跳至

首頁

尾頁

洋房

請問用邊本書呀! 我都好想跟呀!

原帖由 vivienne019 於 09-7-27 23:01 發表
我都係用呢本書既在職媽媽, 但我無請工人, 只係日頭請ee湊, 夜晚自己湊番.
我好明白大家既感受同如果工人唔幫你跟本書做既結果.

唔好話工人, 就算ee, 都會同我搶b. ee初初覺得本書唔會 work, 而且仲覺得我有d冷血, ...

大宅

大家都唔好咁客氣啦!

因為第2集係 for 5個月至18個月, 所以我未搵關於1歲既書.

如果 0500 果餐唔 cancel 得, 你可以自己再 re-schedule 到合適自己既時間表架!

努力呀!

原帖由 4wcmy8 於 09-8-2 14:46 發表
多謝你的鼓勵,好幸福呀你,因為你老公肯同你一齊看書。我老公都係見方法好似好work,所以由我決定bb的生活習慣。你老公都好幸福,因為有你。

我估我吾可以改5:00果餐,因為我想自己喂完bb先返工。多謝你的意見。

好!!!一齊 ...

大宅

天道同突破都有, 但最好先打去問吓有冇貨.

http://tiendao.broadlearner.com/view.php?cat=stct&id=LOCATION

原帖由 cotyleung 於 09-8-3 11:04 發表
請問用邊本書呀! 我都好想跟呀!

複式洋房

原帖由 vivienne019 於 09-8-3 12:15 發表

http://tiendao.broadlearner.com/view.php?cat=stct&id=LOCATION

Vivienne & Reen,

有關飲奶的schedule, 我有問題想問呀?
我剛訂了以下的schedule:
1:00am 5:00am 9:00am 1:00pm 5:00pm 9:00pm
每餐正常食150ml.
Yesterday, 阿仔可以跟到個schedule, 但今朝5:00am哭醒, 只是可以食到80ml, 跟住7:30又哭, 姐姐又走去餵佢, 又只可以食到80ml. 結果, schedule 亂曬.
1) 請問schedule 亂左之後, 如何follow番正常的 schedule?
2) 如果按schedule的時間bb仍然在睡覺或沒有哭住攞食, 我應否叫醒或堅持要佢食呢?

迷茫的媽媽

別墅

原帖由 Applepie168 於 09-8-7 15:17 發表

Vivienne & Reen,

有關飲奶的schedule, 我有問題想問呀?
我剛訂了以下的schedule:
1:00am 5:00am 9:00am 1:00pm 5:00pm 9:00pm
每餐正常食150ml.
Yesterday, 阿仔可以跟到個schedule, 但今朝5:00am哭醒, 只是可 ...

Aileen, 5am同7:30am喊醒, 係肚餓喊定係扭計/片濕喊呢? 佢果80ml係訓住食, 食到訓著左唔肯食定點? 如果係就可能只係慣左要食所以喊. 如果你係set左4個鐘餵一餐, 咁你試下7:30am唔好一喊就餵奶, 抱下佢, 俾奶咀甚至飲d水得唔得? 我個b戒夜奶前都有一星期會晚晚喊醒, 其實已經唔駛食, 但慣左食有條心癮, 食少少就訓著唔再食. 我果幾晚俾奶咀/水/抱佢, 唔俾奶, 佢慢慢訓番, 咁幾日就戒左夜奶.

盡量要keep番每日第一餐的時間(e.g. 5am), 每餐要叫醒佢食架, 叫多幾日佢唔會咁眼訓. 同埋記得食完唔好俾佢訓. 要同佢玩左先.

我都係跟vivienne學架, 可能v有好多野補充係我唔識或者漏左~~

複式洋房

Applepie168
你個b幾大?如果有兩個月,其實夜晚1:00am或5:00am未必一定要食,吾夠瞓都會喊的。同埋bb5:00am喊一陣或會自己講下野同玩下都正常。你可以試下吾好理佢,佢會瞓番,忍幾日就ok。
bobg講得對,第一餐時間好緊要,一定要keep住。
如果schedule 亂左我會跟返schedule 照比佢食,最多食少d。好過亂曬。好快會跟到schedule。
我覺得食奶時間都易攪,但瞓教時間先難。到現在都是時得時吾得,阿b日斗瞓覺時間餐餐都吾同。

大宅

大家都好叻叻呀! 好開心本書真係幫到大家. 希望當大家見到有朋友做媽媽時都介紹佢地睇, 同埋係佢地唔明白, 迷茫時幫佢地一把.
因為當我地自己識同人分享, bb先會係我地身上學到呢樣野.

別墅

我找不到, 想問吓是什麼出版社及作者?
原帖由 vivienne019 於 09-8-3 12:15 發表

別墅

我未睇呢本書之前, 我BB已經戎左夜奶喇
SCHEDULE:
7:00, 11:00, 15:00, 19:00, 每次210ML
佢仲要好自然6:30am自己醒, 而家真係唔較鬧鐘都得

我反而想學下幾時要抱...
你地有無睇過健康院比既書仔?
入面講3個月之前, bb喊都應該要抱佢, 因為bb仲以為自己仲喺媽媽個肚裡面, 抱佢可以比安全感, 同埋bb對父母既信任都大d, 咁我仲放緊產假我自己湊時, bb喊我就抱佢啦...
之後返工比6299湊, 佢地都係bb一喊就抱
咁到bb 4個月開始, 我唔想bb一喊我地就抱佢,
咁我叫老公同6299講, 如果bb扭眼瞓喊, 唔好抱佢, 由得佢喊, 佢地真係有d微言架, 話係因為我地兩公婆之前抱慣晒
有時自己見到bb喊, 都好自然抱下佢, 何況佢地2個老人家, 又咁鍚個孫, 一時之間真係好難改
所以, 我晚晚都盡量7:00返去佢地屋企, 最後個餐奶由我自己餵, 個衰仔見到我唔采我架, 有時99抱住佢, 佢會拎轉面唔望我, 佢嫲嫲就好得戚咁笑話唔跟媽咪, 真係好傷心.... 又有時我抱住佢, 同佢講野又係唔采我, 姑媽姑姐同佢講野又四萬咁口, 又再一次傷心
所以, 我而家夜晚到我地大人食飯, 我會放低佢自己玩, 喊都好, 都唔比人抱佢, 我自己食飯食快d, 之後同佢玩, 玩到佢扭眼瞓, 我地就會車佢返屋企, 一瞓就瞓天光

我好驚佢第時會跟嫲嫲唔跟我, 所以我星期六日會同佢玩多d, 玩d平時爺爺嫲嫲唔會同佢玩既野, 又會去下街街, 等佢知道爺爺嫲嫲只係負責湊佢

不過我都好擔心佢會比人寵壞, 所以第時真係要比多d心機教佢.... 見喺街度, 好多小朋友都好似大爺, 比人就慣左... 我真係唔想第時個仔都變成咁mouth:

大宅

connie<

我同你都有同樣既情況.
我都唔知點好..
99又講唔聽...

大宅

我有野想請教大家。bb 而家3個半月,我上星期返工,99幫我睇住。我返工頭兩日都ok, 我見佢食奶玩呀都ok..夜晚10-11am 食完就訓.可以訓到7,8,9 起身。

但上星期3開始, 佢就5:30 起身叫食。
星期6又突然7:00 先叫..

今個星期仲死, 2:00, 4:00 6:00 半夜甦。
我前日2:00 都有俾佢食, 之後都係佢一cry 就等一等抱返去訓,

尋日真係頂唔順, 唔抱佢, 由佢cry 一陣, 佢cry 左20 mins,我先去 拍佢訓, 都係唔抱佢, 佢又訓返,
之後 7:00 有一兩聲cry 都自己訓返..

我早上抱佢99到, 同佢講..半夜的事..
唉..好唔開心..俾佢話我好俾呀b cry,
我冇理佢, 我叫佢唔好抱呀b 咁多..佢cry 由佢cry一陣,佢都唔聽.
點好?

早上我真係控制唔到99, 晚上我可以點樣令bb 訓得好d...
唔知點解佢呢幾日咁樣?
係唔係因為適應更我返工?

好辛苦喇...冇訓過又返工..

大宅

請問可否留書名呀?我家姐個囝4個半月啦..個時間都亂七八糟....請留書名...同埋您地有無任何時間表..比佢跟住做啦...見到佢就辛苦..同埋佢個囝仲未戒夜奶呀...
您地有無SET幾時睇電視.幾時玩..幾時傾計同佢玩咁架?
[img align=right]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD5/86639/bb2.gif[/img]

複式洋房

阿b已經4個月,我己經看開了一點。工人見b一大聲喊就會抱,返左工我都無法。你地99
揍b仲慘,真係無得好講。我試過99來看b,一見佢喊,(其實係佢玩喊)即刻叫我抱,我話你吾抱放返佢落床,吾好抱慣佢,跟住佢比我老公抱。我都無咁好氣。
mirandakayee 我估你問題可能係阿b瞓到7,8,9起身。2個月到,我差不多返工,我日日都會8:00整醒阿b食第一餐。跟住叫工人定時先比b食,初初都怕阿b肚餓,比半個鐘頭工人走盞。就算佢7:00食完我都會叫醒b8:00再食。晚上8:00食最尾一餐。同佢玩一陣,9:30放落床,同佢傾一陣,cool down,叫佢自己瞓,熄燈,都ok喎。日頭佢喊,工人抱佢自己攪翻點,晚上都ok,我有得瞓。

複式洋房

你看書pg164 Q9,你b可能要食多d。
加油!!!!
要養大一個b一d都吾容易,現在先剛起步。我哋都係盡責媽先咁多問題。加油!!!!加油!!!!

原帖由 mirandakayee 於 09-8-13 12:14 發表
我有野想請教大家。bb 而家3個半月,我上星期返工,99幫我睇住。我返工頭兩日都ok, 我見佢食奶玩呀都ok..夜晚10-11am 食完就訓.可以訓到7,8,9 起身。

但上星期3開始, 佢就5:30 起身叫食。
星期6又突然7:00 先叫..

今個 ...

複式洋房

本書叫 <<從0歲開始>>學園出版 艾蓋瑞 貝南羅特 合著
天道有售。

不過你叫你家姐上來看看先拉。方法很多,各有各做。佢吾buy,你都無計。我都有介紹過人用這本書,買埋比佢看,都吾跟,阿b一樣好難攪,不過佢自己覺得無問題。

其實,每個阿媽心目中都有自己一套方法。每人一句佢好易產後抑鬱。

原帖由 Nicole1982 於 09-8-13 16:00 發表
請問可否留書名呀?我家姐個囝4個半月啦..個時間都亂七八糟....請留書名...同埋您地有無任何時間表..比佢跟住做啦...見到佢就辛苦..同埋佢個囝仲未戒夜奶呀...
您地有無SET幾時睇電視.幾時玩..幾時傾計同佢玩咁架? ...

大宅

我家姐想入黎親身同您地傾呀..但佢無固網電郵...因為佢用SMARTONE個網$148個PLAN無免費電郵啊..可以點算?
[img align=right]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD5/86639/bb2.gif[/img]

複式洋房

用你個account 得吾得?
原帖由 Nicole1982 於 09-8-14 11:57 發表
我家姐想入黎親身同您地傾呀..但佢無固網電郵...因為佢用SMARTONE個網$148個PLAN無免費電郵啊..可以點算?

大宅

大家好!我係NICOLE1982個家姐呀..因為我無固網電郵.所以用我妹妹個A/C上黎請教下您地先...
我個囝今個星期開始由我自己開始照顧返.因為之前咁耐都係媽咪幫我照顧佢夜晚..因為我身體比較差平時又瞓得唔好.但到而家我覺得唔係辦法..唔想比媽咪種壞..但我又唔放心比工人陪佢瞓..因為我個工人好懶好笨好大意架..所以我選擇同我老公分房睡都要睇實個囝!因為老公第二日要返工所以唔想一齊瞓嘈住佢睡覺..二黎我老公睡覺有時都好似行雷咁嘈架...所以我唔想大家無覺瞓..
問題係我個囝而家4個半月都未戒夜奶...飲奶時間又亂七八糟...又唔飲奶...就算餓左5/6個鐘都唔想飲咁...奶粉又幫佢轉左啦...前兩日又開始食糊仔啦...成日開200ML..佢飲得60-80ML咋...又浪費又唔知點算...我又想SET個時間表比佢...昨晚我十二點幾餵佢最後一餐,160ML...佢第一次瞓到天光7點先起身...我己經好滿足啦..
但今朝7點淨係飲得80又唔肯飲...隔左一陣又瞓一個鐘...之後10點佢以好肚餓..我老公又話叫我餵..但我唔想好亂....咁我咪比糊仔佢食咯...但而家又諗應該幾點餵返奶呢?好煩啊......佢又唔鍾意食奶..己經個幾月係咁啦..醫生話無問題...但佢兩個月重左一磅咋...好心痛!
都唔知點算...希望有媽咪可以教到我點做啦...好唔開心啊!

大宅

首先, 好明白當媽媽見到自己bb次次食唔晒d奶會幾擔心, 仲要瞓唔到 tim. 但你唔需要唔開心同埋責怪自己, 因為而家bb仲細, 仲有時間幫佢地 set up一個 時間表. 而且, 你有不停搵方法幫bb, 其實已經係好媽媽.

係幫bb set up 時間表前, 最好先睇咗本書. 因為, 如果媽媽唔理解建立時間表既目的, 係好難堅持到成功.
如果未買到本書, 可以先 set 時間表, 但盡快去買 or 去 library 借.

建立時間表, 先要定每日既第一餐. 當定咗之後, 就必須每日都係呢個時間餵第一餐. 然後, 奶粉bb可以每4小時餵食下一餐. 餐與餐之間唔會再餵bb食野 or 飲水.

e.g. 0700 - 160ml -> 1100 - 160ml -> 1500 - 160ml -> 1900 - 160ml -> 2300 - 160ml.

就算bb第一餐只係食咗 80ml, 都唔會提早餵下一餐. 當然, 因為bb食得少, 會早過預定時間叫肚餓. 我地可以抱, 同bb玩去分散bb既主意力. 特別係建立時間表初期, 要堅持到預定時間先餵. 通常1-2日後, bb每餐食量會開始穩定, 因為佢地會知道呢餐唔食足, 就要等4個鐘. 當食量穩定時, bb就無咁容易因為肚餓而早過預定食奶時間喊.

到食完奶, 唔好俾bb即刻瞓. 要同bb玩 1 - 1.5小時. 因為bb有4個月, 已經有足夠精力玩 1.5小時. 當玩夠 1.5小時, 佢地已經攰, 放落床仔唔會好扭, 同埋好快會瞓. 亦因為玩得夠攰, 會少咗瞓瞓吓就醒既問題. 當bb完全跟到時間表, 佢地可以瞓到下一餐奶先醒.
記住, 唔好俾bb食完就瞓. 因為咁, bb會因為唔攰, 瞓咗一陣就要起身玩. 到玩到攰, 又已經到下一餐食奶時間. 因為已經玩到攰, 咁就會無心機食 (想瞓) 而食得少. 因為食得少又會瞓唔耐, 會肚餓醒, 係惡性循環.

關於抱既問題, 本書唔主張bb一喊就抱. 特別係瞓覺前. 因為同bb玩.食奶既時候我地都會抱住bb, 所以我地抱bb既時間唔算少架. 而且, bb有4個月, 唔需要驚bb喊得耐會有問題. 如果真係驚, 可以係佢喊咗 30-45 分鐘, 入去抱抱佢. 到bb唔喊再放低.
係呢到講唔到咁多, 你先幫bb set up 時間表, 有問題可以再問架.

原帖由 Nicole1982 於 09-8-14 12:25 發表
大家好!我係NICOLE1982個家姐呀..因為我無固網電郵.所以用我妹妹個A/C上黎請教下您地先...
我個囝今個星期開始由我自己開始照顧返.因為之前咁耐都係媽咪幫我照顧佢夜晚..因為我身體比較差平時又瞓得唔好.但到而家我 ...

大宅

嘩!好詳盡好好呀您!
多謝您!您好似救左我一命咁呀!
但我今日SET左個時間表係5個鐘先飲一次。每次200ML。會否太多?
咁糊仔又向邊餐餵好呢?
仲有您個B有無飲開奶茶?

原帖由 vivienne019 於 09-8-14 15:59 發表
首先, 好明白當媽媽見到自己bb次次食唔晒d奶會幾擔心, 仲要瞓唔到 tim. 但你唔需要唔開心同埋責怪自己, 因為而家bb仲細, 仲有時間幫佢地 set up一個 時間表. 而且, 你有不停搵方法幫bb, 其實已經係好媽媽.

係幫b ...

首頁

尾頁

跳至