自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

SORRY呀我5係成日黎所以遲左答你啫 5好介意啦
原帖由 1013angel 於 09-10-9 16:00 發表
無人答我

翡翠宮

禾刀矛佢地D豬料典登呀
原帖由 豬圓肉潤 於 09-10-9 18:18 發表
登爆子得唔得呀?

翡翠宮

當然~當然~我一定撐佢架 所以我近排都攰到死都盡量留響E院陪佢夜少少囉 呢D都只係我能力範圍可以做得到既嘢黎 其他就要睇佢自己造化啦
原帖由 小熊帽 於 09-10-9 19:47 發表
樓主,你記住上黎update. 你要撐住你家姐ga....

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 ringoivy 於 09-10-12 14:22 發表
無肝炎, 無貧血當然最重要係無愛滋啦 一個健康既人就可以了 去紅十字會填張FORM話你想捐骨髓咁佢地就會同你驗血同抽血 做啱左配對就會配比合適既病患者你係咪都有意去捐呀:ques ...
ringoivy...妳好!我ok健康ka!只係瘦咗dd啦 我好想去捐...but老公唔想...佢有好多憂慮...妳可否畀d有關捐骨髓嘅資料我嗎 ??? 我好想幚人...我希望可以說服佢畀我去捐贈!!! 希望妳早日搵啱捐贈者!早日康復!!!pm資料畀我ok???

你的人格如何,你的人生亦必如何!

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 ringoivy 於 09-10-12 14:23 發表
SORRY呀我5係成日黎所以遲左答你啫 5好介意啦
唔緊要啦 知妳好忙喇! take care!!!

翡翠宮

mouth: SORRY我5曉張貼紅十字會捐骨髓個PART過黎呀 你可以去紅十字會網頁, 左手邊有一項係講捐骨髓的 好多謝你咁有心呀 我老公都5讚成我去捐的 但我同佢講自己親眼見過患者同感受到作為家屬既深路歷程同惶恐所以我都係堅持己見去登記, 佢亦無阻止我 你老公都係愛鍚你啫千其5好為呢件事而有爭嗌 其實你大可同老公解釋現今E學倡明可以捐血幹細胞的, 就好似捐血咁之嘛 然而咁簡單既程序就可以救活一條命又何樂而不為呢 但倘若佢都依然抗你拒都無為免強了, 因為我5想你地夫妻不和 其實幫人都有好多種既 晌呢方面幫5到個班人, 你大可從第二D途徑去幫助, 例如幫手傳遞訊息捐錢比癌症基金, 都不失為一個幫人既好方法 多謝您啊ANGEL
原帖由 1013angel 於 09-10-12 14:51 發表
ringoivy...妳好!我ok健康ka!只係瘦咗dd啦 我好想去捐...but老公唔想...佢有好多憂慮...妳可否畀d有關捐骨髓嘅資料我嗎 ??? 我好想幚人...我希望可以說服佢畀我去捐贈!!! 希望妳早日搵啱捐 ...

翡翠宮

U2
原帖由 1013angel 於 09-10-12 14:54 發表
唔緊要啦 知妳好忙喇! take care!!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

週邊血幹細胞捐贈

現時除傳統的骨髓捐贈外,造血幹細胞亦可透過血液分離機從捐髓者的周邊血抽取。不過在正常情況下血液中的造血幹細胞含量非常低,捐贈前數天需要注射粒細胞集落刺激因子(G-CSF),才能將骨髓之造血幹細胞驅趕至周邊血來便於收集。造血幹細胞是經由血液分離機取得,過程與一般捐血類似(如成分捐血捐贈血漿和血小板)。

白血球生長激素(G-CSF)普遍應用於很多病患,如癌症病患接受化學治療或造血幹細胞移植後,使用白血球生長激素(G-CSF)使白血球數目提高,已經被各主要國家衛生主管機關核准常規使用。

整個捐贈過程需要三至四小時完成,不需進行全身麻醉。但是如果提取的造血幹細胞數量不足夠,捐贈者或需要進行第兩次的血液分離程序。

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 ringoivy 於 09-10-13 22:48 發表
mouth:mouth:" />mouth:" /> SORRY我5曉張貼紅十字會捐骨髓個PART過黎呀 你可以去紅十字會網頁, 左手邊有一項係講捐骨髓的 好多謝你咁有心呀 我老公都5讚成我去捐的 但我同佢講自己親眼見過患者同感受 ...
You welcome! 我不停向佢落藥啦, 希望勸服到佢都捐埋一份,佢一直有捐血嘅,佢係O型,我係B型,有分血型嗎?
妳言重喇 助人為快樂G本啊 一定要去紅十字會?
妳同妳家姐都要堅強D...好好take care妳&妳家姐!

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 candiceLingLing 於 09-10-13 23:33 發表
現時除傳統的骨髓捐贈外,造血幹細胞亦可透過血液分離機從捐髓者的周邊血抽取。不過在正常情況下血液中的造血幹細胞含量非常低,捐贈前數天需要注射粒細胞集落刺激因子(G-CSF),才能將骨髓之造血幹細胞驅趕至周邊血來便於 ...
thank you!!!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

3位人兄快D出來啦!祝你家姐手術成功!

翡翠宮

多謝你既資訊呀CANDICE玲玲
原帖由 candiceLingLing 於 09-10-13 23:33 發表
現時除傳統的骨髓捐贈外,造血幹細胞亦可透過血液分離機從捐髓者的周邊血抽取。不過在正常情況下血液中的造血幹細胞含量非常低,捐贈前數天需要注射粒細胞集落刺激因子(G-CSF),才能將骨髓之造血幹細胞驅趕至周邊血來便於 ...

翡翠宮

我可以做既都只係繼續去紅十字會到捐血比佢, 而骨髓已經5啱 我都無嘢可以幫到佢了, 只係佢留E時陪下佢咁囉 好彩佢都好堅強可能有你地一班熱心人仕同佢既朋友支持佢啦 當然我地屋企人既支持都好重要我都希望你老豆肯改變初衷同你一齊去捐骨髓啦
原帖由 1013angel 於 09-10-14 00:41 發表
You welcome! 我不停向佢落藥啦, 希望勸服到佢都捐埋一份,佢一直有捐血嘅,佢係O型,我係B型,有分血型嗎?
妳言重喇 助人為快樂G本啊 一定要去紅十字會?
妳同妳家姐都要堅強D.. ...

翡翠宮

謝謝您啊AMY
原帖由 AMY19821109 於 09-10-14 00:55 發表
3位人兄快D出來啦!祝你家姐手術成功!

翡翠宮

講樣嘢過你地G呀 我對上個次九月十二號去捐血, 前日見到家姐用緊個包血又係九月十二號的5G係咪我既呢

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

希望到時手術成功!
知足常樂 自得其樂 苦中作樂

翡翠宮

同做手術仲有好大段距離呀 因為未粉到個山個啱骨髓既人
原帖由 cat囝 於 09-10-14 13:03 發表
希望到時手術成功!

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

希望果3位熱心人仕唔好縮沙~
呀牛~努力~支持你!!

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 ringoivy 於 09-10-14 13:00 發表
我可以做既都只係繼續去紅十字會到捐血比佢, 而骨髓已經5啱 我都無嘢可以幫到佢了, 只係佢留E時陪下佢咁囉 好彩佢都好堅強可能有你地一班熱心人仕同佢既朋友支持佢啦 當然我地屋企人既支持 ...
妳言重喇,我都未捐,妳就咁客氣 p.s.唔係我老豆,係我老公啊.... 有機會幫人係好開心嘅 我會不斷叫佢ka嘞... 希望在明天!!!

翡翠宮

些些李呀俊孖
原帖由 chunchunbb 於 09-10-14 13:13 發表
希望果3位熱心人仕唔好縮沙~
呀牛~努力~支持你!!

首頁

尾頁

跳至