自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

想小朋友尊注力强就要唔好比佢睇咁多電視&電腦

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

去到真正做學問, 大部份都係好孤寂的道路, 唔係呢類個性, 多數頂唔住. 至於中小學階段, 只要拎到入大學的入場卷, 其實並唔係真係咁困難咋.

不過讀書叻 <> 搵到錢, 在香港, 都未必一定要讀好多書至得.

原帖由 jaycee_mami 於 09-7-20 18:16 發表
我覺得讀書叻的, 大多係低調沉潛. ...

伯爵府

原帖由 060905 於 09-7-20 17:49 發表
我個女正正係咁, 你話佢, 佢大把道理講, 仲要好多時係比佢講得通, 其實之前問過佢學前班既班主任, 我問我個女咁樣好唔好同佢揀活個D學校, 佢話佢既性格要谷先迫到佢做野, 所以同佢揀左間幾傳統既(聖心), ...

Agree with the teacher. I think your daughter needs discipline now, so traditional school may help her discipline & concentration. If later (e.g. primary or secondary), she has improved her discipline & concentration, then you may consider international schools.

If she is not good at concentration now, and you put her in international schools, it's very hard to teach her discipline & concentration.

So should set her up for good discipline & concentration first.

伯爵府

原帖由 EVA222 於 09-7-20 16:38 發表
小時了了大未必佳,以多年觀察,細時醒到爆燈,中學時就後勁不繼,是否讀書叻,要到中學至可以作準,書蟲型可以讀到上phd,多是由細沈默到大,幾寡言.

Well, most of my fds are 讀書叻 (from kinder to university, top students from famous schools). Not only 讀書叻, they also play hard, good at sports, music, social. Not 書蟲型. They're now doctors.

PHD are usually those academics, just study many many years, life in university. But they may not know how to interact with people, that's why they give you an impression of 沈默寡言.

大宅

老實講, 依家嘅小朋友有幾多個係蠢吖, 懶呀, 走精面嘅就大把.

珍珠宮

原帖由 w_y 於 09-7-20 22:57 發表
去到真正做學問, 大部份都係好孤寂的道路, 唔係呢類個性, 多數頂唔住. 至於中小學階段, 只要拎到入大學的入場卷, 其實並唔係真係咁困難咋.

不過讀書叻 搵到錢, 在香港, 都未必一定要讀好多書至得.

...

如果讀到書做專業人仕, 條路會易行好多

伯爵府

牛年勳章

BB 剛滿兩歲,佢好留意各樣事物,如每個人的用品、習慣,她會學習和應用出來,算唔算觀察力強?
語言能力良好,可以簡單描述一件事的發展,或電視看到的劇情。長短、輕重、快慢、多少、大小都一一形容到。
愛整齊,喜歡收拾物品,擺放整齊。
學野學得都幾快,教一兩次就識,仲幾好記性。好記得物品的擺放位置,就算唔係自己屋企,朋友家的物品,一兩個月後再去她都記得。

這個小朋友要點教她才會愛讀書,成績好呢?

係咪普遍歲多兩歲的小朋友都係咁上下叻?

我們還沒正式教過她認字,因她似乎對字的興趣不大,我們指字讀給她聽,她聽一會兒便沒興趣要換其他的,是不是專注力不足呢?

男爵府

盈盈兩歲時同你bb既情況差唔多。
原帖由 virgokaren 於 09-7-21 03:02 發表
BB 剛滿兩歲,佢好留意各樣事物,如每個人的用品、習慣,她會學習和應用出來,算唔算觀察力強?
語言能力良好,可以簡單描述一件事的發展,或電視看到的劇情。長短、輕重、快慢、多少、大小都一一形容到。
愛整齊,喜歡收拾物品,擺放 ...

男爵府

岩, 而家好多小朋友大多數都係聰明, 我唔覺得盈盈真係特別醒, 但係d人成日都讚佢聰明, 連班主任都咁講, 我開始由唔覺都覺佢醒囉, 未夠3歲, 教左佢2-3次點玩uno, 佢而家已經識識地玩啦, d故仔講過1之俾佢聽, 佢可以講返出黎8成到!
原帖由 心肝寶貝 於 09-7-20 23:12 發表
老實講, 依家嘅小朋友有幾多個係蠢吖, 懶呀, 走精面嘅就大把.

男爵府

我家族有讀書叻既人, 都唔係書蟲型, 我表姐係律師, 正正係work hard , play hard個隻, 不過我聽我阿姨講佢專注力好過我女女好多, 我妹妹讀書都係幾叻, 都唔係書蟲型, 我個女d醒野好似佢細個個時咁, 不過我妹妹2.5歲讀書時, 老師都話佢超專心, 相反盈盈好少係手冊到寫佢專心, 次次專注力個行都係話佢「要待改善」。
原帖由 zxzx 於 09-7-20 23:03 發表

Well, most of my fds are 讀書叻 (from kinder to university, top students from famous schools). Not only 讀書叻, they also play hard, good at sports, music, social. Not 書蟲型. They're now doctors ...

男爵府

原帖由 060905 於 09-7-21 09:22 發表
我家族有讀書叻既人, 都唔係書蟲型, 我表姐係律師, 正正係work hard , play hard個隻, 不過我聽我阿姨講佢專注力好過我女女好多, 我妹妹讀書都係幾叻, 都唔係書蟲型, 我個女d醒野好似佢細個個時咁, 不過我妹妹2.5歲 ...

專注力,可以訓練.書局有唔少訓練專注力的書.你去睇下,囡囡適合邊一種.每日抽時間,帶住佢做.或者玩一啲遊戲,穿迷宮,找不同.佢穿到小小,或者揾到一隻,或者經過你提示揾到,你就讚佢.讚到佢有成功感.覺得自己做得好.

有時轉數快,觀察力強,每事問,都要配合佢所學的知識.小學一,二年班的知識,大部分幼稚園已經接觸到.填鴨式的,打造練習精英的學習方式,未必適合呢種小朋友.所以,我覺得,依家你要將讀書叻,同佢本身現有的萬事問的特質脫鈎.----意為,萬一佢做唔到,你都要接受.唔好自作自怨.
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

知道, 我會同盈盈加油, 謝謝!
原帖由 甜芋 於 09-7-21 09:42 發表

專注力,可以訓練.書局有唔少訓練專注力的書.你去睇下,囡囡適合邊一種.每日抽時間,帶住佢做.或者玩一啲遊戲,穿迷宮,找不同.佢穿到小小,或者揾到一隻,或者經過你提示揾到,你就讚佢.讚到佢有成功感.覺得自己做得好.

...

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

伯爵府

Try to get her to learn piano or drawings if she is interested, so that she can sit down & do something. Also let her know that she needs to work hard (practice) if she wants to achieve.

Concentration is very important for good studying. If a kid is not concentrated on what teacher says, how can s/he learn something in class?

You can see many top students (f.5 or f.7) from newspapers, they said that they concentrated during lesson, so spending less time on revision or when revision, what teacher said would refresh in their mind. This is what I was doing before (to myself) :) .

男爵府

Totally Agreed, 事半功倍。

THANK YOU

原帖由 zxzx 於 09-7-21 11:18 發表
You can see many top students (f.5 or f.7) from newspapers, they said that they concentrated during lesson, so spending less time on revision or when revision, what teacher said would refresh in their mind. This is what I was doing before (to myself) :) .

大宅

我兩個女兒都有點小聰明,婆婆都成日話佢地係叻女.兩歲前姑媽湊,姑媽都同我講佢地觀察力,模仿力強.但係我眼中兩個女根本唔叻.因為我想佢地讀書叻多過只有小聰明.而讀書叻o既小朋友一般都專注力強,喜歡閱讀.我兩個女仲有兩個幾月就4歲,暫時都未見佢地好有呢兩種特質 .而家希望大大下可以培養出來啦

男爵府

咁我就好彩d, 盈盈一識坐我俾布書佢睇, 佢好鐘意睇故仔書, 成日都要我講故仔俾佢聽, 我講完, 佢又會由頭到尾講一次我聽。

之前返學前班, 佢成日都會叫我陪佢睇。
原帖由 BBTWIN 於 09-7-21 12:29 發表
我兩個女兒都有點小聰明,婆婆都成日話佢地係叻女.兩歲前姑媽湊,姑媽都同我講佢地觀察力,模仿力強.但係我眼中兩個女根本唔叻.因為我想佢地讀書叻多過只有小聰明.而讀書叻o既小朋友一般都專注力強,喜歡閱讀.我兩個女仲有兩個幾 ...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我知道我囡囡都係樓主所講既人。所以我成日stop婆婆講任何可以教精到我囡囡既說話,仲有自己會成日話佢知點先岩點先錯,囡囡而家2.5yrs,我唔想第時佢會係『死女包』
我覺得其實要從小觀察小朋友,最好由細教到大,未識講野未識野唔係等於佢地未接收到。係佢地未識表達之前就應該加以教導,而家真係湊小朋友要鬥智鬥力架,大家加油!

男爵府

呢d細路, 你唔好係佢面前講錯一句說話, 佢一聽入耳, 可以好快係適當既時候用返!

成日要同佢鬥智, 少d精力都唔掂!
原帖由 sasa0208 於 09-7-21 13:07 發表
我知道我囡囡都係樓主所講既人。所以我成日stop婆婆講任何可以教精到我囡囡既說話,仲有自己會成日話佢知點先岩點先錯,囡囡而家2.5yrs,我唔想第時佢會係『死女包』
我覺得其實要從小觀察小朋友,最好由細教到大,未識講野未 ...

大宅

好媽媽勳章

想讀書叻!成績好!
一定要勤力
唔勤力幾聰明都無用.

首頁

尾頁

跳至