自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Darth 於 09-9-7 16:19 發表
The Department of Health has already issued guidelines to parents and schools that children should NOT attend school if they have fever. That's it. If any parents want to "discuss" on this, talk to th ...

完全同意。我女昨晚話我知道,昨日坐校車返學校途中,隔離同學嘔到連女女一身都係,要係學校換過套校服裙。。

我講明,唔係怪小朋友, 但係唔舒服嘅話,留係家中有足夠休息都好重要~

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 Bluestar 於 09-9-7 14:07 發表
有個同學仔出水痘
都係無返學一星期
跟住返學
d焦還未脫
佢媽媽還是別間學校老師
學校老師又唔理
話"佢家長話醫生話返得學"咁就算

有同班同學家長上bk"呻"
還有人留言話同學家長過慮
老師一定會處理妥當

針唔"吉" ...

我知道呢個case
都吾明點解可以有甘自私的人

侯爵府

其實不論中醫, 西醫角度, 發燒也不要上學, 一來學校唔比, 二來小朋友發緊燒都會攰 d, 唔好令小朋友辛苦啦...

仲有, 發得燒, 一定係身體有 d 問題先會發燒, 雖然未必真係會傳染 ( 有時細路仔出牙都可能會 ) 但都唔好返啦... 等小朋友好好休息好過

水晶宮

原帖由 mormorchan 於 09-9-8 09:38 發表

完全同意。我女昨晚話我知道,昨日坐校車返學校途中,隔離同學嘔到連女女一身都係,要係學校換過套校服裙。。

我講明,唔係怪小朋友, 但係唔舒服嘅話,留係家中有足夠休息都好重要~ ...

希望你女女個同學仔因為暈車浪而嘔,唔係咩唔舒服啦。

伯爵府

Source from the same web. Thanks a lot

http://www.hk-doctor.com/dol/html/dol_803.htm

原帖由 牛精仔 於 09-9-8 01:21 發表
兒童發燒後會長高?
這是家長們美麗的誤會。這誤會是可以理解的:當兒童發燒時,沒有其他病徵,沒有看醫生,父母的主觀意願作崇,便希望不是甚麼病,但發燒總要有個理由。代代相傳,有個名稱叫「發骨節」,好像會發燒,於是可能是一廂 ...

侯爵府

發燒有病真係要好好休息, 唔好返學.
除左會傳染人地, 對病者本身都係極之唔好.
發燒即係身體有問題, 有病抵抗力會更差. 呢個時間仲去返學, 四圍轉. 好易感染到其他併發症.
一有併發症就有生命危險, 可大可少.
希望所有媽咪認真對待子女發燒生病問題, 俾佢地係屋企好好休息, 好番晒先返學.

唔會因為上少幾日課, 成績一落千丈!!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 manfatcentre 於 09-9-7 13:30 發表
對不起. 可能你地唔arm聽.
只是發骨節...但這有可能是事實.

當然為了大家安心. 我小朋友有燒我都唔會俾佢返

發燒絕對不一定是傳染性的病

細菌和病毒周圍都有. 加強自己體質更重要 ...

我曾經問過幾醫生,佢地都話發骨節係唔會發高燒(超過100度),可能體溫會高少少,好多人就係唸係發骨節,就擔誤少朋友的病情,發燒就係已經係出現了一些病徵,有些傳染病都係發幾日燒先出現真正的病徵,如玫瑰疹就係咁,所以一發燒就要看醫生及休息。

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原帖由 manfatcentre 於 09-9-8 13:37 發表
Source from the same web. Thanks a lot

http://www.hk-doctor.com/dol/html/dol_803.htm

路過.

個 source 只係話發骨節, 無提到發骨節同發燒有乜關係.

Ms.Liu:本人有一個六歲男孩,由兩歲開始膝部都會經常痛楚,一個月都有兩三次,厲害時會睡不著,整晚喊痛,只好幫他塗deepheating,有時會用冰敷,家庭醫生認為只是"發骨節",因沒有腫脹。本人有以下問題,發骨節會到何時才會不痛?以上方法是否正確,會否影響骨骼發展?謝謝!(07/08/2003)

發骨節,不會「由兩歲開始」持續到現在的,一般只會在何長骨急速生長的幾個月內發生的。建議你找真正的骨科專科醫生詳細檢查及診斷清楚,再談如何處理。

首頁

尾頁

跳至