論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 catbabycat 於 09-8-11 11:12 發表
BKVIP,

你個工人係印定賓呀?

賓來的。

大宅

原帖由 cocolulu 於 09-8-11 16:14 發表

真係醒呀, 慳好多功夫
太醒又要小心呀, 講大話/扮野最叻,
遲d有少少地位, 黑面駁咀自把自為最常見.
我都係自己湊返b, 如太累吾想做, 咪睇住佢做, 不會單獨比佢自己做而我見不到. bb都同我訓. 叫佢做家頭細務. 已經 ...

我好怕對住d 蠢人,我怕我會好忟,好彩佢都醒,但就好似你話,怕佢醒過頭,又係要防。

自我上次band晒佢,我已經做返個太太角色,取回主導權,希望我唔會俾佢有機會食住啦,不過用咩方法都係要上黎取經,問下高手意見啦。

伯爵府

我個工人明晚到呀.....我仲係0岩0岩先知冇耐佢明晚到....

男爵府

我個工人8月9日到...呢2日都ok,不停自己搵野做!

伯爵府

d工人到步初期個個都好似好正常咁wor...希望可keep going啦.

禁止訪問

男爵府

原帖由 cocolulu 於 09-8-12 11:51 發表
醒工人都領教過, 有學識/叻煮飯/細心主動/聰明記性好..但之後d黑面野仲激氣.
蠢工人真係令人好忟, 希望係初期, 要慢慢教囉

我工人都尋日到步, 英文好過我, 都ok SMART, 搵野做, 態度不錯, 有望KEEP 到,

禁止訪問

伯爵府

係...我都覺得係. 就好似我地0岩0岩入新公司做野, 起初唔知頭唔知路都會客客氣氣, 到做落左就知道應比咩態度人一樣, 所以要KEEP住工人好似開頭咁樣我覺得確係有難度.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原帖由 cocolulu 於 09-8-19 11:26 發表
大家的工人最近點呀?

工人至現時表現都好好,好多野唔駛教,有d野其實佢識,但佢都會聽我教,因為佢話會用我地既方法做。

之前話我工人無乜規舉,同佢講左佢都改善左。每日好主動搵野做,可能我屋企成日有人在家,真係話頭醒尾。

上星期我帶親戚去赤柱玩,佢聽到帶埋佢不知几開心,未去過,去到佢都幫我湊b無周圍去睇下。見佢做得咁好,煮飯有唔識煮既佢真係好用心去學,佢琴日生日我咪同佢慶祝下囉。佢夜晚做晒野,我出去拎cake,跟住家人叫佢開門俾我,一打開門就見我拎個生日蛋糕同佢唱生日歌,佢感動到想喊,又話好耐無人同佢慶祝生日,我問佢前僱主有無同佢慶祝,佢話前僱主唔興。

佢好慳,又細食,養佢真係好容易。佢自己一間房,我俾佢開冷氣,佢自己關左佢 有時婆婆黎瞓佢無得關,因為婆婆係要開冷氣瞓既 不過無問我就用我洗頭水,我叫佢放假去買返,佢又好乖咁去買。如果佢保持呢個勢頭,佢真係一個好工人。

禁止訪問

大宅

原帖由 babyellow 於 09-8-20 11:36 發表
我果個又係好細食...唔知佢餓唔餓....

我諗佢地自己會adjust架啦

禁止訪問

複式洋房

印印來左2個weeks仲ok,如果佢keep住呢份約都咁乖,我當中左六合彩lu~

而家bb未出世,一切都話唔定...

家陣佢好得閒,成日挖d野做,例如佢成日將個雪櫃/廚櫃/鞋櫃d野一件件拎哂出黎,抹乾淨又放番入去,我又叫佢換梳化套,洗窗簾,連補衫都叫佢做!日日落街買下餸或者飲品

不過我叫佢今個星期六去上李錦記free cooking class, 佢話因為開始齋戒月唔想去,吹漲!我之前同佢講過齋戒月不可影响工作,同埋太太比你星期六去上堂係對你好,而且好多太太邊會比你守齋!(簡單d講叫佢唔好得寸進尺)

回教齋戒月由22/8-22/9呀,我個女一定呢個時段出世添!mouth: 希望佢體力ok啦

大宅

原帖由 molelee 於 09-8-20 16:24 發表
印印來左2個weeks仲ok,如果佢keep住呢份約都咁乖,我當中左六合彩lu~

而家bb未出世,一切都話唔定...

家陣佢好得閒,成日挖d野做,例如佢成日將個雪櫃/廚櫃/鞋櫃d野一件件拎哂出黎,抹乾淨又放番入去,我又叫佢換梳化套, ...

係咪回教先有齊介架?我以為我個賓姐都要守齊tim,佢都唔係好食肉。叫你個印姐食多d飯囉,唔好暈左or影響工作。

我琴日叫賓姐試下幫bb沖涼,我在旁睇住,佢開心到不得了 -_-" 不過佢手勢都ok,可能睇得婆婆多。

婆婆話我知平時賓姐無乜野做就走去搬晒露台d野出黎,通左露台個渠,連婆婆都話佢做野好仔細。而我就覺得佢做野好有條理,睇佢煮飯就知,個廚房煮完仲好亁淨,因為佢一有時間就洗左d野佢。 今朝仲同我講話想打開個廁所水箱黎洗入面,又主動話幫bb洗張high chair套,話有d漬 我叫佢一日拖地2次,佢話有時間拖3次都得,但我話晒水 其實佢好識幫我慳,洗bb衫d水佢留黎洗佢自己個d衫,我話一星期俾佢開一次機佢都唔用,要手洗,可能佢頂唔順自己d衫臭晒 過水都諗左個唔駛用咁多水既方法。我俾佢開冷氣瞓佢又關左,我個度無風扇架,佢都唔開,話晒電喎

男爵府

好媽媽勳章

你地d工人又幾好喎, 我果個黎左3個星期, 成日都同我講 I forgot. 做清潔都算ok既, 但唔會好主動去搵野做囉. 都唔知係唔係因為佢第一次出黎打工, 所以好被動. 而家我都好擔心第時bb出左世後, 我番左工, 佢湊唔湊得掂.

禁止訪問

大宅

原帖由 nicolehoyee 於 09-8-24 10:48 發表
你地d工人又幾好喎, 我果個黎左3個星期, 成日都同我講 I forgot. 做清潔都算ok既, 但唔會好主動去搵野做囉. 都唔知係唔係因為佢第一次出黎打工, 所以好被動. 而家我都好擔心第時bb出左世後, 我番左工, 佢湊唔湊得 ...

有人睇住既時候俾佢試下,慢慢就會熟手。無人一開始咩都叻,只係怕佢無愛心同耐性啫。

首頁

尾頁

跳至