跳至

首頁

尾頁

別墅

Hi echo-seng,
真係好多謝你既分享, 我原本都好想同阿B講故仔, 但係佢只係喜歡睇圖片唔會有耐性慢慢聽我講故仔, 情況就好似你描述咁, 我之前以為佢仲細至無耐性, 依家至知原來可能係無方法同埋無一本好吸引既故事書, 聽完你既分享, 我都好想試下, 同埋都好想其他成功既媽咪可以一齊分享同切磋講故事或者搵好書既心得, 其實唔知你可唔可以將本書名post出黎? 如果唔方面都想麻煩你PM俾我, 唔該晒!
我自己雖然都唔成功講故事, 但阿仔都好鐘意睇書, 成日自己攞書黎睇或者要我同佢一齊睇, 佢學講野遲, 雖然未識講圖片既字, 但都可以認到圖片裡面既物件邊D打邊D, 我都好滿足架勒! 我自己既方法就係經常去圖書館專揀D厚板書俾佢睇同佢講, 圖書館都有好多又新又得意既書借, 經常同佢換唔同既書睇, 都好有新鮮感架.....
我個仔勁鐘意車車飛機船船, 最近我借果本叫做「交通工具」既厚紙板翻翻書, 佢都鐘意到暈, 尤其我地剛剛去完赤柱同阿仔坐左一個鐘頭帆船體驗遊, 佢對船船特別有反應, 所以我都想同大家分享圖書館既服務真係可以好好利用, 再結合埋生活體驗, 對BB係好好既教育黎架。

原帖由 echo_seng 於 09-11-25 04:12 PM 發表
所有問我要資料的媽媽,我都覆晒啦!

不過,我的原意其實唔係套書,雖然我覺得套書好得,如果係k1再教就更好,本書的結構好好,但我的分享就真係想講同小朋友講故事的magic!係好神奇,但真係一定要好dramatize 個故事,七情上面先會ca ...

複式洋房

I want to know the name of books, could you pm as well?

禁止發言

大宅

hi echo,,, 好搞笑, 我第2日就同個同事走左去 圖書館借左幾本返屋企了, 講到而家都仲係第2本, 但我真係發覺佢地無耐性去等你only講, 聽隻 cd 佢就覺得 慢 同悶, 我地要快速看 一次, 再望住個公仔 扮哂 小朋友聲 去吸引 佢聽, 不過 我都係講左 5晚 (不完整架, 佢好快走開), 今晚,,,, 囡囡佢竟然 會個主角 名出來及say goodbye! 原來佢走開都聽我講故事嘅! 我要慢慢學把聲 點扮演 多個角色!

複式洋房

我都想知書名. pls pm. Thanks!

別墅

我好心急同興奮要分享下, 我昨晚同阿B臨瞓前, 就用左你講個方法, 憑記憶加埋自己好多創作, 講左個龜兎賽跑既故事俾仔仔聽, 原來唔係睇住本書, 佢齋睇住我係度整做怪咁講故事, 佢係會好專心好開心同好有反應, 佢幾乎由頭笑到落尾, 我都好享受呀! 以後我會有多D信心同仔仔講故仔呀, 謝謝你! 唔知有無其他家長分享你地既經驗呢?

原帖由 echo_seng 於 09-11-30 08:16 PM 發表

我多謝你的分享就真!至於圖書館我就暫時唔會去住,雖然我知老B一定好興奮,但都只會一本本書咁掉晒落地!
So far,我的story-telling 計劃進行得好好,因為熟晒d情節,老B已經順利咁完成同我一齊睇完兩本書,無走佬,總好過無!
套書 ...

禁止發言

禁止發言

複式洋房

可否pm書名比我呀 ??

原帖由 echo_seng 於 09-11-24 10:14 AM 發表
唔知大家有無同小朋友講故事呢?我知有d媽媽已經好厲害,教到個小朋友識讀晒成本英文故事書,相對我的分享就真係小兒科,希望大家唔好笑我!

一直有同老B講故事,但唔係好有系統!最近終於用一套故事,有d系統咁講,之前老B無乜理我,但 ...

別墅

echo ee, 麻煩你pm埋我啦...thx!! 我個仔都係我一講故事就走佬, 或者我唔識講啦, 我都想佢好似老b咁由鐘意聽到自己會去睇書....我贊成你攪個gathering, 起碼比我學下野....

別墅

好呀好呀! 我舉腳贊成呀! 有咩要幫手出聲呀!

原帖由 echo_seng 於 09-12-1 01:39 PM 發表
呢排覆pm覆到顛,見大家咁有興趣講故事,真係有少少想攪返個story-telling club,比大家的BB一齊玩,一齊聽故事,同peers一齊個化學作用,應該會更好!

禁止發言

禁止發言

大宅

原帖由 echo_seng 於 09-12-1 19:44 發表

有乜要幫手?我都係剛剛有少少idea咋!

目標想同English drama 拉上少少關系,呢樣係我老本行,在行少少!諗諗下真係有得攪!比少少時間我!

唔少2+歲小朋友已經接觸English drama,個starting point 都係story-telling!

唔..... ...

諗得過喎, 我唔識講, 但可以帶阿女一齊去聽去玩, 大家又同齡,:lol

伯爵府

醒目開學勳章

終於買左你講套書,同個仔讀左3本,佢算比面聽到第3本先走。。。但我都唔知佢明唔明。。。
想問下你地講古仔時係會同bb面對面咁讀,定係攬住佢坐埋同1個方向咁讀?
仲有係齋讀本書既字,定會描述埋幅圖既野??

別墅

Hihi, can you tell me where you bought the books? Thanks!

原帖由 bobbob 於 09-12-2 16:31 發表
終於買左你講套書,同個仔讀左3本,佢算比面聽到第3本先走。。。但我都唔知佢明唔明。。。
想問下你地講古仔時係會同bb面對面咁讀,定係攬住佢坐埋同1個方向咁讀?
仲有係齋讀本書既字,定會描述埋幅圖既野?? ...

別墅

哇...我個仔連講野都未正喎.....我真係要努力d啦...
原帖由 echo_seng 於 09-12-1 19:40 發表

Ling ee, 唔好玩啦!同我學野?
你知唔知有d媽媽已經教到個BB全本書識讀晒啦!
我而家先搵到少少希望咋!
大家一齊分享、交流就發!

好,等我積極攪一次story-telling club,睇下有無計幫班坐唔定的BB學下專注一陣聽下 ...

禁止發言

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 tsl0511 於 09-12-2 21:47 發表
Hihi, can you tell me where you bought the books? Thanks!

我直接郵寄張form去間出版社度訂咋,亦可以fax去訂,大概3、4日收到書。。。如果你想要個出版社HP address我可以PM你。。。

別墅

我都想要吖, 唔該pm埋啦. 謝謝!!

原帖由 bobbob 於 09-12-3 10:21 發表

我直接郵寄張form去間出版社度訂咋,亦可以fax去訂,大概3、4日收到書。。。如果你想要個出版社HP address我可以PM你。。。

首頁

尾頁

跳至