美容扮靚

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

咁就好啦......最緊要係斷到尾..........請問你食了幾耐藥?
原帖由 ISho 於 10-3-11 14:27 發表
我自己就有斷尾. 佢有俾藥同藥膏我~

珍珠宮

我前後睇了三個中醫,兩個西醫,黃X明是第一個,但因為佢開左四環素同太差態度(因為我肯定唔止要睇一次啊,佢咁態度我仲點睇落去?佢搞到我從來睇西醫都未試過咁驚咁大壓力)所以一次咁多冇第二次,D藥一次都冇食就放左係屋企度囉.........:-x佢同時有開含果酸的藥膏,同比左包SAMPLE我洗面,係 Cetaphil舒特膚油性洗面露,呢個牌子我而家睇緊個專科同黃X明都係介紹佢,係萬O有得買.......我自己用就覺得OK,同埋係兩個西醫都叫我用,所以我都覺得會有信心,價錢亦好合理...........有D藥房都有呢個牌子買.......
原帖由 mini_yan 於 10-3-11 11:29 發表
即你依家有食緊4環素既仲????但控制唔到完全???

子爵府

請教你睇三個中醫時, 都係因睇唔好而要轉醫生? 你可介紹一位較好的中醫給我嗎? 睇左中醫對暗瘡有小小改善嗎?

原帖由 6299 於 10-3-11 18:09 發表
我前後睇了三個中醫,兩個西醫,黃X明是第一個,但因為佢開左四環素同太差態度(因為我肯定唔止要睇一次啊,佢咁態度我仲點睇落去?佢搞到我從來睇西醫都未試過咁驚咁大壓力)所以一次咁多冇第二次,D藥一次都冇食就放左係屋 ...
世上只有!!!

公爵府

原帖由 6299 於 10-3-11 18:09 發表
我前後睇了三個中醫,兩個西醫,黃X明是第一個,但因為佢開左四環素同太差態度(因為我肯定唔止要睇一次啊,佢咁態度我仲點睇落去?佢搞到我從來睇西醫都未試過咁驚咁大壓力)所以一次咁多冇第二次,D藥一次都冇食就放左係屋 ...
你依家睇緊邊個專科?佢唔使你食4環素?

珍珠宮

如果有食開避孕藥的習慣,會唔會身體倚賴了/身體需要藥物來平衡個荷爾蒙?我以前都識得有人靠食避孕藥令暗瘡好d/或令皮膚更靚,所以都係請教醫生好d........
原帖由 babybabyboo 於 10-3-11 12:54 發表

我之前一停左食避孕藥﹐塊面就生左好多暗瘡。。。買過好多去暗瘡/深層清潔嘅護膚品﹐冇用﹗睇過中醫﹐都冇用﹗後來去睇個皮膚科醫生﹐佢開左抗生素同cream俾我。我怕食抗生素會有副作用﹐所以我淨係搽cream﹐冇食藥。搽左兩個禮拜﹐ ...

珍珠宮

我就唔介紹你睇過呢三個.....因為冇用,不過我可以講我係邊度睇,pm給你
我己經用了很多$同介口,針灸係中醫呢方面,而且都己經睇大間有信譽,但第二個睇完個情況係最差,睇完仲差過未睇,另兩個就一般冇效果,第三個就食完會成日肚瀉............而且中醫的價錢比西醫貴很多,療程又同西醫一樣需要時間,
原帖由 hoikiuqq 於 10-3-11 18:18 發表
請教你睇三個中醫時, 都係因睇唔好而要轉醫生? 你可介紹一位較好的中醫給我嗎? 睇左中醫對暗瘡有小小改善嗎?

珍珠宮

我而家轉睇緊個專科係tst,我未知/唔太大信心,食了五星期係好d,但係keep住有生囉.......食緊climadan呢隻抗生素,佢冇開四環素
原帖由 mini_yan 於 10-3-11 18:30 發表
你依家睇緊邊個專科?佢唔使你食4環素?

珍珠宮

我而家除了夜晚藥膏,日頭只用防曬
原帖由 hoikiuqq 於 10-3-11 15:35 發表
我初時皮膚只生1,2粒, 我無理會特別買藥膏回來, 后來越來越多啦, 皮膚仲痕起來, 去到SASA佢都問我咩事會生粒粒, 最后無買野佢比左支MARIA GALLAND的SAMPLE我, 搽1次皮膚明顯唔痕, 我再回去買一支精華好貴好貴。

...

珍珠宮

唔該晒
原帖由 Yan.ip 於 10-3-11 12:37 發表
Hi 6299,

希望以下doctor幫到你
葉祺焜醫生 - tel: 2417 3883(荃灣)

公爵府

原帖由 6299 於 10-3-11 19:22 發表
我而家轉睇緊個專科係tst,我未知/唔太大信心,食了五星期係好d,但係keep住有生囉.......食緊climadan呢隻抗生素,佢冇開四環素
O.....何麗容?會唔會係因為你唔嚴重啊???

大宅

原帖由 hoikiuqq 於 10-3-11 15:40 發表
請問奶類食物會令皮膚生暗瘡嗎? 我成日食朱古力, 你講個D都成日食。咁你現在無咩用SKIN CARE, 皮膚會好乾嗎? 你夏天會用防曬和化妝嗎?

奶類食品真係好毒!!!!!!!!!!!!!!特別係對生暗瘡既人.

以前我都會久唔久飲下鮮奶, 因為報紙話對skin同頭髮有營養嗎~ 有次先利害.. 我買左一盒1L牛奶公司既鮮奶,唔洗雪,可以放到1-2星期果d呢~ 因為見就快過期, 我一個人,一日內飲晒去(因為屋企冇人鍾意飲奶), 之後第2日狂爆瘡!!!!

我本身都唔知o家~ 因為果陣本身都已經生開, 所以冇諗過關牛奶事, 但第一次睇專科時,醫生叫我平日應早d訓, 多飲水,少食煎炸刺激性食物,同唔好飲同食奶/奶類製品...

之後我都杜絕所有奶類製品/含有少少dd既都唔食. 我真係唔想再為左食一粒朱古力而又要去食一粒成本幾十蚊又可能有副作用既西藥. 不過反而牛肉我又冇咩點戒,一黎我唔係食好多,而且食牛冇咩特別爆, 加上醫生又冇話,所以我都一時時有食.

基本上我冇咩化妝, 化得最多都係對眼,畫眼線同塗mascara.
夏天我都一時時塗防曬, 但我好多時都冇塗,怕立ji ji果種感覺,所以我出街會戴帽代替.
skin care都係塗aquamoist隻美白爽x水ja~再唔係塗少少佢隻100%美容液lor~ 2樣都好水~

男爵府

醫生比左咩醫膏妳搽呀?

我食左幾日抗生素,好似無再勁出暗瘡。但隻藥膏就令我皮膚甩晒皮那,紅晒。不過d大粒瘡真係又平左。而家塊面真係好肉酸。

原帖由 6299 於 10-3-11 19:24 發表

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

我食左Roaccutane..3個月左右啦...就斷左尾...1x年都未生番...當然,間唔中一,二粒一定有,但唔會生到一堆堆,又紅又膿...宜家同人講我以前係超勁暗瘡人,佢地都難以置信.
但食Roaccutane時,真係要有勇氣捱...因為,初食時會推晒底層d暗瘡出來,真係好樣衰...但捱左一排,d暗瘡會自己收細,收膿,跟住乾左,成塊乾左既膿皮脫左出來,呢段時間,真係要勁忍手,唔好"支",唔好"me"佢出來,..捱過左,真係無印,無好深紅色,只要keep住做水份mask...D皮膚就會好番晒.
我當時好勤力,唔俾自己斷藥,keep住食足3個月,食晒療程,就沒有生番D核突暗瘡,至於,食野方面,都沒有點忍口,照食牛肉,奶呀,BBQ,....但一定注意大便暢通,常飲水.
記得Roaccutane一定要經皮膚醫生配,同唔可以服食期間,前後一個月都唔可以有BB...副作用方面上面都有提到,大家注意.

子爵府

我都唔想食呀, 就係M 來14日心情又差, 最后的辦法係食先可令佢正常, 食左有好有唔好, 但醫生成日都話生粒粒應唔關藥事, 人地用來醫暗瘡的。

原帖由 6299 於 10-3-11 18:43 發表
如果有食開避孕藥的習慣,會唔會身體倚賴了/身體需要藥物來平衡個荷爾蒙?我以前都識得有人靠食避孕藥令暗瘡好d/或令皮膚更靚,所以都係請教醫生好d........
...
世上只有!!!

子爵府

唔該哂, 我收到了, 所以我現在都未去睇中醫啦, 搵唔到個真係好的中醫, 又唔敢睇, 現在都係搽暗瘡膏, 等謝左D會去做碳粉去下D印和污衊野, 希望會好多D。

原帖由 6299 於 10-3-11 19:14 發表
我就唔介紹你睇過呢三個.....因為冇用,不過我可以講我係邊度睇,pm給你
我己經用了很多$同介口,針灸係中醫呢方面,而且都己經睇大間有信譽,但第二個睇完個情況係最差,睇完仲差過未睇,另兩個就一般冇效果,第三個就食完 ...
世上只有!!!

子爵府

請問你現在用咩牌子的防曬? 我用SOFINA都OK, 貪佢唔係太立, 用過LANCOME就真係好易出粒粒。

原帖由 6299 於 10-3-11 19:24 發表
世上只有!!!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 6299 於 10-3-11 18:43 發表
...

都可能會﹐我食左五年﹐一停左就生暗瘡喇。不過奇怪就係奇怪在我食避孕藥之前皮膚都好好 (我食真係為左避孕﹐唔係想令皮膚好o的)﹐就算青春期o個時都冇咩暗瘡。

等待驗證會員

我上年8月生完第2胎,未滿月已經開始爆,初時無為意,諗住滿左月就無,因為第一胎就係咁,點知一生就生到宜家,原因應該係第一胎係冬天,點食薑醋都補品無問題,第2胎生時係熱天,就係薑醋同補品出事......

哇,果種火山爆發的感覺真係好難受,咁大個女都未試過,自問skin都ok,就算過往生都好快謝,宜家.........唉,都7個月啦....但已經好d啦,好多之前大粒的宜家都細左,同埋仲有印.........宜家希望佢地慢慢慢慢走....

係呢段期間,我一直用緊lancome的美白精華,kiehl's的暗瘡啫喱,一有時間就補濕mask,美白mask,2月份試下用olay張曼玉果樽cream(有d料到),幾樣加起,終於好好多,同一開始時比,但如果同以前比,真係有排.......

之前無意中發現果間叫reenex的美容院有免費試做,當然我平時唔會貪呢d嘢,但上網睇過d意見,都話幾好,宜家book左下個星期做,如果呢次ok的,我諗會用呢個方法......

其實西藥我相信有好副作用,所以一路到宜家都無諗過睇,中醫係幾好,但真係個個身體唔同,有人快有人慢,我諗我都係選中醫,但會中醫加美容院.....

近排我媽咪咳,佢話睇緊個中醫好好,都有好多生暗瘡的女仔揾佢睇,成日話要捉我去睇下,所以我會試下,但宜家湊仔好唔得閒,都係過多一排先睇,因為我想睇下做完facial個效果係點....

其實我覺得生暗瘡真係唔好俾太大壓力自己,因為真係會影響,初時真係好接受唔到,但後其都無咩所謂,當然每次去街,都會遮下d印同化返個粧,同埋落粧一定要落得好干淨,試過幾次落粧時摔走粒瘡(果粒瘡係有膿,但謝唔到),開心死我....

我相信仲有3個月(因為一年期限),瘡瘡就會無的啦...

侯爵府

想問問鈣C寶算唔算奶類飲品呀?

大宅

原帖由 christyheihei 於 10-3-12 12:06 發表
想問問鈣C寶算唔算奶類飲品呀?

唔知wor.. 我未飲過,
但若果佢係豆品製成品就唔怕lor~
有少少牛奶成份既都盡量唔好飲啦~

首頁
12345...7

尾頁

跳至