可試試!

原帖由 莎莎莉莉 於 09-7-15 09:27 發表

佢唔講最尾呢句或者會好dd....

"不過原來教小朋友真係有辦法架, 我最初都係唔識, 好彩後來都學到! 如果唔係, 真係浪費左佢嘅時間!"

...

公爵府

原帖由 webjen 於 09-7-15 11:41 發表
Exxxxx Txxx d 主角好唔吸引,阿伯教英文,個女o既又唔得,d 公仔都唔 cute,係我真係唔會買lor (哎呀,一陣出律師信比我呀 )
我有買,我仔鐘意睇呢套多過disney,不過真係要家長有心機教先得,所以買左3年到而家最近先拎返出黎用,

首頁

尾頁

跳至