自由講場

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

原帖由 EVA222 於 10-5-6 10:18 發表
我都信因果輪迴,警惕自己要存好心,不要做壞事.

me too!

珍珠宮

好媽媽勳章

http://www.epochtimes.com/b5/1/5/31/n93799.htm

原帖由 ewater 於 10-5-6 12:59 發表
有無實例分享?

大宅

好媽媽勳章

一半半啦 ~~
珍惜生命 ~~ 上帝還讓你活著  就肯定有祂的安排

禁止訪問

畀面勳章

琥珀宮

無佛緣不能理解輪迴,不能理解輪迴又如何能信呢?

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

我唔信輪迥, 不過唔肯定真係無.
我信基督教, 不過唔肯定有耶穌.
我信有因果, 唔可以因為信某個神而去做壞事, 會有報應.
我唔信只有高僧先有舍利子, 因為只係身體入面既結石, 我信科學.

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

...

不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 SandyKL 於 10-5-6 21:59 發表
無佛緣不能理解輪迴,不能理解輪迴又如何能信呢?

我就真係無緣啦!!!
我會去大佛食齊, 不過係因為我鍾意食果到既齊, 我一見到佛像就會個人好驚, 一聽到唸佛經就又驚又頭痛..... 有次我老公帶個仔去同d佛像"請請", 我跟跟下佢地後面就正情個人行唔到埋去, 個人好有壓迫感
我老公就可能真係有緣, 佢細細個去睇人地做法事, d煙上面佢話見到個佛像, 之後完左佢亞媽搵個道仕話佢知, 個道仕就話我老公有緣, 要收佢做契仔啦

子爵府

信耶穌 :)

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

信因果輪迴

禁止訪問

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

記唔記得栢芝,德華做那套"大隻佬",就是講輪迴和前世.

琥珀宮

你已找到能與你結緣既基督教。信仰既野,好似人人心中有把鎖,需要一把鑰匙開啟,找到已有福氣,恭喜你!

道教有佢地既特色,如能以道令你老公行正道,都係一件好事。

原帖由 rubyplk 於 10-5-6 22:14 發表

我就真係無緣啦!!!
我會去大佛食齊, 不過係因為我鍾意食果到既齊, 我一見到佛像就會個人好驚, 一聽到唸佛經就又驚又頭痛..... 有次我老公帶個仔去同d佛像"請請", 我跟跟下佢地後面就正情個人行唔到埋去, 個人好有壓 ...

水晶宮

原帖由 echoo 於 10-5-6 21:46 發表
http://www.epochtimes.com/b5/1/5/31/n93799.htm

thx~
我鍾意最後雙胞胎姊妹果個故事(當係故事啦!)~
需然我話就話唔信輪迴, 不過我以前一直都希望我死去果兩隻貓會返黎做我既小朋友! 到我生左亞仔同亞囡, 我就覺得係佢地返黎倍我~ 而咁岩我生第一個係仔, 貓仔死先既, 死左年幾之後貓女就死埋, 而我又係生完仔仔年幾就生左亞囡. 佢地性格真係好似, 可能係我希望係佢地, 咁我會開心d~

大宅

我信。以前有人介紹看了幾本由一個台灣和美國心理醫師用催眠幫病人回溯前世影響今生的事跡(三聯商務有售,好像叫前世今生--活在當下),很好看
得出的結論是:人的靈魂來自宇宙的不滅光(這點和基督教所講的永生相同),散落於宇宙不同星體進入生物體經歷各種事情(這就是人生的課題),就像上堂一樣,帶著負面情緒對別人、自己或事情離世的人,要重新投胎上課,重複經歷所謂人生未完成的課題,好似學揸車唔PASS重考一樣,有時甚至有角色轉換,所以有些自毁是解決不到問題,我記得有個幾故事幾有趣:

有一位女受盡奶奶壓迫,心理受盡折磨,见醫師,催眠中她看见自己是一個年輕小伙子整死一條牛,那頭牛就是她現在的奶奶!重有好多好有趣的故事

當中亦解釋為何你會無原無故好憎好怕或好喜歡一些事物和人,占卜師Juliana個老公好怕橙汁,原來佢以前曾王帝賜死要佢飲杯好似橙汁嘅毒藥

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

如果你信,
咁你都要死左先可以輪迴架......

原帖由 kk80400 於 10-5-6 13:06 發表
我好想信輪迴
因為我好怕死

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實呢都唔到我地黎評論有定冇!

以前曾經聽過有人話,係人生當中你遇過人,
必定係前世都同你有一定關係人,
可能你亞媽前世係你老公,
又可能你老公前世係你同學.....

其實我都信架!事關有緣相遇相知,真係前世修落!
有人擦身而過連一面之緣都冇,
有人可能只有一面之緣,
有人唔知點解你會覺得佢好親切,
有人會一見如故......

其實呢一切一切都實在太微妙喇!
可能信有前世今生會令自己好過,
例如點解你對果個人好相反佢好冷漠你都不問回報?
可能前世你欠佢,今世要還.....

隨緣啦!過得人過得自己又何須理會是否有輪迴?

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

聽你咁講,
咁應該地球人會越來越少喎,
因人人都會有犯錯,
但點解卻又越來越多地球人?
越來越少動物?

入左教又小少左呢班人去爭輪迴,
咁咪地球人仲少o羅?
但又唔係喎.....

唔多logical喎.....

原帖由 chinatea 於 10-5-6 10:56 發表

投得胎做人之後又作惡做埋d天理不容的事就會由人打落做畜,做鬼做昆蟲,花草都會,信教d人唔信有輪迴,話一死左就會去天家咁多人入教佢地冇輪迴的話咁已經小左呢班人去爭輪迴啦.

禁止訪問

水晶宮

原帖由 LilianLegend 於 10-5-6 23:28 發表
聽你咁講,
咁應該地球人會越來越少喎,
因人人都會有犯錯,
但點解卻又越來越多地球人?
越來越少動物?

入左教又小少左呢班人去爭輪迴,
咁咪地球人仲少o羅?
但又唔係喎.....

唔多logical喎.....

...

都唔係既, 條數都有得計既...
佢話信教果d會上天家, 係就係會越黎越少, 不過如果花草樹木都會輪迴, 條數就有排計啦!!!
未有咁多高樓大廈之前周圍都係花草樹木, 佢地唔會犯罪, 咁就可以輪迴做人, 我地成日用咁多紙, 下世做樹都得啦 大家不停種樹就會有好多人輪迴返黎啦!!! 但係又因為太多要用植物黎做既日用品、藥材、傢私....... 咁不停有好多植物死, 就會無啦啦多左咁多人啦!!!
太長啦.... 唔講動物啦.....

首頁

尾頁

跳至