夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

你幾時先得醒啊,尼d男人你仲諗來做咩啊,唉!我真是唔忍得你啊,醒下啦!!

翡翠宮

dun mean to offense,,, but he seems waiting for sperate request from ur mouth:cry:

子爵府

原帖由 HangPig 於 09-8-17 17:04 發表
得罪說句~樓主你根本就自欺欺人,不接受事實,認為你c6是如何的單純,不要再說笑啦~因就算如何單純,當經過時間的洗滌人不多不少也會"老練"吧!當他行錯第一步時就應該知結果,只是你盲目地附和他,就算這裡有n個支持你離開 ...
當他行錯第一步時就應該知結果
兩個都係我心肝定>3<

大宅

你做咩仲咁傻啊!到而家仲比佢話哂事。不過睇你口吻都知道你仲未想放手,我都明既。但為咩要再為一個對自己唔好/傷害自己既人浪費更多時間呢,不如早早地脫苦海啦, 你都未有bb佢就先同第2個有bb喇,就算你地再起一齊,你個心冇條刺嗎不痛嗎?你接受到嗎?假若你再同佢一齊再有bb,你接受到你兒女稱她的bb為哥哥/家姐嗎?不好意思講句, 唔知個d人地以為你係2奶仔tim

你再係咁有排痛架! 可能佢根本唔係你既真命天子..學無間道個句: 條路點行,你自己揀!希望你痛苦既時間快d過去,祝你快樂!要愛自己啊,唔好唔食野啊!

大宅

原帖由 canies 於 09-8-19 04:52 發表
dun mean to offense,,, but he seems waiting for sperate request from ur mouth:cry:

一點都不介意,我也是這麼覺得,所以不會幫佢決定留唔留底!為何他做錯了我就要離婚! 離唔離婚是我的事,佢決定留底,我睇下點囉!表現好既咪行落去囉,有疑心既,心情差既咪到時離囉!心情好既咪聽下佢解唔解釋得通囉!點解我要親手放棄我應得既!!!冇小朋友係我好彩,有既話又有大條道理叫自己忍,比借口自己!

別墅

但你這樣忍下去有用咩?只會令自己d情緒愈來愈down,食安眠藥都話睡不到,這樣值得咩?人家就風流快活,你就晚晚.....
不是說他做錯了就要你離婚, 只是想你行一條開心的路吧!!!!!!!!!!

複式洋房

回覆 45# 貓甦 的文章

樓主,我一直都有睇你的故事, 亦明白要離開一個同自己相處左咁多年的身邊人係一件好難和好痛的事情。
但我到現在開始覺得你好像有點不理性, 和好像有點同自己鬥氣咁。

我唔明點解”你會話做錯事係佢,點解要你離婚。離唔離婚是我的事,佢決定留底,我睇下點囉!表現好既咪行落去囉,有疑心既,心情差既咪到時離囉!心情好既咪聽下佢解唔解釋得通囉!點解我要親手放棄我應得既!!!冇小朋友係我好彩,有既話又有大條道理叫自己忍,比借口自己!”

其實你仲要聽什麼解釋,連小朋友都有了,仲可以有咩解釋令你聽左後係會舒服, 開心,接受個女人和那個小朋友。

老實講, 我唔相信今時今日的女人可包容到這個地步,除非係為了錢,好像上流社會的有錢人太太咁, 做得佢老婆, 就預左有好多唔係自己生的仔女和同別人分享老公。 講真唔好話個男人會比較這些老婆, 我相信連女人自己都會跟另一個女人比較。 咁到時候唔開心的係自己, 最開心的一定係個男人。 仲要個男人識做, 懂得分配時間, 否則一定會有一方唔開心。

你有任何決定彧意願都好, 無人可阻止你, 只是你要清楚邊條路係會令自己過得開心。成世人咁長, 為左啖氣,而要帶住眼淚過的話係好唔值得。 將來的事無人會知, 但現在的路應該點行係可以令自己好行些的絕對在你自己掌握中。

希望你幸福!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我覺得你先生好無用,(不過十個著左九個都係咁)佢唔係等你開口,而係想繼續途避。佢地做錯事就會係咁,唔知點算,拖得就拖, 你開聲鬧就會話係你做成今日咁既局面。你唔出聲等佢黎,佢咪續拖,拖到你頂唔住就出聲話離婚,你唔出聲話離婚,等到佢個邊分開啦,佢就覺得返黎你身邊,佢咪覺得你人間珍品,肯原諒佢比佢番黎囉,我所睇到你現在既情況就係咁,唉,我經歷過晒你既痛苦,我當時重有兩個年幼細路添,你唔使理其他人點講,只要撫心自問,你可以餘生當無事發生過嗎? 我當時既答案係NO...so我提出離婚,跟小朋友重過新生。你亦毋須自責,婚姻兩方面,大家都有錯,但出事時大家就唔可以去逃避,要面對同處理,佢好似正在逃避,但你看似比機會去逃避,唔好咁傻,叫佢出黎講講楚,唔好話邊個提出先,想離婚就出聲,你唔應該繼續suffer的,只會愈加痛苦。相信我這個過來人吧,我當時既痛苦不比你現承受既少…希望你唔好介意我既坦白,只希望可以幫到你,加油

原帖由 貓甦 於 09-8-19 17:13 發表

一點都不介意,我也是這麼覺得,所以不會幫佢決定留唔留底!為何他做錯了我就要離婚! 離唔離婚是我的事,佢決定留底,我睇下點囉!表現好既咪行落去囉,有疑心既,心情差既咪到時離囉!心情好既咪聽下佢解唔解釋得通囉!點解我要親手放 ...
casllsac 該用戶已被刪除

翡翠宮

原帖由 Hunghungmama 於 09-8-19 17:56 發表
樓主,我一直都有睇你的故事, 亦明白要離開一個同自己相處左咁多年的身邊人係一件好難和好痛的事情。
但我到現在開始覺得你好像有點不理性, 和好像有點同自己鬥氣咁。

我唔明點解”你會話做錯事係佢,點解要你離婚。離唔離婚是我的事,佢決定留底,我睇下點囉!表現好既咪行落去囉,有疑心既,心情差既咪到時離囉!心情好既咪聽下佢解唔解釋得通囉!點解我要親手放棄我應得既!!!冇小朋友係我好彩,有既話又有大條道理叫自己忍,比借口自己!”

其實你仲要聽什麼解釋,連小朋友都有了,仲可以有咩解釋令你聽左後係會舒服, 開心,接受個女人和那個小朋友。

完全同意你講的野~~~

其實,我睇完都唔係好明樓主想表達d乜,離唔離婚根本就係雙方的事,點會係佢一個人的事呢???佢老公都講到明要同第2個女人生仔,又點會解釋得通???唔明仲想聽佢乜野解釋???

複式洋房

吓...............算把啦

子爵府

畀面勳章

原帖由 fishtissue 於 09-8-20 01:19 發表
吓...............算把啦

講乜都冇用~~一句到尾
佢離唔開呢個男人!!!
但到時係點,就只有佢自己知!!
名副其實啞子食黃蓮!!

複式洋房

還沒好好的感受 雪花綻放的氣候

我們一起顫抖 會更明白 什麼是溫柔

還沒跟你牽著手 走過荒蕪的沙丘

可能從此以後 學會珍惜 天長和地久

有時候 有時候 我會相信一切有盡頭

相聚離開 都有時候

沒有什麼會永垂不朽

可是我 有時候 寧願選擇留戀不放手

等到風景都看透

也許你會陪我 看細水長流

還沒為你把紅豆 熬成纏綿的傷口

然後一起分享 會更明白 相思的哀愁

還沒好好的感受 醒著親吻的溫柔

可能在我左右 你才追求 孤獨的自由

<<紅豆>>

大宅

原帖由 貓甦 於 09-8-19 17:13 發表

一點都不介意,我也是這麼覺得,所以不會幫佢決定留唔留底!為何他做錯了我就要離婚! 離唔離婚是我的事,佢決定留底,我睇下點囉!表現好既咪行落去囉,有疑心既,心情差既咪到時離囉!心情好既咪聽下佢解唔解釋得通囉!點解我要親手放 ...

你們不需擔心我係咪傻左, 個陣我真係很生氣, 因為有個衝動想自己找第三者, 告訴她:"如你真係有左, 我係無論如何也不會再同先生一齊, 你證明給我看, 真係有bb, 我離婚, 以後你地再有問題的話, 不關我事!"

然後又諗到好多退路比自己, 好矛盾, 好激氣所以先係度發洩吓

放心我無事, 以家已經清楚哂成件事, 真的鬆了一口氣, 是被騙了也是被辜負了, 但也找到了自己; 件事係未解决, 佢仍未確定, 我只想好聚好散!

複式洋房

周瑜打黃盖,有愿打的就有愿捱的.
前面的路要樓主自己去走了,我們看著乾著急也沒用,樓主現在是自己在催眠自己,難聽的講句,樓主需要彻底死心,才能走出困局.
21年的感情,做為女人明白和體諒她現在的"天真和傻".

水晶宮

撇除佢背叛你去同出面女人瞓埋呢樣野唔講,淨講佢話等出面個女人同佢生完BB後就一腳伸開人,呢下已經証明你老公好無情好冷血,佢話愛你係假囉!佢呢刻'計劃'一腳伸開出面個女人,佢遲下都可以咁對你囉!講真佢可以咁周圍同其他女人瞓,基本上佢對世上既女人係一視同仁,係亳無分別囉.

我覺得趁自己後生,你要為自己將來打算.唔好俾呢種男人害你一世,阻住你既人生.

大宅

原帖由 pandayumama 於 09-8-20 18:09 發表
還沒好好的感受 雪花綻放的氣候

我們一起顫抖 會更明白 什麼是溫柔

還沒跟你牽著手 走過荒蕪的沙丘

可能從此以後 學會珍惜 天長和地久

有時候 有時候 我會相信一切有盡頭

相聚離開 都有時候

沒有什麼會永垂不 ...

tks! :D :D :D

大宅

你們知道嗎?

當我不知如何面對, 一直試圖不讓他家人知道這件事, 害怕傷了 - 剛剛解除婚姻危機的 - 兩老的心, 也不知如何幫自己解困, 什麼方法都做了, 什麼方法似乎都沒作用時, 卻發現還有一個方法未試過, 就係不顧一切, 放棄再企圖掌控事態, 放棄掙扎;

當自己告訴自己,我沒有娘家可回,也沒有朋友支持,先生也快走了,既然已一無所有, 就已不能再有什麼可以失去了...
可能你們會說我自欺欺人, 自己放軟自己做傻瓜, 卻慢慢了解了自己, 漸漸多了個姊妹&朋友, 因我姑仔怪我到這種地步才找她訴苦, 她說就算我以後離開了也希望我活得開心; 漸漸又多了個媽媽, 因我99說我不應該自己頂, 我們是一家人, 就算解決不到問題, 告訴她也會令我舒服點, 好覺得自己很對不起我, 只因她兒子這般傷害我, 漸漸又發現以為只為鄧腳才找我的雀友, 卻也很關心我....

所以真的不用擔心我, 我仍可努力的過日子, 只是要開始學習為自己打算罷了, 一點難度都沒有!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你有没有養貓?你好像說你喜歡貓,沒有的話,領養一隻吧!當發現自己是被需要的時候,你會有不同的想法,而且你也不會有時候想以前了~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

你係最清楚自己想法既人, 願你找到光明前路,加油...支持你...!

原帖由 貓甦 於 09-8-21 05:48 發表
你們知道嗎?

當我不知如何面對, 一直試圖不讓他家人知道這件事, 害怕傷了 - 剛剛解除婚姻危機的 - 兩老的心, 也不知如何幫自己解困, 什麼方法都做了, 什麼方法似乎都沒作用時, 卻發現還有一個方法未試過, 就係不顧 ...

首頁
12345...7

尾頁

跳至