自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 215702 於 10-7-21 17:07 發表
"何必有我"
我都係...同全家褔..仲有伴我縱橫....

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

命中註定我愛你
順順利利 大吉大利       

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 goat 於 10-7-21 17:09 發表
禮儀師-->只睇左一次, 由頭哭到尾, 唔敢再睇多次。
cinema paradiso-->次次去到間教堂炸毀時都忍唔住眼濕濕。
霸王別姬-->書同電影都睇到人好唏噓
等我又搵黎睇下先

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

冇定,
不過睇到d動物等死既戲我一定喊~

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 goat 於 10-7-21 17:09 發表
禮儀師-->只睇左一次, 由頭哭到尾, 唔敢再睇多次。
cinema paradiso-->次次去到間教堂炸毀時都忍唔住眼濕濕。
霸王別姬-->書同電影都睇到人好唏噓

揾到啦..由頭喊到落尾...今晚等c6訓左一個人睇先

珍珠宮

好媽媽勳章

獨家試愛 睇兩次,喊足兩次,因為當時睇我角色就好似鄧X欣,C6有D似方X申,所以好感觸,但而家睇番就無咁有FEEL...

另一套唔係戲,係劇,14歲媽媽,有一排睇,集集都睇到喊....

珍珠宮

好媽媽勳章

禮儀師好睇~~不過我無喊....

男爵府

好媽媽勳章

大約講咩ga??

原帖由 susi1024169 於 10-7-21 17:18 發表

侯爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

法內情 - 葉德嫻為左劉德華所做的一切
(配合埋肥媽唱 "愛你是我的生趣,
怎麼如果都心醉......) 簡直標晒眼淚......

亞郎的故事 - 張艾嘉戴住條手鍊去看塞車,
結果發哥炒車

星願

新不了情

鐵達尼號 - 肥溫睇住亞 Jack 沉落水

象牙宮

2024年龍年勳章

「活著」: 1994年,小說《活著》曾被改編成電影。由張藝謀導演,葛優主演。但此片在中國大陸未公映。

小説中的主人公福貴是民國時期的一個地主家的少爺,年輕時由於嗜賭放蕩,輸盡家財。父親被氣死後,福貴一家成為佃農,並很快被國軍抓壯丁捲入國共內戰。隨著內戰、三反五反,大躍進,文化大革命等社會變革,他的人生和家庭也不斷經受著苦難,所有親人都先後離他而去,僅剩下年老的他和一頭老牛相依為命。

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 215702 於 10-7-21 17:20 發表
大約講咩ga??

講一個男人同老婆搬屋,去到新地方想搵工做,有日睇報紙見到份工寫住做D唔知咩推廣業務定咩,日薪,薪金唔錯既,佢去見,一見即請.....請佢個伯伯帶佢去做野,第1單好似係執屍,個男人頂唔順嘔,但伯伯照完成左工作,比左錢佢...個男人就唔願,但又無錢之下第2日都繼續番工,仲開始接受呢份工
另一方面又講佢老婆本來唔知佢做呢種工,後來發現左,厭棄佢,走左佬,最後發現原來呢種工好值得尊重,同番佢一齊....
大概係咁啦,我會唔會講得太詳細???>.<

子爵府

ME2, 冇喊, 不過係好好睇既一套戲.
原帖由 susi1024169 於 10-7-21 17:18 發表

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 牛精仔 於 10-7-21 17:01 發表
兜兜轉轉 ~ 因為鄧麗君嘅歌又走返埋一齊....

另一套, 睇到我個心好唔舒服, 係 "I .T"...講一個冇左小朋友嘅男人, 造左一個有思想, 同自己個仔一樣嘅機械人出黎.....(係鬼眼個童星做的) ...

Me too!>-<

子爵府

西片: 跳出我天地 (Billy Elliot)
日片: 情書
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

男爵府

大廚勳章

人鬼情未了

等待驗證會員

原帖由 BestHKMother 於 10-7-21 16:51 發表
左眼見到鬼
假如愛有天意

係呀, 係呀, 假如愛有天意......睇親都喊!
仲有藍色生死戀, 恩熙呀, 恩熙.......;
仲有一枝梅, 李準基喊, 我又喊, 好淒涼架!

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

原帖由 牛精仔 於 10-7-21 17:01 發表
兜兜轉轉 ~ 因為鄧麗君嘅歌又走返埋一齊....

另一套, 睇到我個心好唔舒服, 係 "I .T"...講一個冇左小朋友嘅男人, 造左一個有思想, 同自己個仔一樣嘅機械人出黎.....(係鬼眼個童星做的) ...

你講果套係史匹堡執導既 A.I.
http://www.imdb.com/title/tt0212720/

套戲好諷刺,亦好傷感。講一對父母利用科技製造一個複製亡兒既機械人,填補心靈空虛;意外尋回親兒後,竟將複製兒子放逐。複製兒子千方百計重回父母身邊,無奈最後失敗。全套戲令我體會到人世間的溫情,竟不如一個機械人.....

我記得最後果幕係講果個好多萬年都冇訓覺既複製兒子,最終晌佢虛擬媽媽身邊訓著,好可憐.....

大宅

再見螢火虫=(

男爵府

忘了忘不了...我都係li part...
原帖由 szeszes 於 10-7-21 16:44 發表
係呀!! 套戲話古天樂係小巴司機, 佢撞車 c 左 … 次次睇到要將個仔去 “孤兒院” 果段, 就一定喊

象牙宮

2024年龍年勳章

葛優扮演了20多位不同的銀幕形象。這中間最成功的就是1993年張藝謀導演,根據余華同名小說改編的電影《活著》。在片中,葛優扮演從青年到老年時期的「福貴」,把一個嘗盡人間酸甜苦辣的小人物生動地展現在了觀眾的眼前,也將自身的演技發揮得淋漓盡致,他也因此在1994年的坎城電影節上奪得最佳男主角的影帝桂冠。

but i did not buy him in 非誠勿擾.

原帖由 chelsealily 於 10-7-21 17:49 發表

講起葛優, "天下無賊" 都好睇, 最後劉若英知道劉德華確係c 左, 係咁食,係咁食d野入口嗰幕好傷感!

首頁
12345...11

尾頁

跳至