跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 MinnieLi 於 10-2-23 00:53 發表
大家覺唔覺湊BB系開心O架?我就自己湊.但就真系湊得好開心嘍,睇住佢一日一日大,由岩岩出世到宜家個樣又唔同左,第一次冇意識笑,到宜定見到自己就笑,系床度喊緊,但一見到媽咪就即刻笑哦..果個感覺好中意. ...

當然自己湊最開心!
所以,果時一有左大女,就無再返工,一心一意做全職媽咪!一做就8年囉....但呢8年係我人生中最最最快樂既日子
My Two Princess

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 littlecuitegirl 於 10-2-22 23:32 發表
好多媽媽對手都傷左,要好好護理啊!BB而家愈黎愈重,要抱真係開始吃力!我仲要住三樓,冇lift,第曰都唔知點算

我依家又係抱上抱落,係屋企入面,不過,黎緊6月會搬屋,今次要搵無樓梯既
My Two Princess

別墅

原帖由 寶寶熊 於 23-2-2010 02:04 發表
wa~ 超痛wor...!! 我地呢度好多mami 手腕都出事tim~~~

仲有呀!! 我右邊o既腰都好攰lor...星期六同禧年仔去爺爺o個邊團拜食dinner....去同返都抱到我呀~~~~ 去就搭bus...唔知係唔係d 位太迫(maybe 我同我 ...

報到!早晨呀!

我睇過大埔有個好好的骨醫叫 伍添森, 地址: 大埔安慈路 翠屏商場 2 樓 9C 號舖, 電話: 9367 0301

佢通常下午才開舖, 你要先打電話問佢, 再去排隊等佢開門啦!

原來好多明星, 例如朱咪咪, 佘詩曼 都係睇佢架! 人稱佢係大埔神醫!

我生之前手腕已經痛架喇, 生完我個陪月(本身係我妹妹的朋友) 介紹我去睇佢, 針過一次就無再痛喇, 你哋不妨試吓, 又唔係貴, 才 $140 咋~
1-11w -3.18kgs     23-28w +2.6kgs   
11-16w +0.4kg      28-31w +2.3kgs     
16-20w +0.4kg      31-32w - 1kg
20-23w +1.9kgs    (16.72 - 9 lbs = +7.72 lbs)
***bb 28w 1.228kgs (2.701 lbs)***
***bb 31w 1.635kgs (3.597 lbs)***
***bb 32w 1.700kgs (3.740 lbs)***
***bb 32.3w 1.89kgs (born)***

翡翠宮

原帖由 橙汁冰冰 於 10-2-22 21:36 發表

我用晒d newborn Huggies之後都無買過了,覺得比起pampers真係細好多,我仔仔宜加用pampers中碼了...

wah!!BB仲係用緊pampers S碼,你BB幾重呀??

翡翠宮

原帖由 chunmummum 於 10-2-22 23:03 發表
報到先! 我都覺得依家要照顧BB, 都無時間上網! 不過我下星期一就返工喇! 真係好唔捨得囝囝呀! 因為會係99度住, 星期五先返黎! 真係好唔捨得呀! :(

我都係,不過我99湊得唔好,所以我而家仲未敢比佢湊,
我而家攞多一個月 no pay,睇下遲啲先再決定點做!!

翡翠宮

原帖由 MinnieLi 於 10-2-23 00:53 發表
大家覺唔覺湊BB系開心O架?我就自己湊.但就真系湊得好開心嘍,睇住佢一日一日大,由岩岩出世到宜家個樣又唔同左,第一次冇意識笑,到宜定見到自己就笑,系床度喊緊,但一見到媽咪就即刻笑哦..果個感覺好中意. ...

完全同意!!
所以我一萬個唔想比99湊!!

翡翠宮

原帖由 寶寶熊 於 10-2-23 01:50 發表
細細,

我禧年仔都會係咁呀!! 有時仲o係度叫tim ar!! 真係比佢嚇C...聽到佢d 聲..真係成個人彈起..!!

我BB會笑,不過就冇笑出聲!!

翡翠宮

原帖由 寶寶熊 於 10-2-23 02:04 發表
wa~ 超痛wor...!! 我地呢度好多mami 手腕都出事tim~~~

仲有呀!! 我右邊o既腰都好攰lor...星期六同禧年仔去爺爺o個邊團拜食dinner....去同返都抱到我呀~~~~ 去就搭bus...唔知係唔係d 位太迫(maybe 我同我 ...

我之前要泵奶嘅時候都試過手腕痛,但冇泵之後好快就冇事!!
呢排拜年我都係用揹帶,所以開始有腰骨痛!!

大宅

我bb都系用緊S碼,佢宜家應該都系13磅咁上下.一路用h又幾好哦.我諗要用多一個月先要轉中碼.

翡翠宮

原帖由 littlecuitegirl 於 10-2-23 08:59 發表

寶寶,我驚對手跛左,都未修到身啊!hehe...,..

儍瓜!!新年流流,唔好咁講嘢!!

大宅

原帖由 peony_so_hk 於 10-2-23 12:13 發表

真係真係好唔捨得呀! 我都唔知佢湊唔湊得掂, 都好擔心架, 佢有幫我湊過好短時間(幾個鐘係我覆診既時候)

大宅

好媽媽勳章

原帖由 peony_so_hk 於 10-2-23 12:13 發表

我阿B都無人湊, 99話湊唔掂3個, 而家搵工人又搵唔切, 我媽咪又做嘢, 自己又開始返工, 唔可以再請假, 覺得BB好似無人要咁, 好想喊...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 chunmummum 於 10-2-23 12:31 發表

真係真係好唔捨得呀! 我都唔知佢湊唔湊得掂, 都好擔心架, 佢有幫我湊過好短時間(幾個鐘係我覆診既時候)

我返咗幾日工, 真係勁掛住, 搞到無心機做嘢...加上阿女無人湊, 搞到個人心都煩埋, 遲早抑鬱...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 MinnieLi 於 10-2-23 12:23 發表
我bb都系用緊中碼,佢宜家應該都系13磅咁上下.一路用h又幾好哦.我諗要用多一個月先要轉中碼.

我阿女都係13磅咁上下, 但佢都係啱啱至轉用S碼pampers咋...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 peony_so_hk 於 10-2-23 12:22 發表

我之前要泵奶嘅時候都試過手腕痛,但冇泵之後好快就冇事!!
呢排拜年我都係用揹帶,所以開始有腰骨痛!!

我就係用電泵, 用手拿住個泵or奶樽, 搞到對手好痺, 都仲未好番....打字, 攞筷子, 攞嘢都無力...但為咗個女, 我忍受到...

男爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

原帖由 寶寶熊 於 10-2-23 01:52 發表
係呀!! 我就係有咁o既感覺lor..但係pampers係平均好多ga!! 唔會只係濕晒前面咁lor...!! 我都仲有兩箱細碼未用..o者係6包...係我地仲係大肚時o個個BB展買ga~~

但係唔知patpat o個d 會唔會都好用呢..因為pa ...

仲有兩箱, 會唔會用唔哂呀??

patpat在bb用品個邊睇過comment麻麻地, 不如你試完話我知好唔好用

翡翠宮

我可唔可以飲涼茶 or 去濕茶??
p.s.我有餵人奶!!

男爵府

原帖由 寶寶熊 於 10-2-23 02:09 發表
haha~ 咁你唔洗玩will 都可以收身la...haha!!

我真係想買部wll 返去玩, 但唔知有無時間, 我想對住電視玩wll fit

男爵府

原帖由 naritawong 於 10-2-23 12:33 發表

我阿B都無人湊, 99話湊唔掂3個, 而家搵工人又搵唔切, 我媽咪又做嘢, 自己又開始返工, 唔可以再請假, 覺得BB好似無人要咁, 好想喊...

如果屋企人幫唔到手, 你考慮下做全職媽媽啦, 始終bb係最重要, 經濟上的問題, 大家張就下用少d解決到嗎?

男爵府

我尋晚好唔開心, 唔知點解個仔飲奶飲得好差, 飲一餐cry 幾次, 佢好少會咁

今日雖然帶病上身, 都堅持自己餵, 短期內我都唔會俾其他人餵了, 自己性格衰, 覺得其他人會整到我bb唔舒服

首頁

尾頁

跳至