跳至

首頁

尾頁

大宅

亞校長話佢自己唔係教徒, 不過好多老師都係, 佢話有0的老師自己會教小朋友信仰方面的野, 但學校本身課程就無編...

原帖由 patwong 於 09-9-8 10:24 發表
其實凌月仙應該係天主教的,因明愛是天主教的嫲﹗佢哋食茶點時都會"多謝天父賜我飲食的"﹗
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

大宅

我女今年都係救恩k1全日班.但係唔係得1條毛巾的,全日班要帶2條的,1條for朝早茶點,第2條連毛巾筒的食完飯用,毛巾筒就用來漱口,同時係廁所會洗返乾淨第2條毛巾留待下午茶點用的.你睇下通告或家長手冊寫明要帶d乜的了,可能係老師無再提你啦.

至於換鞋,大部分的幼稚園都唔興架,當然好似日本咁分室外室內鞋就梗係最衛生啦.救恩玩滑梯,屋仔or課室內有地墊的corner(玩煮飯仔個度)係要學生除鞋的,都ok啦.

zip背脊係無規定,但如果家長要求,老師都會幫手,免得小朋友冷親.但係你要自備汗巾同老師講聲lor.

so far我覺得安排都幾好,我個女話訓覺房有自己籃野,訓覺前將d頭夾放落去,訓醒老師會幫佢夾返.同埋開了學老師已打了3次來講下學生適應成點.

我自己都做過幼稚園,救恩好ok架喇.至少老師真係有愛心,環境好適合小朋友開開心心咁玩.我只係略嫌課程淺了一點.

可能你個班的老師係新的,唔係好識同家長溝通,你可以主動d的.等小笨大個d k2先讀全日班咪放心d囉.

男爵府

原帖由 Nail 於 09-9-17 16:31 發表
我女今年都係救恩k1全日班.但係唔係得1條毛巾的,全日班要帶2條的,1條for朝早茶點,第2條連毛巾筒的食完飯用,毛巾筒就用來漱口,同時係廁所會洗返乾淨第2條毛巾留待下午茶點用的.你睇下通告或家長手冊寫明要帶d乜的了, ...

係咪帶兩個毛巾盒?如只帶一個毛巾筒,兩條毛巾放在一齊嗎?

大宅

是2個盒,分開放的,1條早上茶點用,跟杯放,另1條跟圍裙放

原帖由 Gogojuly 於 09-9-21 01:03 發表

係咪帶兩個毛巾盒?如只帶一個毛巾筒,兩條毛巾放在一齊嗎?

男爵府

原帖由 Nail 於 09-9-21 16:40 發表
是2個盒,分開放的,1條早上茶點用,跟杯放,另1條跟圍裙放

謝謝你

大宅

I vote 潮陽. Because of the super-kind heart of the teachers particular Ms. Chan. They can take care individual students accordingly. Very impressive with their teaching & caring skills to special children. The management is super-excellence, can sense the child-centered way; everything is well-organised & well-informed the parents. It is a very warm environment for children.

Don't know much about救恩. Most of the information is learnt from neighbours. Kg is a Kg comparatively. Heard that the lesson is easy going too. It is a religious school.
:-D :-?

大宅

Further, the teachers will teach the children self-care at 潮陽.
:-D :-?

大宅

咦, 好奇怪啊, 我地全日班時真係得一條毛巾0乍, 我仲專登問左個老師點解一條毛巾用全日添... 就係得放響毛巾筒果條囉... 可能老師以為我問適應期啦咁.....

午睡我地未試過就已經轉左去下午班啦....

不過即使下午班, 都無潮陽咁好.... 好似同老師打招呼講午安同再見, 好多次老師/園長都無等亞女叫佢地己擰開左, 潮陽老師會「捉住」每個小朋友, 企定叫好老師至行0架...

尋日小笨玩完著鞋時倒轉左著, 一直著到放學都無老師發現... 另一個小朋友都係.... 到家長接放學時大家發現都有少少滴汗.... 潮陽小朋友仲細0的, 仲要日日返、放學換鞋, 但一次都無倒轉著, 因為老師會好留心教小朋友, 就算著錯都會馬上改正.... 救恩竟然著到放學都無人知.... 唉.....

可惜潮陽無下午班, 如果唔係我已經轉左返去....
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

複式洋房

以前我的孩子也是帶兩條毛巾的. 我覺得他們很細心噃!

多年都沒試過穿錯鞋, 唔......

我反而覺得要求小朋友叫他們太多, 當年我數過, 要每天從門口到課室, 要叫7個人早晨, 小朋友(細時), 我都覺得有些辛苦

原帖由 李小B太太 於 09-9-23 09:32 發表
咦, 好奇怪啊, 我地全日班時真係得一條毛巾0乍, 我仲專登問左個老師點解一條毛巾用全日添... 就係得放響毛巾筒果條囉... 可能老師以為我問適應期啦咁.....

不過即使下 ...

男爵府

原帖由 李小B太太 於 09-9-23 09:32 發表

不過即使下 ...

我個小朋友試過返轉咗隻襪着番屋企.............

但有時想幼稚園同幼兒園應該不同的,幼兒園真係需要老師照顧周到,但上到幼稚園,他們應該開始學習自理了.或許這真的是一個過程...........

我亦問過老師,佢話家長是可以比小朋友帶兩條毛巾返去的.

大宅

開左學唔夠一個月, 已經兩次放錯通告袋入書包... 唔知個通告袋係小笨自己放定係老師放0架呢...

查實我唔係想「數」救恩有咩不足/我覺得不足的地方, 只係轉左過黎後覺得好多野唔似潮陽咁好, 所以上黎呻下0者..... 我估過多幾個月, 我地習慣左呢度的做法, 就會無野0架啦..... 畢竟潮陽無下午班, 我想同小笨轉返潮陽都唔得...

為左增進「家校溝通」, 我決定多0的參加親子同家校活動, 希望會有幫助啦~~~:loveliness:

原帖由 Gogojuly 於 09-9-24 07:41 發表

我個小朋友試過返轉咗隻襪着番屋企.............

但有時想幼稚園同幼兒園應該不同的,幼兒園真係需要老師照顧周到,但上到幼稚園,他們應該開始學習自理了.或許這真的是一個過程...........

我亦問過老師,佢話家長 ...

別墅

小笨媽,

我個囡都係讀緊救恩 k1, 佢日日放學返屋企都同我講 '今日好開心'..... , 所以我覺得決定讀救恩好正確

不過, 亦可能因為我個囡無返過其他學校, 無讀過 n1, 所以無比較啦!

我只係覺得, 既然你都轉咗下午校啦, 即係都有一d 原因, 令你覺得值得/想留係呢間學校既。 咁, 可唔可以唔好想太多 '過去', 唔好太多比較呢? (只係覺得咁樣, 令你唔開心, 你唔開心, 小朋友會感受到架馬)!

不如集中睇吓救恩呢個學年有咩攪/有咩玩啦。 我幾鍾意佢地學校既設施, 亦鍾意佢地所攪既活動 (eg 家長班), 真係好充實咁

我都識其他小朋友讀救恩 (有d 唔同級, 有d已經畢咗業), 佢地個個都好鍾意救恩架, 同我講, 係救恩3年過得好開心........ 呢個亦係我決定俾個囡讀呢間學校既原因之一

我感受到囡囡果班既老師好有 heart, 不過, 亦明白, 可能每個老師唔同.......

唔好意思, 講得多咗! 不過, 都係想你開心d 咋, 你鍾意間學校多d, 我諗小朋友都感受到咋, 等佢都開心d 返學嘛

男爵府

原帖由 李小B太太 於 09-9-28 13:56 發表
開左學唔夠一個月, 已經兩次放錯通告袋入書包... 唔知個通告袋係小笨自己放定係老師放0架呢...

查實我唔係想「數」救恩有咩不足/我覺得不足的地方, 只係轉左過黎後覺得好多野唔似潮陽咁好, 所以上黎呻下0 ...

救恩的家校活動,真係多得很.............我很想上今個學期的家長班,但沒時間,工人星期日放假,我要做家務,還有很多家庭活動..........

每年的閱讀計劃己夠我忙的了..........但小朋友很喜歡

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 李小B太太 於 09-9-28 13:56 發表

查實我唔係想「數」救恩有咩不足/我覺得不足的地方, 只係轉左過黎後覺得好多野唔似潮陽咁好, 所以上黎呻下0 ...

你咁樣諗, 一定唔會開心~

正如未嫁前受媽咪百般呵護...
嫁咗人, 隨時同99住, 大家生活習慣都需時磨合~
就算唔同99住, 同C6都要互相適應啦!

你咁樣就似新婚數老公毛巾放唔好, 牙膏唧完唔冚蓋一樣~ 要講, 硬係會挑到骨頭啦

男爵府

Hi! May someone tell me is it good for the baby to study Kao Yan whole day class, is the environment is OK for baby to sleep??? What can learn in the afternoon after they sleep. (eg. more English class). Thank you so much.
http://i92.photobucket.com/albums/l29/chrisyam/Christmas/160711198.gif

別墅

原帖由 心朗小B 於 09-9-29 00:05 發表
Hi! May someone tell me is it good for the baby to study Kao Yan whole day class, is the environment is OK for baby to sleep??? What can learn in the afternoon after they sleep. (eg. more English clas ...

我個囡讀上午班, 所以瞓覺方面唔知點, 不過, 我估都唔差, 因為我有幾個朋友既小朋友都讀全日班既, 佢地對救恩都好滿意

全日班下午時間, 大約是:
1:00 -2:45 pm 午睡
2:45 - 3:10 pm 排洗
3:10 - 3:30 pm 茶點
3:30 - 4:00 pm 綜合活動包括: 體能及音樂遊戲/
普通話律動/英文律動
4:00 - 4:25 pm 家課時間 (高 低班)/設計活動
(Project Approach)
活動形式包括: 探索、搜集資料、
參觀、小實驗、話劇、烹飪活動、
美術創作、節奏樂、韻律操等等
4:25 - 4:30 pm 閒餘活動 (課室角落、音樂欣賞、
玩玩具、圖書閱讀)

男爵府

OH! Really thank you and know more about this school now. !!!
http://i92.photobucket.com/albums/l29/chrisyam/Christmas/160711198.gif

大宅

救恩全日班時間表

大宅

WAKAKAKAK 俾你講中曬~~~

原帖由 小倩 於 09-9-28 23:43 發表

你咁樣就似新婚數老公毛巾放唔好, 牙膏唧完唔冚蓋一樣~

大宅

無錯, 大家講得好0岩, 為左積極進取, 我上星期去左聽課程簡介, 仲報埋名做家長義工同埋報左家長班, 今個星期日開始「返學」

真係好多活動, 本來唔想去, 但為左增加對學校的了解, 增加溝通, 唯有積極奮鬥!

首頁

尾頁

跳至