自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果係脊醫你 arm唔arm? 我媽都有骨質疏鬆問題. 係女人老左都係敢la. 宜家有無食緊D咩呀?

原帖由 lingobb 於 09-8-5 12:30 發表
已打去港安E院,但沒有李潤海這位E生,請問有沒有其他聯絡方法,THANKS A LOTS!!!!!

伯爵府

醒目開學勳章

我媽都係退化, 頸同對腳都好痛, 但行到既...
睇西醫又話係咁, 因為年幾大, 近期睇中醫...都係話佢退化要做運動...長期睇都唔掂, 次次幾百蚊...因為佢後生時做得太辛苦.
呢兩星期佢跟親戚上大陸針灸.. 佢話好好多, 而且次次一百蚊平好多

大宅

麻煩你pm我呀,要樣樣試下,thanks!!!!
最慘係我媽除了骨質疏鬆,仲有骨退化!
原帖由 monchhi-mama 於 09-8-5 12:37 發表
如果係脊醫你 arm唔arm? 我媽都有骨質疏鬆問題. 係女人老左都係敢la. 宜家有無食緊D咩呀?

別墅

樓主, 我媽媽近呢一個月都有嚴重嘅腰痛, 個位置都好大, 上至肩頸, 下至尾龍骨都好痛, 佢話企, 行, 坐, 瞓都痛, 另外佢右手手腕係腫咗, 郁吓轉吓都會痛, 佢有時痛到心情會好差, 好忟憎

我哋都諗住睇e 生, 但又唔識邊個e 生好, 機緣巧合之下, 我哋發覺可能係因為肌肉勞損 (我媽媽幫我湊b), 而引致肌肉腫脹, 繼而影響神經線引發疼痛, 而因為咁痛, 又形響咗我媽媽個情緒, 帶俾佢好大壓力, 於是就更痛, 我唔識用好專業嘅形容詞, 不過大概係咁意思

我哋循住呢個原因, 做咗兩次類似推拿咁上下嘅嘢, 同埋通咗一次淋巴, 媽媽話好咗好多, 連隻手都有改善, 不過我哋都係啱啱開始, 未知確實同長遠成效係點, 但可以俾樓主做個參考, 當睇極醫生都仲係咁嘅時候, 不妨試吓用吓其他方法, 就算唔係真係根治到, 但可以令佢舒緩d, 壓力都會輕d, 對佢嘅痛症都會有幫助ga

伯爵府

畀面勳章

原帖由 KINKI118 於 09-8-1 13:17 發表
我都有睇開一個中醫,我之前有左bb,成日腰痛,痛到行唔到又訓唔到 西醫話正常反應.....但中醫話唔夠"蓋"質(唔識打個字),跟住我個晚飲左d藥,第2日開始就冇咁痛,飲左3次就唔痛,呢個中醫我睇左3年多,我全家有病 ...

hello,我反而想知呢個中醫d資料
因我生完bb成日腰痛

大宅

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 blackbeauty 於 09-8-4 13:52 發表

我女近排睇緊一個医師,佢連中风唔"旭"得都可以有改善,當然唔係一兩次就即刻好番晒,但已見成效!
睇下幫唔幫到你媽媽!

葵hing 果個??

水晶宮

lingobb,

這是我親身個人體驗,幾年前我隻右腳整親,行路有半年 gut gut 下 ,睇了好多次醫生,都唔得 ,後來我唐呀嫂帶我去睇一個中醫師,跌打 ,睇一次即行得好順 ,他說因我盆骨位置有問題,佢用カ同我推好d骨,睇了 4-5次 ,冇事了,但睇一次要 HK$2,000!!!!! 但病真的好苦,幾$$都比!

後來我介紹了一位朋友去睇 ,佢以前係 reporter,成日搬攝影器材,腰背都好痛!!!! 痛了幾年,佢屋企人係醫生但都冇計 ,睇左之後移好d骨已冇返發了。

我唔係有錢人,二千元一次對我來說係好貴 ,但真係 work!!!

If u are interested, pls PM me.

大宅

我媽早幾年都係咁,但近一年連行都有問題,條腰無力,個petpet重到好似要跌落地下(媽媽形容),連買斤菜都無力攞!!!!佢成日話自己好似廢人咁!!!
祝你媽咪早日康復!!!!
原帖由 MK2006 於 09-8-5 12:43 發表
睇西醫又話係咁, 因為年幾大, 近期睇中醫...都係話佢退化要做運動...長期睇都唔掂, 次次幾百蚊...因為佢後生時做得太辛苦.
呢兩星期佢跟親戚上大陸針灸.. 佢話好好多, 而 ...

大宅

麻煩pm我呀!thanks!
如果可以e好,只要我有能力,幾多$都唔係問題!我和媽媽都有睇過一d中e,佢講到好有信心e好,但最後都......,所以我和媽媽都好灰!

原帖由 wcandtt 於 09-8-5 13:29 發表
lingobb,

這是我親身個人體驗,幾年前我隻右腳整親,行路有半年 gut gut 下 ,睇了好多次醫生,都唔得 ,後來我唐呀嫂帶我去睇一個中醫師,跌打 ,睇一次即行得好順 ,他說因我盆骨位置有問題,佢用カ同我推好d骨,睇了 4-5次 ,冇事了,但 ...

大宅

thanks!!!!唔該pm我呀!!
原帖由 benny_shan 於 09-8-5 13:07 發表
樓主, 我媽媽近呢一個月都有嚴重嘅腰痛, 個位置都好大, 上至肩頸, 下至尾龍骨都好痛, 佢話企, 行, 坐, 瞓都痛, 另外佢右手手腕係腫咗, 郁吓轉吓都會痛, 佢有時痛到心情會好差, 好忟憎

我哋都諗住睇e 生, 但又唔識邊 ...

複式洋房

骨科醫生

骨科醫生

bohemian,
請問你揾威院那位顧問醫生?
由那位高級醫生做手術?
手術後行得番嗎?
痛楚那有嗎?
希望你能解答以上的問題,因我媽的情况和你媽一樣.
萬分感激.

bohemian,
請問你揾威院那位顧問醫生?
由那位高級醫生做手術?
手術後行得番嗎?
痛楚那有嗎?
希望你能解答以上的問題,因我媽的情况和你媽一樣.
萬分感激.

大宅

希望你早日康復,千其唔好做傻事!仲有好多人需要你!
可否pm你嘅e生資料比我!
原帖由 yenho 於 09-8-4 15:13 發表
樓主,

我唸我同你媽媽既病好似, 我腰, 膊, 小腿都好痛, 果d 痛真係好難同你講係點, 仲之訓到半夜會痛醒(所以, 我依家食震靜濟訓, 因為痛再加上唔夠訓個人仲辛苦), 行又痛, 坐又痛, 成個人根本就無心機, 對腳好似1千 ...

水晶宮

原帖由 lingobb 於 09-8-5 13:37 發表
麻煩pm我呀!thanks!
如果可以e好,只要我有能力,幾多$都唔係問題!我和媽媽都有睇過一d中e,佢講到好有信心e好,但最後都......,所以我和媽媽都好灰!

我 PM 了你o

初初我都唔信個中醫 ,又貴唔知係咪呃$$,但真係好多人睇佢,要 book 的,一個接一個,但真的好貴,好肉痛!

大宅

醒目開學勳章

工聯會做針灸都係50蚊一次.唔使上大陸.我上之條腰好痛.針左三次就好返啦.

原帖由 MK2006 於 09-8-5 12:43 發表
呢兩星期佢跟親戚上大陸針灸.. 佢話好好多, 而 ...

大宅

樓主, 我唔識邊個骨科e生好, 但我聽同事講, 佢老豆食咗隻葡萄糖胺就骨痛冇咗. 你可以試下出去問下藥房. 呢隻係保健產品.

希望你媽媽早日康復.
榮華終是三更夢   富貴如同九月霜   
黃金不是千年業   無須過份去緊張

男爵府

Hi!剛剛開机,Sorry ,I'm late,你找過李醫生,但已沒有上班,我想他巳真正退休,你打去1083 check 錢平醫生(他是前瑪麗骨科的副教授) ,診所好似在中環,希望幫到你,如看過西醫一切正常的話,就可放心去試試針炙或按摩. quote]原帖由 lingobb 於 09-8-5 12:30 發表
已打去港安E院,但沒有李潤海這位E生,請問有沒有其他聯絡方法,THANKS A LOTS!!!!!

[/quote]

子爵府

原帖由 wcandtt 於 09-8-5 14:09 發表

我 PM 了你o

初初我都唔信個中醫 ,又貴唔知係咪呃$$,但真係好多人睇佢,要 book 的,一個接一個,但真的好貴,好肉痛!

可以pm埋比我嗎?
因為我爸爸都有骨退化,係小腿膝蓋位置,行路會痛,試過係街痛到行唔到,睇過好多西醫同骨專科,話佢年紀大退化(70歲)只比止痛藥食.依家想轉睇中醫試下

禁止訪問

大宅

已forward給你!!!
原帖由 ching師奶 於 09-8-6 01:02 發表

可以pm埋比我嗎?
因為我爸爸都有骨退化,係小腿膝蓋位置,行路會痛,試過係街痛到行唔到,睇過好多西醫同骨專科,話佢年紀大退化(70歲)只比止痛藥食.依家想轉睇中醫試下 ...

大宅

畀面勳章

原帖由 wcandtt 於 09-8-5 13:29 發表
lingobb,

這是我親身個人體驗,幾年前我隻右腳整親,行路有半年 gut gut 下 ,睇了好多次醫生,都唔得 ,後來我唐呀嫂帶我去睇一個中醫師,跌打 ,睇一次即行得好順 ,他說因我盆骨位置有問題,佢用カ同我推好d骨,睇了 4-5次 ,冇事了,但 ...

Pls also Pm the info to me, Many THX!

首頁

尾頁

跳至