跳至

首頁

尾頁

別墅

原帖由 chachingyee 於 10-6-10 18:22 發表

唔飲既奶一定要pump出黎,如果唔係好易塞,不過又唔好小小谷就pump,最好預計阿b一日要幾餐就一日pump幾多,慢慢拉長要pump既時間,唔係都幾煩,手動比較好。
"而家已經開始有奶/白點結焦"即係幾時?
不過要留心白點結焦有可能係 ...

你O既意思係PUMP得太密會越來越多奶, 會變得太多?
"而家已經開始有奶/白點結焦"係指我見有D媽咪約30WK未生已經有咁O既情況, 我又冇..我驚咁樣代表自己冇奶O者

男爵府

醒目開學勳章

我個case...是阿仔在產房已經有少少奶食了~ 第2日個乳房已經是滲奶要用乳墊~, 我仲成日學用手擠奶落杯添~ 因為驚在家中冇姑娘指導~ fyi..我生完後2個鐘剛好到探病時間, 媽咪帶給我的飯的食晒o架~ 足足成3碗飯~ 所以d 奶除了金黃色外, 仲好"傑"好多~

第一胎在生之前, 我個乳頭都已經成日有d乾了的奶漬架~ 加上阿仔是足月先出世(只比預產期早2天), 所以我估身體一早已經準備好做奶給阿b食的~ 所以冇補過奶粉~ 另外, 我之前講過在醫院對面床冇帶乳墊所以滲咗奶落衫度個媽咪, 她當時是早了1個半月生bb的, 她早咗咁多生都有咁多奶, 所以我先覺得有信心就一定餵到阿b~ (她比我仲勤力學濟奶 & pump奶, 因為她bb早產唔夠磅數要瞓箱, 她要成日準備人奶給姑娘帶給BB食~ 真的好偉大~)

原帖由 siukwai327 於 10-6-10 22:31 發表

咁for 你個CASE, 係咪即係頭兩日BB得個吸字, 用來練習, 係冇奶的, 咁BB頭兩日有冇補到奶粉?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 siukwai327 於 10-6-10 10:34 PM 發表

"而家已經開始有奶/白點結焦"係指我見有D媽咪約30WK未生已經有咁O既情況, 我又冇..我驚咁樣代表自己冇奶O者 ...

唔洗驚...我第一胎都無呢d..生完第3日先上奶有奶出, 我都可以餵到2歲或更耐 (因為我都唔想戒奶住, 不過有左第2胎), 少奶ga咪餵密d, 辛苦d囉,
不過無奶都記得比bb埋身啜多d...啜完先好補奶粉, 因為比bb啜多d先會剌激做多d奶...我見個有d人話越泵越少奶, 所以如果可以都係比bb埋身好d...

別墅

原帖由 mr/ms@yuenBb 於 10-6-11 12:12 發表

唔洗驚...我第一胎都無呢d..生完第3日先上奶有奶出, 我都可以餵到2歲或更耐 (因為我都唔想戒奶住, 不過有左第2胎), 少奶ga咪餵密d, 辛苦d囉,
不過無奶都記得比bb埋身啜多d...啜完先好補奶粉, 因為比bb啜多d先會剌 ...

咁你第三日先上奶, 頭兩日BB係唔食定食奶粉呢?

大宅

原帖由 siukwai327 於 10-6-10 22:34 發表

"而家已經開始有奶/白點結焦"係指我見有D媽咪約30WK未生已經有咁O既情況, 我又冇..我驚咁樣代表自己冇奶O者 ...

古時既人都係以母乳餵哺子女,要有奶最緊要母體有營養,冇壓力,埋唔埋身唔太重要,埋身可以增加親子關係,同時手泵都係仿嬰兒吸啜設計就說明埋身有助暢通母乳,不過唔係個個媽媽都有空間咁做,而且相對而言會比較辛苦
人身體好奇妙,你泵幾多,只要唔係太過量,而營養充足,身體係會回覆幾多的,量多小其實可以控制,如我坐月時2小時每次5/6安,到返工4小時8-9安丶6小時10安以上,到依家12小時每次都10安,證明泵係不減奶量的,只在於你拎幾多,最重要是不用擔心丶有營養丶飲暖水就可以了~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 siukwai327 於 10-6-11 10:40 PM 發表

咁你第三日先上奶, 頭兩日BB係唔食定食奶粉呢?

其實頭3日向e院都有比佢補奶粉, 一到食奶時間先比佢啜完2邊差5多30mins先再補3安奶粉..(姑娘教ga...), 之後返到屋企都係咁, 直到奶量可以比佢食飽...就無補過奶粉了

別墅

原帖由 chachingyee 於 10-6-12 03:54 發表

古時既人都係以母乳餵哺子女,要有奶最緊要母體有營養,冇壓力,埋唔埋身唔太重要,埋身可以增加親子關係,同時手泵都係仿嬰兒吸啜設計就說明埋身有助暢通母乳,不過唔係個個媽媽都有空間咁做,而且相對而言會比較辛苦
人身體好奇 ...

好詳細, 多謝你, 我頭一次做媽咪, 仲要餵人奶, 真係好驚, 所以聽多D個心都定D

別墅

原帖由 mr/ms@yuenBb 於 10-6-13 00:43 發表

其實頭3日向e院都有比佢補奶粉, 一到食奶時間先比佢啜完2邊差5多30mins先再補3安奶粉..(姑娘教ga...), 之後返到屋企都係咁, 直到奶量可以比佢食飽...就無補過奶粉了 ...

咁就好, 我仲擔心BB食左奶粉會唔肯飲人奶TIM

大宅

原帖由 siukwai327 於 10-6-13 11:24 發表

好詳細, 多謝你, 我頭一次做媽咪, 仲要餵人奶, 真係好驚, 所以聽多D個心都定D

放心啦~最緊要放鬆,唔需要擔心的~BLESS U!

別墅

咁你地通常餵一邊餵到冇定係每邊餵一陣呢? 我指每一餐計!! 定係今餐餵左邊下一餐又餵右邊呢?

如果埋身餵點知佢食唔食得飽? 下次咸係肚餓定想抱抱?

我上次餵人奶失敗左, 今次希望成功喇.

禁止訪問

陪月勳章

別墅

我都打算加入人奶媽大隊 大家一齊努力呀
之前聽朋友講,佢生完B,食錯咗會收奶的食物:;pppp: 結果餵唔到人奶,聽完都有D擔心,大家知唔知有什麼食物會收奶的 不如post出嚟等大家小心,不要食錯嘢 我寫先:
1.豬膶
2.豆鼓

禁止發言

好媽媽勳章

複式洋房

各位人奶媽努力~我第一胎~ 都好希望餵人奶~ 我老公叫我唔做野都係想我一手揍呀仔同埋餵全人奶比佢~ 希望做到la~ 不過見而家d 政府醫院都好支持餵人奶既~ 我諗應該ok 既~ 我諗係怕漲奶同初初精神未控制得好je~ 我都叫左我老公準備做出氣袋架la!

複式洋房

仲有乳鴿都唔食得,會收奶.
豆鼓無問題架,係唔食得一種叫"淡豆鼓"既藥材.呢種"淡豆鼓"係比d唔想餵人奶但又谷奶既媽媽食,用來收奶的.

原帖由 肥win 於 10-6-22 21:20 發表
我都打算加入人奶媽大隊 大家一齊努力呀^
之前聽朋友講,佢生完B,食錯咗會收奶的食物:;pppp: 結果餵唔到人奶,聽完都有D擔心,大家知唔知有什麼食物會收奶的 不如post出嚟等大家小心,不要食錯嘢:toocold ...

大宅

我餵大b餵都佢岩岩2歲,佢自己話唔食我先至唔餵,想同大家share下有咩食得唔食得咋。希望幫到大家,大家要加油呀。

食得+多奶
飯(好見效)
木瓜魚花生雞腳湯
璋魚湯
炒米茶
訓多d

通奶
黃不留行

唔食得+會收奶
椰菜
乳鴿
淡豆豉(藥材)
豬潤

仲有餵人奶有d野最好唔好食,因為會影響bb,
西瓜(bb會屙青屎=太涼)
咖哩
辣野
黑椒
咖啡

原帖由 肥win 於 10-6-22 21:20 發表
我都打算加入人奶媽大隊 大家一齊努力呀
之前聽朋友講,佢生完B,食錯咗會收奶的食物:;pppp: 結果餵唔到人奶,聽完都有D擔心,大家知唔知有什麼食物會收奶的 不如post出嚟等大家小心,不要食錯嘢:toocold ...

首頁

尾頁

跳至