懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

就算主診醫生在場, 都唔一定救得返, 救唔救到同時間長短有關, 同年齡亦有關...上年死左o個個36歲, 呢個33歲, 我28歲

如果無事, 就唔會緊急開刀喇, 開刀都係保住個細o既先...因為羊水栓塞會block住個肺, 呼吸唔到

原帖由 SmartCandy 於 09-10-12 11:31 發表
原來在緊急剖腹手術時,其主診醫生林孝傑並未到場,當記者事發後致林時,其拒絕回應何時到達醫院及何時接到醫院的急電,只表示對事件感到遺憾。 ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

摘自明報 2009-10-12

醫院:溝通充分 同行:值得商榷

孕婦發病期間,他指雖無醫生在旁,但助產士已按守則,定時為孕婦及胎兒檢查,由孕婦表示產痛增加,到助產士為她準備止痛藥,只是一至兩分鐘時間,不存在無醫生在場的問題。他強調,有關助產士至少3次透過電話與汪婦主診醫生聯絡報告進展,有充分溝通,「不存在這段時間內,醫生護士有任何錯失!」該院對上一宗產婦羊水栓塞死亡個案在1996年發生。

不過,多名婦產科醫生指出,醫生未有親自為病人作臨診斷,便「遙控」助產士開催生劑並不理想。婦產科專科醫生盧兆輝不諱言,「未有醫生檢查已開催生劑,值得商榷,公立醫院早已不許電話遙控落催生劑!」他指為產婦靜脈注射催生劑有一定風險,部分私家醫生如山頂明德醫院已不許未經醫生檢驗由助產士進行。

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 pyjess 於 09-10-11 23:50 發表
羊水栓塞唔關醫生/醫院事, 係孕婦本身對羊水過敏, 做幾多次產檢都無用, 唔會知, 同崔生亦無關

我今年都係羊水栓塞, 行過鬼門關,所以好清楚, 係余若星醫生同法國醫院救返我 ...

0704都好似有個媽媽係咁.. 又係响鬼門關走咗個圈.. 住咗幾日ICU

其實呢d係好正常嘅生仔"副作用"
只不過e+ d人唔記個咗, 生仔其實係有生命危險嘅! 而呢d危險只係會因為科學進步而有所"改善" 而唔係會無咗個問題!

別墅

其實唔明點解個孕婦生得但個主診醫生竟然唔係度~ 雖然話個助產護士跟足程序做, 但醫生唔係度, 始終俾人感覺有d問題!!! 亦都俾會俾人針住呢點去討論...

人在做,天在看!
>>小三<<

大宅

本報訊】(記者 李見安)一名內地孕婦在浸會醫院剖腹誕下男嬰,疑因羊水栓塞,在分娩後兩小時內死亡。浸會醫院昨日交代事件時坦承,主診醫生林孝傑在死者作動期間一直不在場,只靠電話「遙控」助產士為她注射催生劑,當死者陷於昏迷前5分鐘,更完全沒有醫護在場協助,直至孕婦進行剖腹產子時主診醫生才趕至。對於主診醫生姍姍來遲,浸會醫院行政總監陳崇一解釋,由於分娩過程歷時10多小時,「不會全程有醫生在場」,否認事故涉及人為疏忽。死者丈夫則表示,不接受醫院解釋,誓要為妻子追討公道。 電話吩咐 注射催生劑  死者是一名33歲深圳孕婦,今次懷有第二胎,上周五(9日)晚入住浸會醫院待產。翌日上午8時她仍未能分娩,當時主診醫生透過電話吩咐助產士為她注射催生劑。至9時半,女事主陣痛加劇,要求提供止痛藥,助產士離場取藥,期間只有丈夫陪伴在側,沒有醫護在場。5分鐘後助產士回來,發現產婦面唇發紫及昏迷,即通知主診醫生、駐院婦產科顧問醫生等,並送往手術室進行緊急剖腹產子,主診醫生之後趕至。男嬰出世初時有缺氧跡象,由在場醫護進行急救,產婦於產子後兩小時不治。 死者丈夫氣憤 報警處理  死者丈夫陳耀輝昨稱,院方至今未有接觸家屬交代死因,覺得氣憤。他說,妻子在昏迷前一直沒有醫生在場,昏迷後有一名醫生趕至,但並非主診醫生。陳耀輝已報警及聯絡食環署和社署,希望把妻子遺體運回內地安葬。林孝傑接受查詢時表示,對事件感到遺憾,昨早已與醫院開會討論。  衛生署衛生防護中心總監曾浩輝昨表示,正向浸會醫院了解事件。他稱,香港的孕婦死亡率在國際上屬低水平,私家醫院過去僅發生2、3宗。

侯爵府

香港生仔, 醫生唔會陪個孕婦一齊陣痛o架wo...我睇外國d documentary, 都係助產士睇全, 開到一定度數先至call 醫生過去, 一過去, 就已經係生得o架喇....一陣你痛30個鐘, 唔通個醫生陪你眼光光咩?

你如果o係香港生, 都要有一樣o既expectation wo

原帖由 lamkel2005 於 09-10-12 11:45 發表
其實唔明點解個孕婦生得但個主診醫生竟然唔係度~ 雖然話個助產護士跟足程序做, 但醫生唔係度, 始終俾人感覺有d問題!!! 亦都俾會俾人針住呢點去討論... ...

侯爵府

有好多個... bk加埋我, 最少3個

上年6月, 今年1月, 今年6月, 我地救得返

上年1月同呢一個救唔返

原帖由 kerkermui 於 09-10-12 11:42 發表

0704都好似有個媽媽係咁.. 又係响鬼門關走咗個圈.. 住咗幾日ICU

其實呢d係好正常嘅生仔"副作用"
只不過e+ d人唔記個咗, 生仔其實係有生命危險嘅! 而呢d危險只係會因為科學進步而有所"改善" 而唔係會無咗個問題!

...

子爵府

畀面勳章

[

民房

其實有時過敏反應係好危險,而且發生得好快架...今次呢個產婦係第二胎,可能咁樣搶救難道更高,因為有時第一次敏感,可能都唔難控制,但同一類敏感第二次遇上既時候,會一發不可收拾,比第一次劇烈同快好多架...

侯爵府

吓! 我唸緊好唔好生第二胎

原帖由 singskit 於 09-10-12 14:15 發表
其實有時過敏反應係好危險,而且發生得好快架...今次呢個產婦係第二胎,可能咁樣搶救難道更高,因為有時第一次敏感,可能都唔難控制,但同一類敏感第二次遇上既時候,會一發不可收拾,比第一次劇烈同快好多架... ...

洋房

其實好多問題同行醫生是知道的,但因為是同行,大家為了飯碗都唔會說出來的,有時是可以避免的,
就3個前我老婆在廣華生孖B,給醫生拉斷大B腳,他們只說,胎位不正,手術拼發証,玻璃骨,
但我老婆自己婦科醫生同我們講唔通會你講醫生自己不小心大力了嗎哈哈

侯爵府

我地o既資料, 唔係醫生講, 係自己網上做research o架... 好多問題可以醫醫相衛, 但羊水栓塞唔係....羊水會走到去肺部唔會係醫生做成

原帖由 陳大明 於 09-10-12 15:08 發表
其實好多問題同行醫生是知道的,但因為是同行,大家為了飯碗都唔會說出來的,有時是可以避免的,
就3個前我老婆在廣華生孖B,給醫生拉斷大B腳,他們只說,胎位不正,手術拼發証,玻璃骨,
但我老婆自己婦科醫生同我們講唔通會 ...

大宅

我不滿係事件揭示院方容許病人主診醫生,在未有親身檢視產婦臨床情况下,只透過電話「遙控」護士為產婦落催生劑。多名婦產科醫生直言,醫生未有親自為病人作臨床診斷便隔空指示助產士開催生劑的做法不理想,連公立醫院也不容許。我問題唔係羊水栓塞, 而係有人只透過電話「遙控」護士為產婦落催生劑, 如果醫生在場發覺有D不對勁, 又會唔會可能avoid呢次悲劇, 又或根本唔係羊水栓塞, 無論點我覺得個醫生專業操守係有錯 ....

原帖由 pyjess 於 09-10-12 15:12 發表
我地o既資料, 唔係醫生講, 係自己網上做research o架... 好多問題可以醫醫相衛, 但羊水栓塞唔係....羊水會走到去肺部唔會係醫生做成

侯爵府

呢點, 我都覺得要改善
當然, 亦要醫學界睇下點睇崔生劑, 如果崔生劑o既地位等同鹽水, 咁就無理由要醫生睇, 但如果等同藥, 醫生應該要睇, 就算唔係主診都應該係駐院醫生
不過正如之前睇過o係research, 羊水栓塞同崔生無關....係唔係真, 就要進一步研究

原帖由 SmartCandy 於 09-10-12 16:03 發表
我不滿係事件揭示院方容許病人主診醫生,在未有親身檢視產婦臨床情况下,只透過電話「遙控」護士為產婦落催生劑。多名婦產科醫生直言,醫生未有親自為病人作臨床診斷便隔空指示助產士開催生劑的做法不理想,連公立醫院也不容 ...

禁止訪問

侯爵府

當場發現都未必有用, 救唔救得返其中一個好重要o既因素係年紀, 無可否應, 年紀愈大, 身體機能愈差, 救返o既機會率愈低

再者, 護士一見到有問題即刻call駐院醫生, 為該孕婦緊急開刀, 呢個醫生唔係主診醫生jer, 但都係婦產科醫生, 都識得救羊水栓塞+彌散性凝血功能障礙o既病人...所以我覺我主診即使在場都無用

原帖由 SmartCandy 於 09-10-12 16:03 發表
我不滿係事件揭示院方容許病人主診醫生,在未有親身檢視產婦臨床情况下,只透過電話「遙控」護士為產婦落催生劑。多名婦產科醫生直言,醫生未有親自為病人作臨床診斷便隔空指示助產士開催生劑的做法不理想,連公立醫院也不容 ...

大宅

本來係一件喜事,
但e+反而變成白事
真係十萬個心痛!!

洋房

我覺得好多主診醫生除左開刀全程跟外,順產個D多數都係產程進行到一定程度先來“剪綵”,作動一個星期,有無人諗過MAMI&BB既安全,同出現迸發證既機會都會增高?

洋房

上一次都是駐院醫生出事,次次都罕見,次次都文獻,苦主都要買六合彩

大宅

浸會醫院好唔掂! 仲想起個topic唱衰佢地!

小兒數月前需入院做割包皮之小手術, 在入院前兩天佢地打電話confirm入院時間時, 我順度同個職員講話小兒有兩聲咳, 會唔會影響個手術, 跟住個姑娘就話問題唔大, 不過要視乎麻醉師的最終decision而定, 最後confirm了時間就掛線...

直到小兒入院果日(起身後已空腹5小時)佢地先講小兒需被隔離(因有兩聲咳, 沒發燒, 沒喉痛, 根本唔同佢地講根本唔知) 而要入住2人房, 並包房, 即$1500一晚,再加隔離費$265一日... 佢地當日電話唔講, 入院先嚟剧你一筆!!因小2兒已空腹了多個小時已好辛苦, 所以才谷住入院, 第二天我(出院前)向佢地病人關係組投訴, 佢地仲氹(扮到懶關心嘅口吻)我即日付清院費離院, 並承諾跟進事件, 之後就話知你, 連電話都唔覆, 後來我搵消委會跟蹤事件, 佢地仲先後老作左兩個故仔去推卸, 連個ceo, doctor chan都係大話精呀! 之後我要求聽番個電話錄音求証, 佢地依家仲未覆我....
總之呢間醫院就不知所謂, 今次呢單慘劇,佢地講嘅野(口供)嘅可信性好低, 我單事件, 咁細, 佢地都可以不停講大話, 你地諗下!發生咁大單野, 佢地仲唔御得就御!!!

首頁

尾頁

跳至