跳至

首頁
12345...67

尾頁

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

原帖由 ginnytsim 於 09-9-22 22:30 發表

oh! 係播! 睇來細佬係鄰舍都返得幾happy喎! 有沒被老師投訴佢太活躍呀?

今日同個朋友講開幼稚園 (佢個小朋友 K1 轉左生命) , 佢覺得兒童樂園 d 老 c 好有細心 .
我都覺得呢 d 非牟利老 c 會細心 d , 好似家姐而家轉左讀真光 , 我發覺個老 c 都唔係好應得邊個家長打邊個家長.

大宅

原帖由 三個白白豬 於 09-9-22 22:42 發表

今日同個朋友講開幼稚園 (佢個小朋友 K1 轉左生命) , 佢覺得兒童樂園 d 老 c 好有細心 .
我都覺得呢 d 非牟利老 c 會細心 d , 好似家姐而家轉左讀真光 , 我發覺個老 c 都唔係好應得邊個家長打邊個家長. ...

會唔會係真光太多班, 所以啲老師到家陣都認唔曬啲家長呀! 不過, 唔認得啲家長都無相乾, 最緊要認得啲小朋友!

男爵府

Hebe好D未? 依家好容易病, 要小心點!
盈盈8月返學至今, 每朝都扭抱唔肯入學校, 放學好似放監咁, 一支箭咁走出嚟!
返學扭地, 爭玩具, 都係唔食嘢!
9月換咗個新班主任,見佢幾次罰阿女都好粗魯, eg,排隊 ~ 一手"的"起佢"突"番落地, 對佢吼叫 ~ 你同我企好! ~唔知呢D係唔係正確對待幼兒嘅方法!
唔下定論住, 睇多排先! 其實依家都有時特登行去學校D窗"裝"吓佢哋上堂D情況!
我女返學, 學得最叻係講"打" &對人吼叫! 唔知關唔關新老所師事! (唔係偏見, 成個8月都唔係咁嘅, 咁橋9月近排先係咁!)
舊果個老師雖然後生, 但好似有愛心D, 又會每日講D阿女响學校嘅情況! 雖然校長話呢個新老師有十幾年教學經驗....但係好似暴戾咗D....雖然我女係好曳.....以暴易暴 ~ 都唔係好辦法!
我女都病咗, 冇返學個幾禮拜了, 呢兩日先叫好D, 但D鼻水都係洗流過不停, 希望周未好返, 因為我哋要出門呀!
有空電我再詳談! 寫字好累呀!
原帖由 鄧豬太太 於 09-9-22 13:04 發表

返學返成點呀?囡囡適應嗎?我而家都想找上午半日N比HEBE,但係找不到,報左D興趣班同PLAYGROUP比佢玩住先,昨日HEBE4點多開始發高燒,醫生話大機會係豬流感喎,而家不斷都係39到左右,好擔心,因為我冇得請假,只有阿PEN陪 ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

兒童樂園我都係上網交表咋!冇上過學校睇!因n1半日班唔多學校有,所以報左先!佢有打電話同我confirm收到報名表,但就冇咁快有編號喎!

原帖由 corrochan 於 09-9-22 16:31 發表
呢間兒童樂園,我三四月嘅時候去咗交表報n班,不過係12月插班,我八月打去問,佢話排成30幾,不過n班連k班計。不過你哋有冇實地睇過間學校?我上過去,間學校真係好細,佢並唔係佔晒全層,只係一層嘅其中幾個課室。啲小朋友排隊要喺樓 ...

男爵府

鄰舍我都交左form報出年n1

我填張form時覺得有d奇怪,竟然要填每月收入、租金、管理費&差餉

interview 問d咩㗎?

原帖由 三個白白豬 於 09-9-22 22:37 發表

佢個衰仔 , 持住自已熟架部 , 朝早臨入課室就喊 , 喊到要人抱下就收聲 , 唔抱就典地mouth:mouth:" />
老 C 話佢係課室周圍走 , 玩滑梯又成日跳落黎 , 看少陣都唔得.
佢係全校最細果個 ,又成日扮D K 怪樣 ,可能係咁多人鍚呱 ...

大宅

HELLO, 我囡依家都返緊N1.
佢鐘意返學! 鐘意唱歌! 但也比以前曳左!
而且既然會知道自己的物件放低左會有人搶, 要保護! 這個, 我有點諤然!

伯爵府

原帖由 sarahtsw 於 09-9-23 09:10 發表
鄰舍我都交左form報出年n1

我填張form時覺得有d奇怪,竟然要填每月收入、租金、管理費&差餉

interview 問d咩㗎?

冇野問架 , 叫得你去 in 就一定收你.
佢唔會揀人入讀.

伯爵府

原帖由 ginnytsim 於 09-9-22 23:47 發表

會唔會係真光太多班, 所以啲老師到家陣都認唔曬啲家長呀! 不過, 唔認得啲家長都無相乾, 最緊要認得啲小朋友!

自己果班咋
上下午加埋都係六十個左右.
人地夠一個星期就記得百幾個啦 ~ (唔計舊生 , 起碼都七八十個)

伯爵府

原帖由 ahbebe88 於 09-9-23 00:34 發表
Hebe好D未? 依家好容易病, 要小心點!
盈盈8月返學至今, 每朝都扭抱唔肯入學校, 放學好似放監咁, 一支箭咁走出嚟!
返學扭地, 爭玩具, 都係唔食嘢!
9月換咗個新班主任,見佢幾次罰阿女都好粗魯, eg,排隊 ~ 一手" ...

又去到玩呀 ?
早叫你返鄰舎架啦 , 比左留位費又唔讀

大宅

畀面勳章

原帖由 ginnytsim 於 09-9-22 22:26 發表

無上過去呀! mu唔係全層架? 咁就真係要再考慮下喇! 唔該曬你啲料呀!

係全層架,但佢樓梯口果邊係廚房同小朋友洗手間黎,另一邊就係課室囉~
我上次上去買表無上過天台睇呀,但有媽媽同我講果間幾好,同埋我都係諗住俾佢返半日n,又近屋企,所以就遞左表插出年1月,但9月k會轉

大宅

原帖由 三個白白豬 於 09-9-23 10:56 發表

自己果班咋
上下午加埋都係六十個左右.
人地夠一個星期就記得百幾個啦 ~ (唔計舊生 , 起碼都七八十個)

咁又真係幾無記性喎!
今日係大同買咗兩個雙黃白蓮蓉月餅, 未食呀! 又買咗個豬籠俾阿仔玩, 佢一見到個籠就係到猛指住啲花花大叫, 真係大leung.

大宅

原帖由 kathy622 於 09-9-23 18:19 發表

係全層架,但佢樓梯口果邊係廚房同小朋友洗手間黎,另一邊就係課室囉~
我上次上去買表無上過天台睇呀,但有媽媽同我講果間幾好,同埋我都係諗住俾佢返半日n,又近屋企,所以就遞左表插出年1月,但9月k會轉 ...

我本來都係諗住俾阿仔插出年1月返半日n, 9月k轉其他幼稚園架. 咁我屋企行過去都係10-15分鐘. 不過, 佢果到係咪無lift架? 抱住阿仔行10-15分鐘再行4層樓梯都幾強身健體架!mouth:

男爵府

步你後塵, 去泰國疏乎吓, 希望盈盈配合, 唔扭計啦!
唉, 我諗住試新嘢嘛, 我不入地獄, 誰入地獄 ~ 你講到間嘢咁恐佈, 我咪比曳曳盈會一會佢囉!

原帖由 三個白白豬 於 09-9-23 10:59 發表

又去到玩呀 ?
早叫你返鄰舎架啦 , 比左留位費又唔讀

男爵府

你講緊間"地獄"是邊間呀?

原帖由 ahbebe88 於 09-9-23 23:41 發表
唉, 我諗住試新嘢嘛, 我不入地獄, 誰入地獄 ~ 你講到間嘢咁恐佈, 我咪比曳曳盈會一會佢囉!

男爵府

對!係無lift!
日日運動身體好!:lol

我都未話比婆婆知!:-P

原帖由 ginnytsim 於 09-9-23 22:32 發表

我本來都係諗住俾阿仔插出年1月返半日n, 9月k轉其他幼稚園架. 咁我屋企行過去都係10-15分鐘. 不過, 佢果到係咪無lift架? 抱住阿仔行10-15分鐘再行4層樓梯都幾強身健體架!mouth:mouth:" /> ...

伯爵府

原帖由 ginnytsim 於 09-9-23 22:26 發表

咁又真係幾無記性喎!
今日係大同買咗兩個雙黃白蓮蓉月餅, 未食呀! 又買咗個豬籠俾阿仔玩, 佢一見到個籠就係到猛指住啲花花大叫, 真係大leung. ...

點解唔買個五仁試下呀 , 佢最出名喎

伯爵府

原帖由 ginnytsim 於 09-9-23 22:32 發表

我本來都係諗住俾阿仔插出年1月返半日n, 9月k轉其他幼稚園架. 咁我屋企行過去都係10-15分鐘. 不過, 佢果到係咪無lift架? 抱住阿仔行10-15分鐘再行4層樓梯都幾強身健體架!mouth:mouth:" /> ...

到時佢就自己行架啦.
而家阿仔返學都係自己行樓梯上落.
出到街又係自己行 , 不過有時我自己衰,"炎"佢行得慢先抱佢.
爸爸話細佬返左學 , 主動左好左,肯跟我講多 D 野.
介片果到 , 老 C 話佢次次去廁所都痾得出 , 佢忍尿就未掂.

伯爵府

原帖由 ahbebe88 於 09-9-23 23:41 發表

頂得順麻 一日帶幾多條褲返學呀 ?

伯爵府

原帖由 sarahtsw 於 09-9-24 09:16 發表
你講緊間"地獄"是邊間呀?

聖瑪提亞堂 , 佢唔比小朋友著片返學 , 如未介到片就每日預備一大堆褲仔比佢替換.

大宅

畀面勳章

係無lift架,可能我住唐樓,抱慣左,同埋亞仔係大會堂好少要我抱佢行樓梯,佢多數會自己行架,所以我又唔覺得有問題

都係4層姐,我日日行6層都係咁啦,日日行好快就會慣架啦,當減肥囉

首頁
12345...67

尾頁

跳至