基督家庭

跳至

首頁

尾頁

洋房

侯爵府

各位團友, 你地有無睇緊邊卷聖經呀?

複式洋房

詩篇

原帖由 pyjess 於 09-9-14 23:05 發表

大宅

詩篇,林前~~

大宅

唔好意思, 因不常有時間上來現在才覆大家~

好感謝各位在此主題內留言及意見, 真係得益良多~~
我會努力及克服自己的藉口, 願主帶領引路及主內弟兄姊妹彼此記念!!!!!

複式洋房

創世記

大宅

dear all

Can I join the 虛擬團契??!!

大家好, 我都係一樣, 小學時已經信主及決志, 之后, 因為青年期間迷失了, 人大了, 生了小朋友, 經歷了很多, 身心也累了, 真的希望回主旁, 並有天父的看顧.

最近, 我在家左近找到了一間教會, 會中華基督教九龍塘宣道會. 我並帶小朋友一起返, 我沒有理會其他人怎樣看, 因為我返教會是為了主. 不是為其他人.

我老公並沒有跟我一起返的, 因為他不信主的, 但好彩, 佢沒有返對我帶小朋友返.

不過, 有一件事, 我有D 唔開心, 因為我想為小朋友領洗, 可是, 我知道他們一定要父母都是已洗禮的基督徙.
但是, 這沒有影響我. 因為我知道信主, 天父是不會計較我們是否已洗禮.

大宅

另外, 想買過一本新的聖經, 大家有冇好介紹?

侯爵府

歡迎你!

我估你是想"嬰兒奉獻", 以表明你用聖經教道教養孩子吧?
一般教會不會要求父母都已受洗, 子女才可受洗, 但不會為18歲以下小朋友施洗, 因為他們尚未慎重做決定; 如要領洗, 都要上洗禮班
至於嬰兒奉獻是否需要父母都已受洗, 我就不知道了

如你想買聖經, 可到各大基督教書局買"和合本"或"新譯本"聖經
聖經內容沒分別, 但前者是百多年前外國人譯的, 文筆與現代有點不同, 但最多教會使用; 後者文理較易明白
另外, 也可以買一些"靈修版", 是經文+思想問題....經文全都沒分別, 但靈修問題針對不同人的需要, 例如: 你可以買婦女靈修版, 孩子夠大, 可以看青少年靈修版...

要為你老公祈禱啊!

原帖由 kennistong 於 09-9-17 00:31 發表
另外, 想買過一本新的聖經, 大家有冇好介紹?

侯爵府

我又再出埃及....因為出完埃及之後, 尤其撤母耳之後, 我睇極都睇唔熟, d歷史, 人物, 教訓都搞到亂晒....

好羨慕你地可以睇詩篇, 我知有d人睇詩篇會好感動, 好見到神o既慈愛, 有d甚至覺得創世記係一篇詩(佢地比較感性)...但我睇詩篇總係覺得篇篇都差不多

原帖由 BeautyMM 於 09-9-16 13:13 發表
創世記

複式洋房

http://www.ccbiblestudy.org/index-T.htm

原帖由 pyjess 於 09-9-17 10:21 發表
我又再出埃及....因為出完埃及之後, 尤其撤母耳之後, 我睇極都睇唔熟, d歷史, 人物, 教訓都搞到亂晒....

好羨慕你地可以睇詩篇, 我知有d人睇詩篇會好感動, 好見到神o既慈愛, 有d甚至覺得創世記係一篇詩(佢地比較感 ...

大宅

Pyjess

Yes, 就是"嬰兒奉獻”, 想不算是領洗. 如你所講以表明我會聖經教道教養孩子.
可能是我用錯了形容語, 我會再打電話去問下. 希望可以, 再者, 我都希望在教會內認識多一些教友, 希望他們可以精神上支持我.
我已前都是用"和合本"的, 但真的不太明白. 今天放工后, 去突破看看先.
大家都知道, 要改變一個人, 是很難的, 特別是宗教上, 所以我很佩服的媽媽的妹妹, 我婆婆只係去左美國1個月和她一起住, 她可以令我婆婆由拜神變了信主. 而且婆婆係美國回來后, 把公公的神位由莊香變了有本聖經在旁.

侯爵府

可以參加團契, 認識多d同年齡/背景o既朋友

改變..可以話好易, 又可以話好難, 人力改變..好難, 但每個改變左o既基督徒, 都係一個神跡

原帖由 kennistong 於 09-9-17 15:56 發表
Pyjess

Yes, 就是"嬰兒奉獻”, 想不算是領洗. 如你所講以表明我會聖經教道教養孩子.
可能是我用錯了形容語, 我會再打電話去問下. 希望可以, 再者, 我都希望在教會內認識多一些教友, 希望他們可以精神上支持我.
...

複式洋房

原帖由 pyjess 於 09-9-17 10:21 發表
好羨慕你地可以睇詩篇, 我知有d人睇詩篇會好感動, 好見到神o既慈愛, 有d甚至覺得創世記係一篇詩(佢地比較感 ...

其實很多弟兄姊妹睇到出埃及記左右, 就會如以色列人一樣, 在礦野行來行去, 出唔到埃及, 因為當中的會幕及獻祭的記載, 真是... 去到利未記, 更是頭痕... 再到民數記, 簡直就是比那些數字搞到一頭煙...
其實讀史書(五經至王代下)是有方法的, 因為有時只是睇, 未必明白表面的意思, 還要牽涉明白不同寫作時代的歷史背景, 近東文化, 才可以掌握當中的訊息, 而不致搞到亂晒.
如大家有興趣, 網上虛疑團契的第一次活動, 我們可以一齊由五經或歷史書開始, 每日一齊讀一篇, 互相分享一下當中的領受, 一班人一齊讀, 可以互相支持, 大家認為如何?

侯爵府

Good idea!

大家OK?
原帖由 BeautyMM 於 09-9-18 19:26 發表

其實很多弟兄姊妹睇到出埃及記左右, 就會如以色列人一樣, 在礦野行來行去, 出唔到埃及, 因為當中的會幕及獻祭的記載, 真是... 去到利未記, 更是頭痕... 再到民數記, 簡直就是比那些數字搞到一頭煙...
其實讀史書(五 ...

複式洋房

原帖由 pyjess 於 09-9-19 00:25 發表
Good idea!
大家OK?

大家有興趣想由那一卷聖經開始??

首頁

尾頁

跳至