想生BB

跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

好媽媽勳章

原帖由 史迪仔 於 10-5-28 17:47 發表
哇~~~ 妳要咁耐先有得睇呀? 可能我驗血一定要day3-5去check啦! 所以好快有得睇, 妳自己想check d乜嘢呀? 想驗血? 想照輸卵管? 如果驗血就先驗3樣嘢, 就要$950, 仲會幫妳照埋u/s, u/s再加$380, 之後張醫生會叫妳day21 ...

我只係同佢講做檢查照超聲波,佢話要6月25先有得睇...
仲要$430..
唔通佢地誤會咗以為我有咗BB做檢查??
咁我洗唔洗再打去同佢地講我未有BB呢?
驗血我之前都係家計會驗過,輸卵管我亦都照咗啦,都無事,
不過我未照子宮...咁耐都唔中...
所以都要去照下有無肌瘤/多囊...

大宅

咁妳快d再打電話去問下啦!果度d姑娘好好人架!妳問下姑娘可唔可以早d比妳睇啦!

妳照過輸卵管啦!幾時照架?我而家好驚呀!可以分享下嘛?

原帖由 tingbobo 於 10-5-28 18:06 發表

我只係同佢講做檢查照超聲波,佢話要6月25先有得睇...
仲要$430..
唔通佢地誤會咗以為我有咗BB做檢查??
咁我洗唔洗再打去同佢地講我未有BB呢?
驗血我之前都係家計會驗過,輸卵管我亦都照咗啦,都無事,
不過我未照子宮. ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 史迪仔 於 10-5-28 18:52 發表
咁妳快d再打電話去問下啦!果度d姑娘好好人架!妳問下姑娘可唔可以早d比妳睇啦!

妳照過輸卵管啦!幾時照架?我而家好驚呀!可以分享下嘛?

史迪仔,我打咗去啦,都係要6月25號先有得睇呀...

輸卵管我上年年尾已經照咗,因此我試咗太耐,所以家計會個醫生建議我照咗先,照完結果係無事,好彩!!!
照嘅過程都好快,最痛都只係打藥水個1,2分鐘,唔好太擔心,我嗰時仲要無食抗生素,都無事,係照完嗰日有d m痛feel咁啦,第2日已經無哂事lu....

我而家真係有d擔心自己會唔會有肌瘤等等....

大宅

都要咁耐呀?咁妳有無book咗先?我諗應該無事嘅,妳食過排卵藥未?

咁妳照輸卵管成個過程要幾耐時間呀?除咗倒藥水果一兩分鐘唔舒服之外,其餘嘅時間痛嘛?

原帖由 tingbobo 於 10-5-29 10:30 發表

史迪仔,我打咗去啦,都係要6月25號先有得睇呀...

輸卵管我上年年尾已經照咗,因此我試咗太耐,所以家計會個醫生建議我照咗先,照完結果係無事,好彩!!!
照嘅過程都好快,最痛都只係打藥水個1,2分鐘,唔好太擔心,我嗰時仲 ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 史迪仔 於 10-5-29 14:47 發表
都要咁耐呀?咁妳有無book咗先?我諗應該無事嘅,妳食過排卵藥未?

咁妳照輸卵管成個過程要幾耐時間呀?除咗倒藥水果一兩分鐘唔舒服之外,其餘嘅時間痛嘛?

...

有呀,我照book咗25/6囉,
排卵藥我都食過一次, 咁岩嗰個cycle去旅行,又游水又按摩,不過都係唔中,好準時家,cycle30日咋,
之後cycle又變反4x日一次, 因為時間真係好難去計,
次次cycle日數都唔同,所以我停咗睇醫生,無再食排卵藥啦...可能我排卵真係有d問題....

成個過程都係5分鐘左右,徐咗倒藥水其他時間都唔痛家,
照完休息十分鐘就走得啦..你幾時去照呀??

大宅

咁妳去張醫生度時記得帶晒所有report比佢睇喎!

妳食過一次排卵藥可以準時cycle係30日,點解之後唔再食呀?

妳照輸卵管前有無食定止痛藥架?照完之後就返屋企休息?我星期一照啦!頭先化驗所打黎confirm我時間,妳係邊間化驗所照架?

原帖由 tingbobo 於 10-5-29 16:42 發表

有呀,我照book咗25/6囉,
排卵藥我都食過一次, 咁岩嗰個cycle去旅行,又游水又按摩,不過都係唔中,好準時家,cycle30日咋,
之後cycle又變反4x日一次, 因為時間真係好難去計,
次次cycle日數都唔同,所以我停咗睇醫生,無再 ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 史迪仔 於 10-5-29 17:00 發表
咁妳去張醫生度時記得帶晒所有report比佢睇喎!

妳食過一次排卵藥可以準時cycle係30日,點解之後唔再食呀?

妳照輸卵管前有無食定止痛藥架?照完之後就返屋企休息?我星期一照啦!頭先化驗所打黎confirm我時間,妳係邊間化驗所照 ...

就係時間太難預,去完旅行反黎就m到,都唔知幾時再去覆診好,因為排卵藥係要d3開始食家,咁咪唸住自己再試下啦,點知到而家成足足3個月都只係2次m咋,上個月仲無高溫tim....

係喎,你有無對蝦蟹敏感家??如果有,要睇下洗唔洗打針喎..
我照之前都有食定止痛藥家,你都要食定呀,照完我就反咗屋企休息囉,係有d累咁啦,都無乜特別嘅...
我係雅蘭照,都唔記得叫咩名啦....不過我照平d,
照$1000+打針$200

大宅

咁妳或者再試下食排卵藥啦!

我都唔知對蝦蟹有無敏感喎!不過我諗應該無嘅,其實如果有會點架?我尋日有打過返診所問過,我照之前使唔使食止痛藥,但姑娘話唔使喎!

原帖由 tingbobo 於 10-5-29 17:57 發表

就係時間太難預,去完旅行反黎就m到,都唔知幾時再去覆診好,因為排卵藥係要d3開始食家,咁咪唸住自己再試下啦,點知到而家成足足3個月都只係2次m咋,上個月仲無高溫tim....

係喎,你有無對蝦蟹敏感家??如果有,要睇下洗 ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 史迪仔 於 10-5-30 18:08 發表
咁妳或者再試下食排卵藥啦!

我都唔知對蝦蟹有無敏感喎!不過我諗應該無嘅,其實如果有會點架?我尋日有打過返診所問過,我照之前使唔使食止痛藥,但姑娘話唔使喎!

...

我唸都要....唔食都唔知等幾耐,不過我而家無,要醫生再開,等我都問下張智醫生先!

我都係覺得食定止痛藥好d,會m痛咁家,你忍唔忍到先??

我有敏感就食完蝦蟹(特別係有膏)會全身起風疹,好痕家...嚴重起上黎要睇醫生食藥及打針,之前唔知自己敏感,試過一次食完大頭蝦影響到條氣管,抖唔到氣暈咗....自此我都好小好小食蝦蟹lu....就算食都好小好小.....
其實細個我一直都食得蝦蟹都無事家,係大咗先敏感,可能係人大咗,身體積咗d毒素係到,咁而家食d膏會發囉....

大宅

我驚到訓唔著添!

但妳今個cycle食唔切啦喎!不過可能今個cycle中咗慳返唔使食排卵藥呢!

其實我係一個唔係太怕痛嘅人,我朋友都話我仔都生過,仲有乜嘢係痛過生仔呀!不過我都會打多次電話問化驗所嘅姑娘嘅!

我皮膚都會有時起風疹架!不過唔知係唔係關蝦蟹事喎!我成日都食蝦蟹,但我只係少數會痕喎!等我一次過問晒d化驗所姑娘先!

原帖由 tingbobo 於 10-5-30 18:59 發表

我唸都要....唔食都唔知等幾耐,不過我而家無,要醫生再開,等我都問下張智醫生先!

我都係覺得食定止痛藥好d,會m痛咁家,你忍唔忍到先??

我有敏感就食完蝦蟹(特別係有膏)會全身起風疹,好痕家...嚴重起上黎要睇醫生食 ...

大宅

tingbobo, 你個cycle 升呢去5字頭添呀?~?~
搞邊科呀!!~~
anyway,, 你又book左張智照...係照陰超定肚超呀!?!?!?!?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 蔡夫人 於 10-5-31 12:31 發表
tingbobo, 你個cycle 升呢去5字頭添呀?~?~
搞邊科呀!!~~
anyway,, 你又book左張智照...係照陰超定肚超呀!?!?!?!?

哈哈...升呢唔係做mama,係遲排卵呀....

我都唔知照乜喎...我只係打去book做婦科檢查咋...
我又驗過血又照過輸卵管,係未照過子宮,咪照吓囉,睇下佢比咩建議我啦...我見你地好多jm都睇過佢話佢好耐性咩都答又唔係太貴,咪去試下囉...
我而家已去到升呢添啦...真係乜都要試下......

大宅

咁又奇喎...why你連輸卵管都照過, 但你未照過子宮呀?? 其實照子宮係好basic o既checking, 反而無?!?!?!?
anyway, 張智好nice...希望佢幫到你啦~~~!!

大宅

史迪仔,其實你係咪全職家庭主婦呀

大宅

好媽媽勳章

原帖由 蔡夫人 於 10-5-31 22:00 發表
咁又奇喎...why你連輸卵管都照過, 但你未照過子宮呀?? 其實照子宮係好basic o既checking, 反而無?!?!?!?
anyway, 張智好nice...希望佢幫到你啦~~~!!

哈哈...好好細個18,9歲都做過普通婦科檢查,不過太耐啦都唔記得有無照過子宮LU...到而家成28歲人,咁耐都未有BB,聽人講要去CHECK下咪走去家計會睇囉,不過家計會無得照子宮家...醫生就叫我驗血及照輸卵管LU.....
CHECK咗都無事....真係要照下先得...
我都係上黎呢度先知原來想生BB都要咁多嘢配合、咁多嘢要CHECK....好彩呢度有好多JM教路咋...THANKS ALL^^

大宅

咁妳仲記唔記得驗血係day幾去驗架? 我朋友話驗血一定要day3前驗, 但我就day4驗, 我朋友話唔準喎! 而家都唔知點算好!

原帖由 tingbobo 於 10-6-1 13:47 發表

哈哈...好好細個18,9歲都做過普通婦科檢查,不過太耐啦都唔記得有無照過子宮LU...到而家成28歲人,咁耐都未有BB,聽人講要去CHECK下咪走去家計會睇囉,不過家計會無得照子宮家...醫生就叫我驗血及照輸卵管LU.....
CHECK ...

大宅

我都係day 4 喎
原帖由 史迪仔 於 10-6-1 15:13 發表
咁妳仲記唔記得驗血係day幾去驗架? 我朋友話驗血一定要day3前驗, 但我就day4驗, 我朋友話唔準喎! 而家都唔知點算好!

大宅

我唔係全職架(我都想做全職媽媽)! 我有在職媽媽黎架! hahaha.........

原帖由 釘釘 於 10-6-1 13:17 發表
史迪仔,其實你係咪全職家庭主婦呀

大宅

妳都係day 4? 咁即係準唔準呢? 妳有無辦法問到?

原帖由 釘釘 於 10-6-1 16:23 發表
我都係day 4 喎

大宅

姑娘叫我果日去,醫生都無特別提
原帖由 史迪仔 於 10-6-1 16:26 發表
妳都係day 4? 咁即係準唔準呢? 妳有無辦法問到?

首頁
12345...14

尾頁

跳至