自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 二少奶 於 10-4-25 13:43 發表
上次過年我大家姐個女同佢當時既男友嚟拜年, 條友無d禮貌, 仲叫我auntie 我姨甥女細我十二年咋! 嬲到我死! 好彩佢地已分手, 而家個男友乖d

...

我哥個女友重經典, 叫我媽咪auntie, 點知叫家姐都叫auntie..... 死味

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

結左婚生左仔,唔通仲要人地叫你做姐姐咩,
自己聽落都怪啦,我自己早結婚,仲係2X,
我D同事都係教佢D小朋友叫我做EE,
我又唔係咁抗拒喎

大宅

我都係廿幾歲,但唔介意人地叫我ee喎~
女都生埋,仲被人叫姐姐好怪o者!

我教囡囡係,同我同輩(即係我d朋友,老公d朋友,不論結婚與否,有無小朋友)都叫ee,叔叔
同輩o既小朋友先叫姐姐,哥哥.

最憎d人明明結左婚,仔都生埋仲要逼我個囡叫佢姐姐!!!!!
(唔係話樓主,係我老公個fd!)

複式洋房

又時好怕叫人, 又時口快快叫了出來, 別人又唔鍾意, 唔叫又沒有禮貌, 總之, 叫細一級就沒有錯, 我通常都是這樣 見到亞伯就叫亞叔, 見到亞叔就叫亞哥, 包沒有事, 回覆的語氣也好,大家也開心
原帖由 黃二少奶 於 25-4-2010 23:31 發表
結左婚生左仔,唔通仲要人地叫你做姐姐咩,
自己聽落都怪啦,我自己早結婚,仲係2X,
我D同事都係教佢D小朋友叫我做EE,
我又唔係咁抗拒喎

伯爵府

我娘家有位鄰居細我幾年, 2x年前叫我姐姐, 2x年后, 大家都人到中年, 佢M字額都出現啦, 見親面到仲叫我姐姐, 真係聽見都打冷震; 老公仲衰, 次次都陰陰咀笑.

男爵府

hey, 我都好怕小朋友叫我做姐姐, 就算工作上接觸到d小朋友, 佢地叫我做姐姐, 我都會話唔係姐姐好耐啦, 但係我仲怕成年人叫我做ee囉, 大佬, 如果喺條街度我又冇拖住個女, 佢走去大大聲叫我做ee咪c, 真係好在佢叫唔出啫, 但係佢亞媽成日迫佢呢, c未
不過我教女都唔好亂咁叫人叔叔, ee, 叫哥哥姐姐穏陣d, 除非果個人個樣你真係叫唔出, 以我咁多年黎經驗, 叫人後生d有著數
原帖由 NicoleTszChing 於 10-4-26 00:03 發表
我都係廿幾歲,但唔介意人地叫我ee喎~
女都生埋,仲被人叫姐姐好怪o者!

我教囡囡係,同我同輩(即係我d朋友,老公d朋友,不論結婚與否,有無小朋友)都叫ee,叔叔
同輩o既小朋友先叫姐姐,哥哥.

最憎d人明明結左婚,仔都生埋 ...

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

今日個補習大學生姐姐, 叫我老公做 uncle ...

原帖由 喧嘩 於 10-4-26 01:05 發表
hey, 我都好怕小朋友叫我做姐姐, 就算工作上接觸到d小朋友, 佢地叫我做姐姐, 我都會話唔係姐姐好耐啦, 但係我仲怕成年人叫我做ee囉, 大佬, 如果喺條街度我又冇拖住個女, 佢走去大大聲叫我做ee咪c, 真係好在佢叫唔出 ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

閒閒一句稱呼
我覺得唔需要擺上心嘅
我俾人叫過
"姨姨""姐姐""阿姐""阿妹""姑娘""o靚妹".....
有乜所謂吖
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

大宅

好媽媽勳章

我反而唔鍾意d細路或後輩叫我姐姐
我會懷疑佢地係米以為我係菲傭

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

其實有時會令人好Confuse..

我個女有個朋友仔,細我個女兩個月,佢黎我屋企玩...
咁我廿幾歲,叫乜都好啦...個細路又唔係好識講野既...教佢叫我'ee'佢又唔叫,教佢叫我姐姐,佢係咁望住我個女..(佢覺得我個女又係姐姐,無理由又叫我做姐姐)...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我又覺得無咩所謂, 都係一句啫! 我之前個仔比姨姨揍, 佢都叫佢的仔囡叫我姨姨嫁! 佢個仔都覺得唔好意思, 但都有叫! 其實當時我27歲, 但佢大仔21, 二仔19, 三囡15喎! 我都覺得有點怪囉!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Hanayori 於 10-4-26 00:33 發表
我娘家有位鄰居細我幾年, 2x年前叫我姐姐, 2x年后, 大家都人到中年, 佢M字額都出現啦, 見親面到仲叫我姐姐, 真係聽見都打冷震; 老公仲衰, 次次都陰陰咀笑. ...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我個仔去到中藥舖乳人比山楂餅佢食, 佢立即多謝哥哥啦~ 其實果個人頭髮都白晒啦! 佢D同事立即笑佢, 話佢好耐無比人叫哥哥啦~ 不如叫佢大哥哥啦! 而家我個仔去親都叫大哥哥比山楂餅! (我仔岩岩三歲)

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我都試過,
對面屋個男仔叫我呀姨,
佢大我兩年架!
我地都係廿幾~
(我係平時d人都會問我夠唔夠18果種)
我之後同佢講:
唔好叫我呀姨,我細過你架!
自此就冇再聽到佢叫我呀姨啦~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 sharonhwyc 於 10-4-25 22:50 發表
我都試過,
對面屋個男仔叫我呀姨,
佢大我兩年架!
我地都係廿幾~
(我係平時d人都會問我夠唔夠18果種)
我之後同佢講:
唔好叫我呀姨,我細過你架!
自此就冇再聽到佢叫我呀姨啦~ ...

個男仔玩野呀...

比我叫返佢做亞叔!

男爵府

唉,人地個仔細我7年,都叫我做auntie.

我都無話介唔介意囉!

畢竟人地真係有家教,有禮貌打招呼.

但佢個仔就叫我老公做"哥哥"囉 !

因為佢地係街坊,由細細個都係咁叫.

如果我d姑仔(未嫁)係到,佢地都會笑我畀人叫

"auntie"
做一個c9唔係易事.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 喧嘩 於 10-4-25 02:21 發表
話說我同兩個friend(同我同年, 一個大緊肚, 一個單身)上左去個鄰居屋企打牌, 佢個女已經20歲, 我老公遲過我上去, 佢就問佢個女叫左uncle未, 跟住打打下牌又話到auntie (我), 跟住佢叫個女試下同我地打下, ...

名字只係一個稱呼,如果係出於善意,我唔介意(除左係街度比人叫阿姑阿嬸,可以叫小姐/太太啫)
好多時朋友都係無乜經大腦,求其算,或者急得濟,禮貌行先,叫左先,乜都好,我覺無所謂

大宅

好媽媽勳章

我的朋友會叫ee 同叔叔, 不論結婚與否...
如果朋友有意見...
我: 咪扮細三張都到O左喇~

伯爵府

好媽媽勳章

唔明點解咁介意"姐姐"同"姨姨"的分別.
其實, 叫"姨姨"只係因為輩份高一點而已.
有乜所謂呢?
最怕d廿幾三十幾仲成日叫小朋友叫自己做"姐姐"~~我覺得搞笑既俾個大人囉....

伯爵府

C6的侄仔侄女因為細細個睇住佢地大,所以都係叫我姐姐,因為改唔到口喎!!但其他人會叫我拉嬸(C6係細仔),初初好介意架,因為覺得幾核突,但後來諗,你叫我都會應你,禮貌黎的,不過係咪真係心裡面接受又係另一回事啦!!

首頁

尾頁

跳至