自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大陸孕婦都是人, 真是好慘!: 人間災難多啊!

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 monmon123 於 09-10-11 10:54 發表
主診醫生不在醫院, may this reason cause delay ?????

私家醫院幾時都係生得先call掛單醫生黎,如果有突發意外,真係未必即時可以處理到。有d醫生仲要諗住作動未必即時生得,係診所睇多幾個症先去醫院!!!

我都有朋友試過係養和生仔,作動入院call醫生,醫生黎緊途中,bb已經出左世!

珍珠宮

當整個醫療体制應付唔到,唔好話這種不能預防的慘劇會發生,連可以避免都不能避免,最近政府己經停止接收非本地孕婦了,政府開始爆煲,大家便知道幾大件事.
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

伯爵府

牛年勳章

SandyKL

學到野,Thanks!

琥珀宮

VirgoKaren,

唔好客氣!都係網上摷到既資料,並且知道原來係台灣都曾有幾單類似情況打醫療官司,檢控官一方以醫生並沒在場監視或打過量催生劑份量去進行訴訟,可以進入以下再睇下呢位台灣醫生點寫:

http://www.drkao.com/3rd_site/3_2/0088.htm

呢一位醫生認為羊水栓塞與打過量催生劑無關,佢所寫既解釋幾詳細。

相信呢一類醫療官司係香港並非常見,所以初報導出黎,一般有咁既意見,實在係未睇真呢一方面既研究,單以件事表面就去作出判斷。

原帖由 virgokaren 於 09-10-11 17:05 發表
SandyKL

學到野,Thanks!

禁止訪問

畀面勳章

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我生b時咪又係半隻腳叉左入去鬼門關, 我自己當時都唔知咁大件事, 只知要即時開刀, 否則...
我都係生完個b, 先知自己咁大鑊咋...
我個妹生完, 直情入左icu添呀, 好在佢最後無事姐

伯爵府

原帖由 virgokaren 於 09-10-11 01:21 發表
我記得以前香港出生率是0夭折。
仲話香港生仔係最安全的。

但係hk宜家要應付咁多大陸的產婦,吃不消了,
政府停收大陸產婦就知道事态有幾

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 virgokaren 於 09-10-11 01:21 發表
我記得以前香港出生率是0夭折。
仲話香港生仔係最安全的。

好似話, 產婦出事, 香港每年只是個位數. 諗下柑多大陸人落黎生, 其實都係好安全架啦.

大宅

同意!這是不幸事件而非=醫療事故/人為意外/失誤...但我都好替這家庭難過!

原帖由 pyjess 於 09-10-11 01:41 發表
求下大家, 唔好一見到生仔出左事就一定=醫療事故/人為意外/失誤, 然後話醫院醫生有問題....尤其羊水栓塞係孕婦對羊水過敏造成

我同另外幾個BK MAMI都試過羊水栓塞, 只係好采救得返
http://forum.baby-kingdom.com/t ...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

因為我bb而家仲係屯門D7...
我仲要今日先出院..所以我起初都唔知咩事...
係我老公接我出院果陣問姑娘先知有尼單野..
個bb sd左去屯門D7...
但我一出院就過D7睇我bb..就見到好多記者係門口囉..
其實影響好大..出出入入係又影唔係又影..都唔知做咩

當我係D7入面仲見到個講國語講到好勞嘈o既男人...
佢講緊電話..我仲諗...係bb icu入面講電話都無人話o既..
後尾睇新聞先知唔怪得之無人鬧啦..
佢就係個bb o既爸爸

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

洋房

其實如果自己是主角,你就不可能會覺得是意外

侯爵府

無錯! 邊個想承認自己就係唔好采O個個...

原帖由 陳大明 於 09-10-11 23:15 發表

侯爵府

對呀, 尤其我好關注個小朋友..希望家人公平對待佢
原帖由 NgoNgo 於 09-10-11 21:49 發表
同意!這是不幸事件而非=醫療事故/人為意外/失誤...但我都好替這家庭難過!

大宅

原帖由 陳大明 於 09-10-11 23:15 發表

yes,I agree!

侯爵府

其實今年有兩單類同O既官司

原帖由 SandyKL 於 09-10-11 18:03 發表
VirgoKaren,

唔好客氣!都係網上摷到既資料,並且知道原來係台灣都曾有幾單類似情況打醫療官司,檢控官一方以醫生並沒在場監視或打過量催生劑份量去進行訴訟,可以進入以下再睇下呢位台灣醫生點寫:

http://www.drkao. ...

琥珀宮

係電視上見到訪問個爸爸,佢都好冷靜理性,佢想得番一個調查結果都好正常。

相反,周一嶽發言令人覺得佢事不關己,就講到有咁嚴重得咁嚴重,有種落井下石既感覺,睇離政府想藉此次事件收緊對私家醫院既控制。

侯爵府

300% AGREE!

原帖由 SandyKL 於 09-10-11 23:45 發表
係電視上見到訪問個爸爸,佢都好冷靜理性,佢想得番一個調查結果都好正常。

相反,周一嶽發言令人覺得佢事不關己,就講到有咁嚴重得咁嚴重,有種落井下石既感覺,睇離政府想藉此次事件收緊對私家醫院既控制。 ...

大宅

迎接新生命的同時卻又要眼見最愛的人離世,呢種痛.....只係諗下都覺得難過...最可憐係個BB...
最愛你的笑容

首頁

尾頁

跳至