跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家唔好灰心呀! 我侄女兩歲時亦是遲緩, 語言障礙,過度活躍...起初仲被評估為輕度弱智...當然不是...轉眼現在已經9歲了,雖然未可與同齡小朋友比較,但絕對是正常的小朋友.說話,讀書考試均無問題, 不過當媽媽的就要有心理準備要辛苦點.

禁止訪問

洋房

我個bb仔, 都啱啱返完健康院做發展進度評估, 結困係唔合格, bb到現家係一個字都唔肯講, 但你落order 叫佢做一d簡單的事, 例如, 叫佢攞d嘢比爸爸, 佢唔會比錯人, 但就係唔講. 依家約咗3月返去見醫生.. 睇吓有冇特別的事, 令佢唔講, 唔擔心就假la>_<

別墅

我BB又係咁,今日做完評估,結果也是一樣’
姑娘俾圖案書他會指出物件,可是仍然唔肯講,兩歲半又要做多次

原帖由 Tsz-him 於 10-2-2 13:38 發表
我個bb仔, 都啱啱返完健康院做發展進度評估, 結困係唔合格, bb到現家係一個字都唔肯講, 但你落order 叫佢做一d簡單的事, 例如, 叫佢攞d嘢比爸爸, 佢唔會比錯人, 但就係唔講. 依家約咗3月返去見醫生.. 睇吓有冇特別的 ...

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!muVS2nCRFRTzOqdWsoPrjg

複式洋房

阿囝都做了評估, 護娘都係叫我地2.5歲時返去再睇下, 因為阿囝又係講得小, 都係無用動詞加名詞, 其他野就無問題, 其實阿囝都開始講多左好多野, 有時佢會唱歌tim ga..我覺得係男仔同女仔的分別, 男仔無女仔表達咁好, 所以一般都只係講到單字咁, 只要阿囝有進步, 我覺得都唔應該太擔心.

別墅

room2102, 請不要灰心...
我個仔一樣係唔講野和有專注力,社交方面等問題,
我唔想等政府, 又冇$做私人,
我係參考做過治療的人的方法, 自己嘗試去train 佢
係日日train (我唔係專家, 所以唔敢係到講點train),
感覺統合和專注力已有明顯改善,
由最初見人便哭, 上playgroup坐唔定,
到而定肯坐定定上堂和打招呼,
唯一仲係講太空話,
而家做多d口肌訓練,
希望有一日聽到他叫 "媽媽"...
加油!

原帖由 room2102 於 10-1-10 14:34 發表
成2歲都唔識講野 爸媽都唔試叫 一個有意思既字都無 早2日做完知能評估 醫生話得1歲程度 有D行為連1歲都不如 社交方面好差 同人無乜眼神接觸 有自閉傾向添...要佢讀特殊幼兒中心 排隊都唔知排到幾時先有位
...

禁止訪問

醒目開學勳章

別墅

我係0804媽咪, 因為仔仔問題, 好大壓力...
姑奶個女 (奶奶湊), 細20日, 已講好多野,
唔係我想比較,
而係次次見面,
老公全家人(尤其奶奶), 都不停批評取笑仔仔,
話我唔識教,
成日叫個孫女表演呢樣個樣比我睇...
對人歡笑背人垂淚, 無人明白,
但我會同自己講,
我只會將仔仔同一個月前的自己比較,
有進步便可以了...
至於點train, 有成個list咁長wo...你想train邊方面呢?
大家交流下?

原帖由 room2102 於 10-2-8 15:04 發表

咁你個仔幾多歲呀? 平時你點樣train 佢呀?

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

請問bb現在幾大???仲係一個字都唔講???
原帖由 room2102 於 10-2-9 18:01 發表
我想train佢社交方面 點樣教佢同人有眼神交流呀? 佢完全係唔望人架...

別墅

我個仔之前同人都冇眼神交流,
有冇番playgroup??
廣東話個d (non-private),
仔仔番咗3堂,
已經大大改善,
不過係平日上堂,
我請咗6日假同佢上 (一期6堂),
而家新一期不能再上了,
另外係屋企,
可以試下玩碌波,
兩個人打對面, 或幾個人圍圈,
練視覺追蹤
比d細路仔唱的兒歌比佢聽,
會聽得投入d...

原帖由 room2102 於 10-2-9 18:01 發表
我想train佢社交方面 點樣教佢同人有眼神交流呀? 佢完全係唔望人架...

禁止訪問

醒目開學勳章

複式洋房

各位媽媽, 唔好氣餒, 每個小朋友都有自己既時間表, 你唔好理三七廿一, 多啲同佢講嘢, 講和聽故事, 唱歌, 佢接收得多, 遲啲會識講. 如果佢明你講嘢, 可能係口肌未發育成熟, 試吓買個口琴俾佢玩 (toy r'us 有), 食多啲有口感既嘢, 扮吓吹蠟燭之類. 仲有要多啲鼓勵佢. 努力呀!

別墅

我個仔同你講的一樣. 唔好氣餒. 多d陪佢玩等佢先開放自己. 唔好令佢唔開心. 因你會影響到佢

原帖由 doublecat 於 10-2-9 10:24 發表
我係0804媽咪, 因為仔仔問題, 好大壓力...
姑奶個女 (奶奶湊), 細20日, 已講好多野,
唔係我想比較,
而係次次見面,
老公全家人(尤其奶奶), 都不停批評取笑仔仔,
話我唔識教,
成日叫個孫女表演呢樣個樣比我睇...
對人 ...

子爵府

甘你真係要多d同你個仔仔抱住黎傾計抽多d時間一齊,我之前都讀過有關呢類課程,等我試下搵下料比你啦等你同個仔玩下先!
http://hk.myblog.yahoo.com/chansukwai/

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!gQBYC8iRGBa3394TZMu8zBqW

大宅

room2120,

我系0804 mami 呀,阿仔都有 delay 問題,不過我都早左發現,1.5歲已經比左 cac follow啦,做左4个月 training,進步左好多,所以你唔好灰心呀,我係 full time mum,所以時間多d,你假期同 bb 多d去街,咩都同佢講,簡單d,x張d,去下公園呀,都有用ka,加油呀!

你去"特殊"個度好多分享 ka,而家趁 bb细,train 多d會追得快d的!

btw,想問下你搵社工點幫你地快d上樓呢?
因我都有呢方既問題

子爵府

room2120:
我都覺得及早做trainingd,我識得一個fd係治療師專幫小朋友做training,不如你有需要可以pm我比個地址你
原帖由 nokia6300 於 10-2-26 00:45 發表
room2120,

我系0804 mami 呀,阿仔都有 delay 問題,不過我都早左發現,1.5歲已經比左 cac follow啦,做左4个月 training,進步左好多,所以你唔好灰心呀,我係 full time mum,所以時間多d,你假期同 bb 多d去街,咩都同佢講 ...
http://hk.myblog.yahoo.com/chansukwai/

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!gQBYC8iRGBa3394TZMu8zBqW

禁止訪問

醒目開學勳章

洋房

Hi waiwai1234, can you please PM the contact information for the speech therapist to me? My son also got speech delay. Many thanks,

首頁

尾頁

跳至